發新話題

呢排玩超時空要塞同埋高達

引用:
原帖由 廢柴 於 28-6-2024 15:00 發表

不過B記應該都係每次落單大陸間廠先call散工大媽, 所以QC都參差不齊
今次2024 SF都一堆災情

俾IP錢就無得計, 雖然成日都話ip錢好大舊唔抵, 不過諗諗下呢舊ip錢又養左好多跟呢個ip既公司搵食既人既, 所以 ...
印象中笨大MB代工廠都有不止一間,國內亦有討論某間代工廠QC係特別差
小弟都有淘過幾款KO MB,幾千銀買盒正版鋪塵其實幾肉赤(幾盒老正最後都係塞床底不見天日
後來近幾年先玩airsoft貪佢擺得又玩得
而國內有廠亦會出原創/Licensed成品,唔係一味抄

引用:
原帖由 Dave 於 28-6-2024 17:34 發表
主觀認為BANDAI 根本唔想貨太多,你地班友炒下炒下先顯得我笨大財團的產品有價有市,否則貨太多,人人都擔心「買完一陣又跌兩舊」,
以後預售就無甘踴躍。而家係「買完一陣貴幾舊」,所以成日有理無理抽左先算,自己唔係甘鐘意都好轉手賣賺錢都好,所以BANDAI 應該係故意甘做,反正真係想出多D ,
但其實日本方面都盡可能滿足國內市場, 會開多幾次訂, 當然都會有滿足唔到既情況
我就覺得與其話係B記, 不如話係日本以外既代理們唔肯開
最記得之前MB F91一役, 一眾零售店俾代理一野玩死

結果就係有貨量差就有水位, 一班友去埋日本訂, 直頭整埋條產業鏈出黎, 創造出日本專炒高達玩具既黃牛, 最終連日本果邊都玩爛埋
之前飛昇自由HG大量供貨事件引到d炒家要上網哀號, 但側面睇就知其實成個運作係幾咁成熟

New Spec好玩。
百零蚊買嚟砌一個下晝,都幾開心。

https://i.imgur.com/InmbMft.mp4

引用:
原帖由 七點六二 於 27-6-2024 17:27 發表

呢個我唔知所以要問………
究竟世界上還有神嗎?

又收到好野返黎………

附件

4-7-2024 19:26

我對Seed冇乜感覺。
引用:
原帖由 七點六二 於 4-7-2024 19:26 發表
又收到好野返黎………
究竟世界上還有神嗎?

下一個………

附件

5-7-2024 17:58

引用:
又收到好野返黎………
呢隻QC好多都唔得

引用:
原帖由 廢柴 於 5-7-2024 18:05 發表

呢隻QC好多都唔得
係呀,仲炒到好高價………「笨大」的QC 越來越差………

今日又去買………

附件

7-7-2024 01:04

I hate Gundam Seed Series
引用:
原帖由 七點六二 於 7-7-2024 01:04 發表
今日又去買………
究竟世界上還有神嗎?

引用:
又收到好野返黎………
會場限定都比你買到,米王
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 七點六二 於 7-7-2024 01:04 發表
今日又去買………
MR 魂同 ROBOT 魂都買既話你個坑是接近無限大

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 7-7-2024 18:37 發表

MR 魂同 ROBOT 魂都買既話你個坑是接近無限大
幾隻啫………

這是大陸拼裝模型,1/35 超大比例,骨架甚麼就沒了,大概就是HG 級的複雜程度,只是大上了許多。
外觀設計大概是用了THE ORIGIN 版本高達,有肩部格寧炮,再雜交 KA 版 肩膊,混種的舊高達樣。
身上多處有燈,眼燈頭燈,光劍X2 燈,胸燈X 2,一槍一炮的瞄準器有燈,背後噴射口X4 有燈。
索價預訂288RMB,現貨現在388 RMB,相當便宜。( 不包郵,送到香港由於大箱比較貴可能要近百元運費 )
整體堅固程度良好,但有少量宿膠,本身成色尚可,沒有油亮感。
最後拼裝不難,但之後滲線非常地獄,線又粗又長,滲線液以肉眼可見的速度消失,最後消光漆噴光一罐未夠再要開一罐噴了一些,真的是豉油比雞貴。
最後出來的效果相當不錯,以這個52 CM 高的模型來說還可以擺不少動作而且能穩固不軟算是很出色,但下次真的買細一點算了,好累。

引用:
原帖由 Dave 於 9-7-2024 17:51 發表
這是大陸拼裝模型,1/35 超大比例,骨架甚麼就沒了,大概就是HG 級的複雜程度,只是大上了許多。
外觀設計大概是用了THE ORIGIN 版本高達,有肩部格寧炮,再雜交 KA 版 肩膊,混種的舊高達樣。
身上多處有燈,眼燈 ...
坻玩,正版成千幾銀………

發新話題