發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:49 發表

其實你講到呢d問題咪証明左政府個紓困係收得皮囉!
而家又唔係講邊個慘d...但起碼既係,呢班人都叫唔洗交稅,個心冇咁傷嘛!
中產,加稅有份,減稅紓困就實冇份...唉
但我自己覺得論慘....點都係唔洗交稅又囉唔到綜援果D囉....
唔係論佢交幾多稅....而係論生活....
當然係呢個垃圾方案入面....兩者都幫唔到....

我覺財爺想做到分計劃個個都幫到, 但最後集中不到火力, 變成做左似等如無做

如果集中火力幫失業或派錢會好D

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:48 發表

我咪一直講中產以下綜援以上囉....
嘩....搵二萬一個月都叫中產以下....死啦....
你要諗下..養幾多個人先得架..
一個人單身養自己..二萬蚊就話姐
而且乜都加..人工唔加..
再而且..宜家既環境..錢係越黎越唔見洗囉

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 13:50 發表

所以咪話呢個政府遠離左群眾.

中產佔多數, 但佢地既資產全部都係賬面.
當然中產佔多數....但我覺得佢起碼冇咁慘....
有D低下層既真係已經走頭無路....
果D搵二萬既....最多都係驚緊比公司逼到走頭無路....
當然....兩者都poor緊guy....
政府兩者都幫唔到....

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 13:59 發表

你要諗下..養幾多個人先得架..
一個人單身養自己..二萬蚊就話姐
而且乜都加..人工唔加..
再而且..宜家既環境..錢係越黎越唔見洗囉
錢越黎越唔見洗....成個香港都係....唔剩只係搵二萬的....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:53 發表

大把低收入家庭D人都食哂屎啦....
佢唔洗養屋企?佢唔洗食?
E家揸住二萬銀工你番有老婆你搞仲咁多嗲?
唔好覺得低收入既人D家人死X哂得架....佢唔洗養咩....
你自己講下合唔合理....
好老實, 有幾多人一出黎做野就二萬蚊. 而家有二萬果 d 最多咪係個大公司既部門主任仔, 公司仔既經理....

你估佢地未試過得幾千蚊人工!? 一出黎做野就係咩都無得幾千蚊人工日日食麵包渡Lunch... 黎到兩萬蚊都係呢幾年努力勞力腦力挨出黎先比其他人高一格仔人工. 你估幾千蚊人工真係無端端有份工兩萬蚊咁著數? 上到黎呢個數先知好多野一闊三大, 好簡單, 以前幾千蚊返工著 T-shirt波鞋, 而家著老西皮鞋個成本已經唔同. 呢個位仲要人靠衣裝, 寒酸少少都俾人話你唔惦.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 14:02 發表

好老實, 有幾多人一出黎做野就二萬蚊. 而家有二萬果 d 最多咪係個大公司既部門主任仔, 公司仔既經理....

你估佢地未試過得幾千蚊人工!? 一出黎做野就係咩都無得幾千蚊人工日日食麵包渡Lunch... 黎到兩萬蚊都係 ...
所以咪話囉....
大把人搵幾千蚊又係要養家....
升到兩萬蚊又係要養家....
除左買西裝仲有D咩係所謂 "工作上需要" ?
洗唔洗搵司機車你番工先?
咁你自己覺得....邊個慘D?
唔係理佢點樣做上黎二萬....
而係停係呢一刻....見到兩個都需要人幫....
咁你都認為要幫二萬先既....我冇話可說....

政治上看, 財爺今次真係咩都唔做好D

dialed a wrong number....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:07 發表

所以咪話囉....
大把人搵幾千蚊又係要養家....
升到兩萬蚊又係要養家....
除左買西裝仲有D咩係所謂 "工作上需要" ?
洗唔洗搵司機車你番工先?
咁你自己覺得....邊個慘D?
唔係理佢點樣做上黎二萬....
而係停係 ...
司機!?? 好呀!!

再講, 你又知唔知有幾多人燃燒自己既健康同生命去換呢個人工? 好簡單, 香港有好多工都係24x7無論十號風球黑雨定係農曆新年都要返工架? 返完兩晚通宵頭暈暈第二日又要轉更, 又或者十號風球冒住一棵樹仆落黎都要搭百幾二百蚊的士去返工!

兩皮野只係用黎買保險同第時睇醫生.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 14:13 發表

司機!?? 好呀!!

再講, 你又知唔知有幾多人燃燒自己既健康同生命去換呢個人工? 好簡單, 香港有好多工都係24x7無論十號風球黑雨定係農曆新年都要返工架? 返完兩晚通宵頭暈暈第二日又要轉更, 又或者十號風球冒住 ...
咁亦都大把人搵少收入做既野多過辛苦過搵二萬既....亦都要十號風,24小時X7日隨時準備,驚比樹扑啦....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:16 發表

咁亦都大把人搵少收入做既野多過辛苦過搵二萬既....亦都要十號風,24小時X7日隨時準備,驚比樹扑啦....
如果咁數, 只恨佢地讀書唔夠人多.

你可能講緊一個中五畢業另一個係大學畢業既分別.

大學畢業........

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 14:19 發表

如果咁數, 只恨佢地讀書唔夠人多.

你可能講緊一個中五畢業另一個係大學畢業既分別.
咁唔係既....
好多大學畢業....都....

驚緊/直情搵唔到一份理想既工作既....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:33 發表

咁唔係既....
好多大學畢業....都....

驚緊/直情搵唔到一份理想既工作既....
細路, 而家既情況係搵唔搵到工, 唔係份工理唔理想呀......
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

發新話題