發新話題

CANON G10

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:40 發表

師兄你指的一支定焦..係話用同一個焦點同一個鏡頭去影相?
唔係焦點...經常假設定一個固定的焦點去影相, 係另一種技術.
我指的係焦距, 如果經常都用同一個焦距的鏡頭去影的話, 會容易把握到個構圖, 即係你未舉機, 已經估到有大慨會D乜野入到鏡. 跟著只要對準焦點便可.
眼光光~

dc機我推LX3

作為入門既話, 我都係推薦LX-3~~
地獄裡最熾熱的地方,是留給那些在出現重大道德危機時,仍要保持中立的人。
-但丁

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:23 發表

你呢句已經老點左... 如果俾部DP2女王,三秒鐘即爆粗...

師兄有冇機先...
o個部野個速度呢
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 27-7-2009 23:31 發表

我有幾個朋友新入行都係買500d...我問佢地好唔好用..佢就答我....你會唔會拎住支m4周圍走....我諗佢地都唔係幾接受到個重量...
如果唔係要求好大的,基本上就唔應該入單反,以一部好過dc仔又輕過一般單反,我都係建議g10 or pan 記lx3
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-7-2009 00:14 發表

簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的settin ...
補充一d資料
Foven的感光元系統將紅藍綠三種顏色分成三塊唔同的感光層,原理上令一個pixel的感光效果同菲林上的一粒感光物料可以接收三種顏色的情況近似

而在ccd or cmos的技術上主要是靠一個r/g/b感光元和周邊的r/g/b的感光點演算而成一種顏色,相對而言,顏色會有少少偏差

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 00:52 發表

其實如果想影game友,你需要既係一部500D加支55-250...kit加呢支埋單平過 EP-1...
55-250係影唔到野

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-7-2009 03:03 發表

55-250係影唔到野
咁用咩...

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:05 發表

日出....日落.........
我等在成晚的

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 03:07 發表

咁用咩...
18-55

我之前影過一次game 用支70-200,問題如下
1.行近影唔到,行遠影唔好
2.tele將d野zoom得好近,要行到好遠先影到好d構圖的場+人的效果
3.透視感無變化,又無變形,玩唔到效果
4.遠同近都會比人掃兩下,近的可以叫人收雞,遠的就各安天命

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-7-2009 03:16 發表

18-55

我之前影過一次game 用支70-200,問題如下
1.行近影唔到,行遠影唔好
2.tele將d野zoom得好近,要行到好遠先影到好d構圖的場+人的效果
3.透視感無變化,又無變形,玩唔到效果
4.遠同近都會比人掃兩下,近的可 ...
then....18-270...

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 03:17 發表

then....18-270...
最用得著的都只係17-50左右50-100間唔中都可以用到100打後就好"蚊"

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-7-2009 03:19 發表

最用得著的都只係17-50左右50-100間唔中都可以用到100打後就好"蚊"
去d 有高牆既地方囉...企係上面

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-7-2009 03:20 發表

去d 有高牆既地方囉...企係上面
戶外場少,室內場無

所以都係o個句,影得唔好係因為走得唔夠近

發新話題