發新話題

好快大家有1:1 黑鷹打

有無人知其實佢唔係真係海豚直昇機? 不過算啦, 人人都係咁叫

皇家空軍

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-9-2008 23:31 發表

Of Course I know that.
Pls see "Hong Kong Government Flying Service Illustrated" 2003

Bye Bye Blackhawk
哦 ~~~ 完來係我資訊不足~~ 又學到野

引用:
原帖由 Royal_9413 於 29-9-2008 23:42 發表
有無人知其實佢唔係真係海豚直昇機? 不過算啦, 人人都係咁叫
EC155 B1是SA365N "海豚"(Dauphin)二型的後繼機種
都可以叫"海豚"

咁哈爾濱生產代號"直九"Z-9系列可以叫"海豚"嗎?

附件

29-9-2008 23:53

引用:
原帖由 飛哥仔 於 29-9-2008 23:45 發表

哦 ~~~ 完來係我資訊不足~~ 又學到野
大家吹吓水...

B20_hk兄的資料好正, 多謝分享

DAUPHIN"海豚"係基本成個機種家族既叫法, 連原廠網站也是用DAUPHIN作族名,
因為全機種系列第一架機就系叫DAUPHIN"海豚", 雖然之後有軍用版轉是叫Panther,
而近期的一些新型號也冇加上DAUPHIN字眼, 但DAUPHIN"海豚"還是現今最常用的機種家族叫法。

http://www.eurocopter.com/site/F ... d=89&page_id=63

好似AK74, AKM, 56式, 係咪都可以叫AK

AR15也可以指M16, M4, M4A1, M733所有槍

我意思海豚係家族名, 唔係只係EC155專用名

皇家空軍

引用:
原帖由 Paul 於 30-9-2008 00:13 發表
DAUPHIN"海豚"係基本成個機種家族既叫法, 連原廠網站也是用DAUPHIN作族名,
因為全機種系列第一架機就系叫DAUPHIN"海豚", 雖然之後有軍用版轉是叫Panther,
而近期的一些新型號也冇加上DAUPHIN字眼, 但DAUPHIN"海豚" ...
咁其實BLACK HAWK會唔會又係一樣係家族既叫法哦?

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-9-2008 23:49 發表

EC155 B1是SA365N "海豚"(Dauphin)二型的後繼機種
都可以叫"海豚"

咁哈爾濱生產代號"直九"Z-9系列可以叫"海豚"嗎?
不知道, 不過從來沒有咁叫

在未教到直九同EC155B1分別前
如果我找一張沒有解放軍迷彩的直九, 95%學生答我係EC155B1
只有d比較細心的同學會分到

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 30-9-2008 00:19 發表
我意思海豚係家族名, 唔係只係EC155專用名
今叫EC155做海豚應可以
而且EC155原廠冇比動物名佢

引用:
原帖由 Royal_9413 於 30-9-2008 00:23 發表

不知道, 不過從來沒有咁叫

在未教到直九同EC155B1分別前
如果我找一張沒有解放軍迷彩的直九, 95%學生答我係EC155B1
只有d比較細心的同學會分到
直九同EC155B1分別.....不如我上原廠網站找料,一次過post上軍版,
基本上係引掣及操控系統不同

香港game場質素上昇啦~
不過game友質素下降左~
F1 , A1 , 300V , 400D , 3 , 1Ds2  , 1D4 / NEX-5N , A7 / X2
17-40L , 28-90II , 18-55II USM , 17-55IS USM , SSWIS /  E18-55 , FE24-70za , FE16-35za
24.4L II , 50.2L , 50.4 , 100/2 , 456L / FD55.2 / FL50.4 / VM40.4 / G35 , G45 / E16 , E30 , E50 , FE55za
580EX II , 430EX II / Metz52

航機辨認主要睇外型je, 要分我地就睇尾翼不同形狀

皇家空軍

引用:
原帖由 飛哥仔 於 30-9-2008 00:21 發表

咁其實BLACK HAWK會唔會又係一樣係家族既叫法哦?
我個人覺得“BLACK HAWK" 應係可以成為S-70家族既代名詞,

但美國佬好似對D字面野比法國佬"緊張"D

S-70i BLACK HAWK
UH-60 Black Hawk
UH-60L Black Hawk
UH-60Q MEDEVAC
MH-60G Pave Hawk
HH-60G Pave Hawk
CH-60 Sea Hawk
S-70B SEAHAWK
MH-60S Seahawk
MH-60R SEAHAWK

今北韓可以叫朝鮮或要叫北朝鮮嗎?
叫韓國係咪等如指南韓?
係一個迷........

引用:
原帖由 westdog 於 30-9-2008 00:48 發表
香港game場質素上昇啦~
不過game友質素下降左~
認同
都唔知係以前玩得認真定係而家質素下降

發新話題