發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

總之就係.....家陣叫你條鬍鬚仔紓困,佢就做左好似冇做,一d都唔平均,都唔知佢想點!

引用:
原帖由 HunterX 於 27-5-2009 14:39 發表

細路, 而家既情況係搵唔搵到工, 唔係份工理唔理想呀......
大學生未必搵唔到工的....
當然呢個時候真係比較難搵....
正如麥記/七仔請人....
中五學歷....略懂中英語....不一定要工作經驗....
我諗冇個大學生係冇D咁既野....
只係....做完一個月....可能得3000蚊唔夠....佢地唔番JA....
有可能搵唔到既....
1)佢低能的
2)佢身體有事
3)佢心理變態

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:44 發表

大學生未必搵唔到工的....
當然呢個時候真係比較難搵....
正如麥記/七仔請人....
中五學歷....略懂中英語....不一定要工作經驗....
我諗冇個大學生係冇D咁既野....
只係....做完一個月....可能得3000蚊唔夠.. ...
你覺得麥記/七仔請人見你個學歷係大學生會唔會優先.....................?

優先拒絕就會. 呢d 叫 over-qualification, 請你個經理都係得中七, 本身諗住請個C奶返黎管下, 唔通請個大學生返黎威脅自己咩!

over-qualification

我成日都係咁ka la

引用:
原帖由 hippies 於 27-5-2009 14:52 發表
over-qualification

我成日都係咁ka la
屈就晒.

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 27-5-2009 14:49 發表

你覺得麥記/七仔請人見你個學歷係大學生會唔會優先.....................?

優先拒絕就會. 呢d 叫 over-qualification, 請你個經理都係得中七, 本身諗住請個C奶返黎管下, 唔通請個大學生返黎威脅自己咩!
相反地....

我樓下7仔貼左請人3-4個月....
由請3個變左E家請兩個....
個經理我都識既....
佢自己都話想搵D成熟D有責任感既人....
識多D野既....
我唔覺得大學生唔符合佢既要求囉....

更何況....好多大企業/大公司所請既小職位....
例如麥當奴....佢既指定最基礎條件係略懂英普同埋你夠16而已....
呢個係基礎....
你估佢唔想請D有料D可以同個客用英文溝通....你估佢唔想請D學歷高D既?
同人講都威D啦....我間鋪入面全部做野既都係大學生....
如果比著係我....我係中7做經理....我都想搵個有D責任識多D野既人睇住啦....

如果你講到果位中7人兄想請D師奶番黎恰....
咁係果位中7經理心理變態啦....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:55 發表

相反地....

我樓下7仔貼左請人3-4個月....
由請3個變左E家請兩個....
個經理我都識既....
佢自己都話想搵D成熟D有責任感既人....
識多D野既....
我唔覺得大學生唔符合佢既要求囉....

更何況....好多大企 ...
你計成本同回報就知你唔岩啦..
一個洗左接近十萬既人,做份時薪30蚊既工...係可以,但係做來做咩先?有工頂一頂?

其實我都覺你食米唔知米貴,睇野太平面啦你

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 15:21 發表

一個洗左接近十萬既人,做份時薪30蚊既工...係可以,但係做來做咩先?有工頂一頂?

我講既係大個大學生係E家係難搵到一份理想的工作....
我以上講既就係一份對大學生黎講唔理想的工作....
我只係可以答到你佢好大機會搵到工....
當然....呢份係唔係對於佢黎講合理係另一回事....

唔好將你所諗既野代入我所講既野到....
我由頭到尾都冇講一個大學生既成本同佢搵到呢份唔合理既工作既回報....
我覺得我咁樣講冇錯囉....另外....唔見得閣下唔係食米唔知米貴....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 15:31 發表

我講既係大個大學生係E家係難搵到一份理想的工作....
我以上講既就係一份對大學生黎講唔理想的工作....
我只係可以答到你佢好大機會搵到工....
當然....呢份係唔係對於佢黎講合理係另一回事....

唔好將你所諗 ...
唔...都係理性討論je...
可能係你既表達方式太過理想啦...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 15:21 發表

贊同一半啦.....唔關洗唔洗左10萬事

論長遠計,明知呢份工無可能長,返工都係要洗費,與人工對衝扣減下剩返多少?

都唔好講某d死要面唔做果d先.....

搵一份工絕對唔係話會賺幾多錢同合自己學歷就仆去做咁簡單(曾經做超過一份工既人就一定會明白)

引用:
原帖由 於 27-5-2009 15:31 發表

我追左咁多個post..其實我都覺得你諗野..好理想化...
雖然個個都會覺得自己的想法係岩...但係不彷真係睇遠少少...
我唔覺自己特別理想化....但我覺得....
一個就算唔係理想化的人....
睇到之前D師兄所講....一個搵兩萬既人....
又養家又老婆仔女又供皮幾兩皮野樓又食又搭車又水電煤又西裝又盛....
我反而覺得呢D舉例唔會全部發生係所有搵二萬既人身上....
如果你好似CB咁話....之前娶落既....
咁我都只好回一句"冇咁大個頭...."
我真係唔信一個有正常能力既大學生會搵唔到工....
理唔理想個個人觀點唔同....起碼佢搵到先....
勞工處日日有貼請人....唔計特定要求有某些技能同工作經驗果D都有大把位....
只係果D位有冇人想番而已....
有人講到自己走頭無路....有工作係度但冇人肯番(may be辛苦....掛....)

我反而覺得....就係人睇得太遠....
反而近既野....佢顧唔到....
人剩係識睇遠野....可能見到前面條路好理想....
但諗番下....E家都未顧掂自己現況....學咩人遠望(呢點我自己有同感....我以前就係一個未學行先學走既人)
係叫人睇遠之前....師兄又點解唔試下睇番近D?

引用:
原帖由 hypermax 於 27-5-2009 15:39 發表

贊同一半啦.....唔關洗唔洗左10萬事

論長遠計,明知呢份工無可能長,返工都係要洗費,與人工對衝扣減下剩返多少?

都唔好講某d死要面唔做果d先.....

搵一份工絕對唔係話會賺幾多錢同合自己學歷就仆去做咁簡 ...
我指既只係....大學生係正常情況下係會搵到工....
問題就在於份工幫到佢幾多....可以有幾長久....同埋對佢黎講有冇其他機會 / 出路....
唔番工 = 冇錢(食飯都冇)
番不理想的工 = 可能夠食飯OR更多野
番份理想的工 = 爽哂仲好HIGH

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 15:45 發表

我指既只係....大學生係正常情況下係會搵到工....
問題就在於份工幫到佢幾多....可以有幾長久....同埋對佢黎講有冇其他機會 / 出路....
唔番工 = 冇錢(食飯都冇)
番不理想的工 = 可能夠食飯OR更多野
番份理想的 ...
你要明白將來越去見一d高grade/主管級既工既時候
有d老細係會在意你以前既工作
連無野做幾耐,返過d咩工都會好在意

引用:
原帖由 hypermax 於 27-5-2009 16:12 發表

你要明白將來越去見一d高grade/主管級既工既時候
有d老細係會在意你以前既工作
連無野做幾耐,返過d咩工都會好在意
問題又在於....既然佢搵唔到一份理想工作既時候....
我覺得一個人....去搵份唔理想既工作....當係為左開飯....
總好過乜都唔做....直至佢搵到份理想工作為止....

發新話題