發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je
function都係影一陣,平時最多咪影生活照~
有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
眼光光~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:33 發表

canon無40d玩,得50d
我個朋友有40d

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:41 發表

有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)
我想再慢d... 1fps都已經太快...

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-2-2009 00:41 發表
如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
3皮野玩咩好呢? 不如順手講埋?

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:38 發表

我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~
我孜有問題啦

FF同aps-c 又係咩黎架

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:42 發表

我想再慢d... 1fps都已經太快...
120 digi back都快過1fps
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:44 發表

120 digi back都快過1fps
影菲林啦~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

嘩...呢個問題係成個post既軸心...
http://www.dcfever.com/learn/viewglossary.php?glossary_id=6
先睇呢個啦

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:45 發表

影菲林啦~
我阿哥今日先毒我話比部f1我玩菲林

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:47 發表

http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C
右圖第二行最左的係一張35mm 菲林的原size,aps-c其實係一個比35mm細的size

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:42 發表

3皮野玩咩好呢? 不如順手講埋?
好呀
1. D300  11K
2. 12-24 (dx) 6.4K
3. 70-200 F2.8 12K
4. 50 F1.8 0.7K
即係, 三萬多一百蚊~~~
當然, 可以視乎自己鍾意的焦段改PLAN, 好似唔多影WIDE的話就將12-24換做副廠, 如SIMGA 10-22都係三千幾~
如果真係想影動物, SIGMA的150-500, 原廠384+TC14E都係好選擇, 可以唔過三萬的~
眼光光~

FF - 即係 Full Frame, 全片幅 即係一格菲林咁大
APS-C 就係細張d 既菲林size , 細過 一格菲林幾多下既

用呢張圖來比較啦,2號格仔係Sony既CMOS,黑色細粒d既係APS-C,大格d既黑色係FF

咁呢,APS-C因為佢細d,通過鏡頭呢,因為鏡頭設計係用一格菲林size去設計,咁樣咪cut左周圍d野,得番中間果個size既畫面,
咁樣就會有上既個post既你睇既crop-factor,個焦段就要乘番1.5,先係你中間有既畫面既焦段
(呢個係好基本既解釋)

咁樣呢,你諗下啦,一張A4 size既紙,同一張A3 size既紙,如果你係上面畫格仔,係咪A3果張可以畫多好多?
同樣道理,如果你要係一張A4紙上畫1千個格仔,同你係A3紙上畫1千個格仔,A3果張係咪可以畫大格d呢?
將格仔變左像素,格仔變左感光小東西
因為d格仔細又迫,如果係感光小東西,佢地係會通電既,咁迫咪好熱,散熱冇咁好?
如果係大張A3上面d格仔疏d又大粒d,咪可以散熱又好,又記錄到多d資料囉?

所以呢,FF機呢,佢出來既畫質會好d,雜訊又少d,而APS-C機啦,佢如果用一樣既鏡頭,因為cut左出來,咪感覺可以影遠d囉~

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:42 發表

我個朋友有40d
去到記得2部幾都set 手動對焦先好連按,唔係你feel唔到(試左40d先試50d你應該會覺d)

發新話題