發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 15:07 發表

暫時我睇到既發展係,廠方愈企愈硬 ( 或者被迫企硬免得有人話自知理虧 ),客人愈來愈不高興開始抹黑GM 同時不能獲得SLIDE,雙輸的走向。
有樣野很實在的,光棍劈竹不傷荀,除非想擘面去到盡,不然討回利益同嬴埋 ...
很有道理,所以我都有問FB message / Email中間有咩野發生過只有事主自己知。
單看表面,事主/廠方都一定各有自己理由。

但我一早話過根主一開結談判就想"空"人不是一個好開始,佢一早就想R支Free slide

附件

Screen shot 2015-09-18 at 10.37.23 AM.jpg (32.86 KB)

18-9-2015 15:19

Screen shot 2015-09-18 at 10.37.23 AM.jpg

回覆 91# 的帖子

「貴公司會點處理」

下?咁叫凶人?
我望唔透

從呢14隻字入面,我搵唔到一個意思係想免費換一條新slide喎
唔通我理解能力出現問題?

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2015 14:49 發表
要解決有幾難, 三口六面傾掂佢大家握埋手笑住走都仲得
問題有時係成個社會都太依賴上網溝通, 但又往往高估左自身對語文既馭駕能力.
出錢做客人都要考語文能力??? 應該係CS有責任去客觀理解吧!仲要返口都唔通知個客...

回覆 91# 的帖子

我係一樓個陣係表示過我想有得免費換,事實黎唔洗講,後尾用250話換我亦無話唔比
「貴公司會點處理」可以點rephrase? 唔通透過文字知我語氣?我又無加粗口又無加感嘆號......我都望唔透

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:20 發表
「貴公司會點處理」

下?咁叫凶人?
我望唔透

從呢14隻字入面,我搵唔到一個意思係想免費換一條新slide喎
免費換一條新slide係之後發生........
一出mesage 就掉一張散左的零件,我會覺得對製作者唔係甘好。
佢又無詳述事件經過,就問"你公司會點處理"?

但我都認同,廠家係可以就呢件事做得好D, 就唔會發展到甘,
所以我都有話"方仗事件",係值我用家/廠家去借鏡

我第二頁已經叫大家小心d
唔好重現某事件.....

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:20 發表
「貴公司會點處理」
下?咁叫凶人?
我望唔透

同意!

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 15:15 發表
我cap圖就email係全部,無漏,email係話我仲諗住有得免費換,無話應該一毫子唔收更換(有邊個唔想免費換).佢話收250 作出更換我係fb 答ok ge. 中間無再對話直到13號我去間鋪頭換之後無得換先再fb問,隔日send email加 ...
咁我會覺得你是見好唔收,
FB CS 唔問長問短一日之內就FIRM 你 $ 250 可 1 換 1 ,算是好結果 ( 起碼此時此刻你覺得可接受的協定 ),站係公司來說,你話冇操過點知真定假?話唔定你買番去狂操狂射扭又超大力,WHO KNOW,
對方唔問長問短已經很好,重點是你應承了。你如果覺得250 蚊不可接受就應該直接同FB 條友說,FB友話你傻既食J 啦你先去總行COMPLAIN 不遲。

但你諗諗下又覺得$250唔抵,CS 去EMAIL 度想搵大粒佬傾,果一句JUST I THOUGHT 以我解讀係:「我跟FB 條友找出了解決方法就是一人分擔250 蚊,但我還以為應該全免費因為我只是正當使用」 <- 請問有冇解錯,如果解錯請以閣下本義再說一次,但或者對面理解同我一樣。之後呢件本身可以側側膊解決既事 就變左要渣正來做。

最終FB CS 不換都幾肯定係上頭授意,要怪就怪自己見一步踩一步吧。當一教訓。同理,開埋呢種豆付渣POST 同埋引起「批判」基本上GM 已經幾肯定唔會換比你。就算你認低威都係咁話。
呢件事同方杖件事唔同,時間序上明顯地你是有意在「$250 協定上」再R 到盡免費,如果你話冇呢個心既話,成封EMAIL 跟本唔需要SEND ,RIGHT?

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 95# 的帖子

咁最多唔禮貌....點講得上兇?

回覆 98# 的帖子

就算用師兄你個理解方向,係咪應該13號前通個客唔換,唔係個客上到去諗住有得換,跟手放飛機要人追先話唔換. 點講都唔通

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 15:30 發表

FB CS 唔問長問短一日之內就FIRM 你 $ 250 可 1 換 1 ,算是好結果 ( 起碼此時此刻你覺得可接受的協定 ),站係公司來說,你話冇操過點知真定假?話唔定你買番去狂操狂射扭又超大力,W ...
5日時間比你做決定同做通知
點解呢5日入面唔講,要個客13號行完一轉無得換,仲要隔左一日先同個客講呀?

引用:
原帖由 simcom 於 18-9-2015 15:25 發表

出錢做客人都要考語文能力??? 應該係CS有責任去客觀理解吧!仲要返口都唔通知個客...
真心感謝你的示範.

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:34 發表

有5日時間比你做決定同做通知
點解呢5日入面唔講,要個客13號行完一轉無得換,仲要隔左一日先同個客講呀?
你可以係呢點上面鬧GM 「擺款」,但亦止於此,
道理上GM 可以拎番我頭先既理據來說:唔係我地唔換,而係我地協定 250 換比佢但佢得寸進尺,SEND MAIL 去總行要求分文不收,其實我地一直保持良好質量,但為了比客人方便我地亦不多問,照換,但客人似乎不領情云云。

呢件事同方杖唔同,方杖直頭係犯左大不諱CTRL+ P 律師信,以商告客基本上係死罪。
但GM 呢次係有好好同客溝通但客人要求 0 責任。

學LOVE 兄話齋,講數有講數既方法,如果是批判又是另一種玩法。
現在SLIDE 是換不到了,GM 多多少少吃了點負評,客人又一肚氣,算是差得無以復加的結果。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 15:30 發表

FB CS 唔問長問短一日之內就FIRM 你 $ 250 可 1 換 1 ,算是好結果 ( 起碼此時此刻你覺得可接受的協定 ),站係公司來說,你話冇操過點知真定假?話唔定你買番去狂操狂射扭又超大力,W ...
係,見好就要識收好緊要,
我兩年前方仗牌PDW裂左upper(用不過20匣,一定不是金屬勞損)
我去問方仗時,我只好當自己買左支鎗王,自己不好彩吧!
所以我第一步都只係打定輸數要比錢買,只係想用一比較平的價錢當係補件補購。
方仗最初都叫我影相比佢睇,睇完話如果我寄回比佢地檢查過是質量問題,
佢地會寄過一個全新給我,但運過去一來upper過去怕有問題,二來運費也不平。
最後我回答寄過去會有點難度,可否當係補購型式購買,但他說廠方不會有零售服務,
但可以用一個很特別的價錢,在他指定的店家購買。最後我用上很少的金錢便能補購回來。
這次我也有出POST分享過給大家
所以,有時如果雙方都退一步,結果係可以理想一些。

回覆 103# 的帖子

用你個諗法咪即放個客飛機,要個客白行一趟,即係想耍個客wor

發新話題