發新話題

唔洗幾耐玩完

引用:
原帖由 於 28-4-2011 21:01 發表
我好奇想問下...究竟設立左最低工資..究竟真係加左人工...令到生意真係做唔到..
定係..無辦法維持到先前賺咁多錢...定係賺少錢..寧願摺埋打工...定真係..加哂人工..真係無得做.?
我覺得香港的老細...係要賺要賺到盡 ...
That's the point
好似樓上好多師兄咁,覺得賺到盡係天公地道
最低工資加得多呀,定係物價指數升得多呢?明眼人,一睇就知吧
問題係政府做野虎頭蛇,做d唔做d,唔肯set做同物價指數掛勾,純粹係求其set個金額出黎,咁叫做左野?不如唔做好過,無謂俾班無良商家多個藉口加價

大家計一條數呀
每個工人而家時薪25蚊,遲d加到廿八蚊,一間鋪4個人,每個鐘支出係多左幾多錢?
而家每碟飯係27蚊,但因係最低工資而加1蚊,每個鐘起碼買到廿碟
大家想想吧

引用:
原帖由 Boniface 於 28-4-2011 20:13 發表
大家計一條數呀
每個工人而家時薪25蚊,遲d加到廿八蚊,一間鋪4個人,每個鐘支出係多左幾多錢?
而家每碟飯係27蚊,但因係最低工資而加1蚊,每個鐘起碼買到廿碟
大家想想吧
C兄無錯一個加三蚊四個人一共十二蚊就算十個鐘都係百二o姐!
但今年來物料來價高咗幾多?
租金又高咗幾多?
每日成本加多百二又會點?

引用:
原帖由 ranger_hk 於 28-4-2011 21:57 發表

C兄無錯一個加三蚊四個人一共十二蚊就算十個鐘都係百二o姐!
但今年來物料來價高咗幾多?
租金又高咗幾多?
每日成本加多百二又會點?
哦?原來各大商人無因為咁樣而加價?
來價高左,價錢加左,份量少左同劣質化左,其實真係賺少左?
如果各位有睇過本地一個叫暗黑熱血既 blog 既飲食版,你就會知,乜野叫佢搵藉口再賺盡 d 。
無睇過既,不如大家計下大家X個焗豬扒飯,加價但由兩塊變一塊豬扒,個飯少左接近五份一,真係單純補回差價咁簡單?

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-4-2011 10:42 發表
一早已經講左會有呢個問題啦,係事實
真正問題仲未完全顯映 , 過多兩年 , 有份遊行既人 , 一定比老豆老母怨死佢地

最低工資 , 睇落好 , 但加劇物價飆升 , 如果今日有績蓄係銀行既人 , 會越黎越唔見洗 , 銀紙一路貶值(因為物價升) , 結果計落無左 2~3 成

門欖高 , 以往派傳單 , $16~17 一個鐘 , 有 D 公司請幾個 ; 但 $28 一個鐘 , 佢地一個都唔請 , 將 D 錢撥左去其他廣告媒介
結果想做都無得做

如果唔岩做 , 覺得人工唔夠 , 咪唔好做囉 , 人地請唔到人 , 自然抬價
如果人地易請到人做 , 就自然價低

大家樂單野 , 其實我覺得佢地事先已經向大眾示範 , 你要我加人工 , 我咪 cut 飯鐘囉 , 結果反而倒蝕
反而唔學乖 , 好喇爭取到喇 , 有幾多人揩晒野 ??

老闆 : 好 , 我下個月加到你 $28 一個鐘 , 但你做埋今個月算啦 ; 如果我肯加你人工 , 我公司就會摺囉

唔夠 $28 唔夠生活 ?? 結果會連而家既工都無埋
結果 ?? 咪會逐漸多人申請宗緩囉

引用:
原帖由 Boniface 於 28-4-2011 21:43 發表
大家計一條數呀
大家想想吧
羊毛出在羊身上 , 加完人工 , 打個圈要你嘔番出黎 , 仲要嘔凸

引用:
原帖由 mkmonkey 於 28-4-2011 21:03 發表

我想問,如果你月入約莫一萬,見茶水部阿姐由三千幾四千蚊,加到五千蚊多少少,剛剛夠糊口,你既第一個反應真係"點解我無得加" ?????? 見到一個好慘既人變到無咁慘,大家既反應竟然係咁 ??????

我想,一個正常 ...
一次過回....
以你個例, 我同呢位茶水阿姐人工仲有距離, 我唔會眼紅呀姐.....但同佢爭500個OA呢???佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到OA加咗, 同佢爭一千個文員A呢, 佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到呀文員A又加到9k同我爭1k唔夠, 咁...我就一定會諗"點解我無得加"!!!!!睇嘢唔係只睇1 同 10, 要睇理2 至 9, 咁一層一層去, 就會明啦....

同一樣, 係咪真係只加4個樓面, 由25 到 28 呢???你要記住, 第一個加嘅唔係樓面, 係洗碗嗰個, 佢都$28, 個樓面唔洗$32?? 仲有, 以呢類情況, 個老闆可能連人工每個月先袋三幾萬, 咁佢又要面對通漲, 來料加價呢D問題.......咁佢係咪又要減自己人工呢?????????

引用:
原帖由 queen 於 29-4-2011 02:23 發表

一次過回....
以你個例, 我同呢位茶水阿姐人工仲有距離, 我唔會眼紅呀姐.....但同佢爭500個OA呢???佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到OA加咗, 同佢爭一千個文員A呢, 佢又會唔會諗"點解我無得加"呢??到呀文 ...
咁個 OA 有無存在價值?個 OA 都會自諗下自己係咪應該唔止呢個價?如果個 OA 都認為自己都只值呢個價,仲有乜好眼紅?
如果覺得唔止值呢個價,就自然會流失,去搵更好的工作。咁呢個 OA 對呢間公司有無存在價值呢?
有既老闆自然會加人工,如果根本呢個位唔需要既,就請佢自炒個人自己做返晒 d 野。呢個世界無話無左邊個唔得,唔係一貫老闆用黎壓價最好既理由咩?

其實講緊既,係一個四千蚊既阿姐,一個四千五蚊既 OA,一個五千五蚊既文員。呢 d 真係合理市場價?如果你話經濟蕭條,例如 2003 年 SARS 時期,我覺得合理,甚至幾高添。但而家係講緊年年通漲,出街食個大家X焗豬飯要差唔多四十蚊既年代,呢個價我只能夠用"悲哀"黎形容。

以前只不過老細用個根本唔合理既水平去請人,而家調整返去一個正常既水平,就喊打喊殺?乜野自由市場,其實只係"老闆壓價,打擊市場"最自由既地方吧!

引用:
原帖由 odaan 於 29-4-2011 01:40 發表

羊毛出在羊身上 , 加完人工 , 打個圈要你嘔番出黎 , 仲要嘔凸
錯了,而家有邊一日唔係面對緊呢 d 問題?選擇係無人工加但(暫時)無比人打到嘔電(遲 d 唔知),定係加左人工比人打多兩拳再嘔多 d o者。
你估大家X夠唔夠膽一次過同你講因為加左人工焗豬反由三十八加到四十八?
但就算無加人工,由六七年前三十六(定三十四)連飲品,去到而家三十八(差唔多咁上下)不包飲品,我地晨早比人打到嘔電啦。

現實係個個人都要求最大利益,資本家如是,工人如是,政棍如是,可憐真心為民者好心做壞事,枉作小人
另外我覺得,睇野唔可以咁一面倒,唔知大家有無聽過以下對白/類似以下對白:我準備唔撈去考保安牌啦,洗碗咁辛苦得28蚊,做保安又係28,舒服好多喎
Ps我唔反對最低工資只係太多矛盾未解決

引用:
原帖由 mkmonkey 於 29-4-2011 09:28 發表
錯了,而家有邊一日唔係面對緊呢 d 問題?選擇係無人工加但(暫時)無比人打到嘔電(遲 d 唔知),定係加左人工比人打多兩拳再嘔多 d o者。
你估大家X夠唔夠膽一次過同你講因為加左人工焗豬反由三十八加到四十八?
...
哈,面對還面對,幅度還幅度

如果你係都認為唔影響,你無必要我認同你,你自己都可以覺得自己岩架

發新話題