發新話題

[認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

引用:
原帖由 nishi 於 14-5-2012 12:20 發表
好簡單既姐, 以後所有警察必需修讀"空手入白刃", 以及"空手奪槍"課程
連警棍都唔洗用, 唔會比人再嘈濫用暴力啦掛!
無用的師兄,只要你先過人出手,都係濫用暴力啦,
因你受過訓練身懷絕世武功,應該克制。
可能D人睇得龍虎門多,以為真係可以等把刀劈到面門前半分,
電光火石間都可以拗身避過再橫空擊出一掌,
壞人武功盡廢但又岩岩死吾去,完成任務。

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:16 發表

呢個當然,只係越來越多人仲意自己判左先

呢度算好,其他forum幾多戰術大師,鎗械高手,仲有d格鬥天王
每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會規則,有必要清場

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:39 發表

每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會 ...
如果係抱住理性討論、以事論事去諗去講,當然係好事

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:05 發表

師兄, 其實香港有機會公開討論及研究未嘗不是好事
至於"對"及"錯"等死因庭拉
輿論已經判左係「錯」時
死因庭判「對」就係政治考慮或法治已死或什麼什麼
死因庭與輿論一致判「錯」先至係公正

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:45 發表

如果係抱住理性討論、以事論事去諗去講,當然係好事
香港政治會理性??

引用:
原帖由 hkncnc 於 14-5-2012 12:47 發表

香港政治會理性??
香港政府又會理性嗎??

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:26 發表

壞人武功盡 ...
我係奇怪呢單野都算鮮明,大街大巷發生,都咁多野諗

之前果單上山打死南亞人士又係,片都有埋有聲有畫都係咁

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:26 發表

壞人武功盡 ...
係香港社會,有時就算人地出手先...都係警察唔岩...
引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:49 發表

我係奇怪呢單野都算鮮明,大街大巷發生,都咁多野諗

之前果單上山打死南亞人士又係,片都有埋有聲有畫都係咁
最奇怪係有班人撻"人權"出黎...

縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 nishi 於 14-5-2012 12:49 發表

係香港社會,有時就算人地出手先...都係警察唔岩...

最奇怪係有班人撻"人權"出黎...
更奇怪係斬人既係良好市民

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:52 發表

更奇怪係斬人既係良好市民
有d媒體偏向係反警方既...
縮縮北行鳥 =口=

開槍又話亂殺人,唔開槍時又話你唔救人架啦...
今時今日你做乜都有人講,就算合法,跟住咪又有人出來質疑法律囉...
「言論自由」係好多人既搵食空間嘛

口狗長不出象牙

引用:
原帖由 mujiadam 於 14-5-2012 14:12 發表
口狗長不出象牙
果個有線記者個問題,真係估唔到佢問得出口

成件事合情合理, 警察開一槍, 打死一個凶徒, 已經係最低武力
如果比美國差佬見到4-5個凶徒劈友? FULL左兩匣了

發新話題