發新話題

香港CID佩槍一問

咁你地估下軍裝換槍會用revovler or pistol
因為上次有枝巴西做的左輪都有話過,
另一枝就係glock.
glock應該都係首選。
但有無可能會用p226

Glock一定唔會係首選。

巴西果支? 機會唔高囉。
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 00:07 發表
另一枝就係glock.
但有無可能會用p226

回覆 77# 的帖子

咁係邊枝
p99

據我所知,軍裝部短時間內都唔會更換配槍。
M10HB又未停產,性能良好又乎合任務所需,點解無啦啦要駛咁大舊錢?
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 01:29 發表
咁係邊枝
p99

引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 00:07 發表
另一枝就係glock.
但有無可能會用p226
P226太貴啦,連美軍都唔捨得買,美國警察果d都係自己扲荷包帶私伙開工咋。

引用:
原帖由 gd1893 於 9-8-2011 00:42 發表

The Singapore Police Force service revolver is the Brazilian Taurus M85 - 5 shots but every revolver has a laser designator sight.
http://en.wikipedia.org/wiki/Taurus_Model_85

我聽過以前有人提議一般警察既槍都裝laser sight,不過之後ban左

引用:
原帖由 gd1893 於 9-8-2011 00:42 發表

問問點解Glock一定唔會ge

引用:
原帖由 里安 於 9-8-2011 22:41 發表
我聽過以前有人提議一般警察既槍都裝laser sight,不過之後ban左
laser sight會危及平民
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 051039 於 9-8-2011 23:05 發表

問問點解Glock一定唔會ge
前面有提及

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:10 發表

laser sight會危及平民
我聽返黎既答案唔係,不過都係果句,聽返黎,當故仔

引用:
原帖由 里安 於 9-8-2011 23:13 發表

我聽返黎既答案唔係,不過都係果句,聽返黎,當故仔
講黎聽下
聽故仔

其實我幾贊成警察配槍裝laser
(1) 提高準繩度,增加戰術上優勢
(2) 對目標有心理上震懾,相信無咩人俾laser point住仲夠薑反抗

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:28 發表

講黎聽下
聽故仔
故仔:事緣警察開槍係要比口供大家都知,而且係每槍計,姐係話你上到court要解到點解打呢槍打呢個位

(所以一般陸警既槍都係單發,另外又因一般警察戰術唔係講火力壓制,以上既同之後所講都係指一般警察,特別部門同水警就唔知啦)

有人舉一個例子,如果兩個警察一齊做同一單野,一齊用槍去指住同一個犯,一齊開laser sight,你會唔會分到邊點係我邊點係拍檔?

之後比口供點比?估返大約?無得估架喎,何況,用iron sight黎描槍好基本亦係訓練最簡單,既然有咁簡單方法同埋香港治安好少用槍

所以就覺得無必要加多樣訓練完全唔同、又唔係成日用既裝備啦

道聽途說,不能盡信

我諗大家miss左樣野,就係警隊換槍既原因 / 理由。

刑偵人員換槍係因為Colt Detective Special停產,兼且零件即將無貨,
所以可以話係「逼於無奈」之下要換新槍。

至於軍裝人員用既 S&W M10HB,正如係之前提過,
佢未停產兼且零件存量大,其實真係無咩必要換槍。

再者,眼見好多朋友既著眼點係「Revelover威力細、唔得tactical、落伍...等等」
咁講啦,大家遺忘既兩點,就係香港警隊既「武力使用」理念、以及本地治安情況。

配合返實際情況黎睇,香港警隊繼續使用S&W M10HB作為配槍,
其實都係相當合理既選擇。

既然如此,大家又不妨諗諗,立法會財委會又會唔會無啦啦批咁大舊錢比警方?
需知道唔只單單採購呢筆,仲有後勤、訓練、維護....等等等等既開支架。

發新話題