發新話題

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

引用:
原帖由 路比 於 11-9-2009 00:35 發表

你拎過上手未 你放咩器材需要12KG負重呀
除非玩8x10...唔係我都唔會買...

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:30 發表

http://www.tincheungcamera.com.hk/product/6958
睇中呢支....不過連埋波頭..就過左2k畢直.......
for cam用
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-9-2009 00:37 發表

for cam用
其實一般d300-d700呢

引用:
原帖由 亞延 於 11-9-2009 00:47 發表

其實一般d300-d700呢鱓負幾重先穩陣,有鱓雲台可以吊個袋穩著支架係咪隻隻架都有咁既功能????
其實一般單反既負重(計到用小白大白果d),有支5kg已經夠有突...
買支重d既都係想穩陣d je...但係揹餐死又冇謂啦..

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:52 發表
7303 y-b又得3,幾負重..好似又唔多穩陣.........
其實190 xpprob 得146cm夠唔夠用..不過我自己又唔係好高都係得168cm ...
146cm會唔會矮得濟..?定係已經夠...
高度呢家野...其實好多時支腳去到腰平高少少就好夠,
去到eye-level真係夠用有突ga la!
除非你下下影煙花,咁有180cm都唔夠啦!

引用:
原帖由 於 11-9-2009 00:56 發表

咁拍板就佢啦.......波頭用咩好...揀波頭好似仲煩...仲多款....
我唔用波頭既....成日郁來郁去...又唔準確...除非係買gitzo果隻好穩既,如果唔係,man仔我實介紹三維頭...

[quote]原帖由 亞延 於 11-9-2009 00:47 發表

其實一般d300-d700呢
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 於 11-9-2009 01:11 發表

http://www.tincheungcamera.com.hk/product/3627
呢個
我用緊呢個呀~我覺得好好用.... 係慢,不過我serious,冇計~

我就覺得波頭方便過3維頭
有5kg負重o既波頭,一般用都好穩架啦

我用緊果個得4kg,上過人地部5D2+x1.4+小白is都好穩

引用:
原帖由 路比 於 11-9-2009 01:15 發表
我就覺得波頭方便過3維頭
有5kg負重o既波頭,一般用都好穩架啦
我好怕d方便野...試過借人支波頭腳...番到來d 水平斜左丁屎咁多,勁火滾..

回覆 103# 102# 的帖子

發新話題