發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 02:11 發表即係...唔夠層次..?

17mm

35mm

135mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

17mm

35mm

135mm
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 12:00 發表

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...
不是的,人眼有d復習,
人眼可以收集到影像的闊度,差不多係一支fisheye接近180度,(扮被釘十字架可看到自己手指)
但集中事物的角度只得一支80mm上下,(用80兩眼不合看東西)
ccd/菲林是平的,但視網膜是圓(球)的.
但我想知為何會是50mm,因為係標準鏡??

今日又去影....發覺室內....28mm都唔多夠wide....(團體)

我覺得應該等下
尤其你呢個價位
nikon 有部新既 FF機就出
fuji s6又就尼出
加上 5D 出左都有一段時間 我覺得應該再等多少少先入手會好d

可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:04 發表
我覺得應該等下
尤其你呢個價位
nikon 有部新既 FF機就出
fuji s6又就尼出
加上 5D 出左都有一段時間 我覺得應該再等多少少先入手會好d
.....那裡的情報!?

其實我對於新呀舊呀...都冇咩所謂...
live-view呀防塵呀....雖然有比冇好,但係重點都係塊CMOS/CCD好唔好ga je...
你話Nikon出FF,Fuji出S6...其實我都冇關係...

唔想玩Nikon,因為插唔到M42(要改)同其他舊鏡mount...
當然啦...如果出5D-mk2,賣萬八既話,梗係爽番天啦~ 不過我諗實唔會平,實唔會有貨,而且唔知塊LCD係咪偏色,係咪又3吋23萬像囉~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:11 發表
可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".
要用software砌相...被人命令...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 17:18 發表

要用software砌相...被人命令...
吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 17:18 發表

.....那裡的情報!?

其實我對於新呀舊呀...都冇咩所謂...
live-view呀防塵呀....雖然有比冇好,但係重點都係塊CMOS/CCD好唔好ga je...
你話Nikon出FF,Fuji出S6...其實我都冇關係...

唔想玩Nikon,因為 ...
其實係咪一定要玩FF ?
影tele, 用細sensor有得 1.6, 1.5x  好用好多
影landscape FF係wide好多 但係玩 pano仲好過 要幾wide有幾wide.
你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 10-20mm [x1.6]
fuji 依家全球都大減價 係出新機既提事
nikon果邊有影poster 既
工作人員漏出尼會出兩部新機.
d3x 已經係frimware比人發現
而另一部就仲未知 只知係FF機

我自己用 s5 pro, 因為 s5 d 色好得, 又用到 nikon d 鏡 + 閃光燈.
你如果想玩舊鏡既話咁就唔好洗買 5D , 買番 40d 甚至 pentax 都得.

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:31 發表

影tele, 用細sensor有得 1.6, 1.5x  好用好多
影landscape FF係wide好多 但係玩 pano仲好過 要幾wide有幾wide.
你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 ...
再加番, 咁wide 變形變得好慘

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 17:31 發表

吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................
唔洗135.....砌張長既...

引用:
原帖由 SB600 於 31-5-2008 17:31 發表

你話影人唔可以做pano, 但我諗唔到你影人要wide 過sigma 枝 ...
師兄講既好有道理...而且我超羨慕S5pro既顏色....

所以我都好迷妄....不過...我可以話...."FF我上定了!"
FF真係好ga...係大家都咁上下價錢,或者俾多少少就有既地步,我揀FF好了!
新機果d....都係算啦...Nikon出野,要半年至一年以上(公佈後) 先有貨到
Fuji 雖然色靚,但其他野都好唔方便...
加上FF配舊鏡就真係果個range,我想我比較適合!

聽師兄所說,24-70呢種中間焦段好平版....但係 17-40+小小白IS,好似....中間係咪補支A09(28-75)萬一要大光圈穩陣?
定係 24-105 夠做? 有時都需要大光圈...嗎? F4加IS真係夠?(配5D計,手持iso 800)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 18:04 發表

唔洗135.....砌張長既...
砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間,
唔係完全冇晒中距.
wide鏡冇話唔可以影人像,
唔好比咩鏡係要指定影咩野這個框框住,
支鏡合你心目中的效果就得,
留意你亞sir的相,佢用左唔同鏡,有wide有Tele.

引用:
原帖由 高!高!高! 於 31-5-2008 18:40 發表

砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間 ...
唔.......我好迷啦又.......

發新話題