發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 15:39 發表

你可以係呢點上面鬧GM 「擺款」,但亦止於此,
道理上GM 可以拎番我頭先既理據來說:唔係我地唔換,而係我地協定 250 換比佢但佢得寸進尺,SEND MAIL 去總行要求分文不收,其實我地一直保持良好質量,但為了比客 ...
止於此?

姐係CS發個客脾氣,玩個客,都可以就咁算?
警察比人鬧,發脾氣,用警棍打人,都只可以話佢係「擺款」?
師兄你都幾豁達

引用:
原帖由 MK~ 於 18-9-2015 15:48 發表

止於此?

姐係CS發個客脾氣,玩個客,都可以就咁算?
警察比人鬧,發脾氣,用警棍打人,都只可以話佢係「擺款」?
師兄你都幾豁達
請繼續憤青思想,免費換到個SLIDE 話我知,等我開心下,謝謝。
又或者抹黑GM ,你地岩哂佢地錯哂,因為我真係唔係好明你地諗嘜野,只好講結果,
一係換SLIDE
一係抹黑GM 等佢變過街老鼠
一係係FOURM 引起公憤,人人喊打

不過上面三樣,樓主加多個MK 都好似一個TARGET 都完成唔到,SLIDE 又擺明唔肯換,道理又似乎嬴一半輸一半,之後將矛頭指向顧客至上,隻中指都渣唔實,叫人點FOLLOW,只好靜候皆音。
順帶一題我一D 都唔豁達而且好小氣,最LIKE 同人嘈,但呢件事我覺得冇咩本錢嘈得嬴。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 15:48 發表
用你個諗法咪即放個客飛機,要個客白行一趟,即係想耍個客wor
咁我又問你,人家應承左你 $ 250 蚊換比你,你再SEND EMAIL 去畫蛇添足做咩呢?
純粹報告呀?唔洗你報告啦何必人出糧你做事,
無非就係想R 到盡,之後發覺出事就退番一步話明明傾好 250 ,喂咁唔得WO。
好似有人向我買貨,都應承左 $ 100 蚊 斤賣比你比市價平 50 % ,你話OK 轉頭向我老細話可否平多 $50,仲要補多句「隔黎街都係賣 $ 50 蚊斤 」
大佬我隻貨貴隔黎三倍幾你拎來比... 之後老闆打來小我做咩平比人,D 貨來貨平呀? 之後我只好同你講SOR 你D 貨賣Q 哂十年後補貨等等就有。
偷雞唔到...

又講多個故事你聽,
曾幾何時有個中大畢業生同我去槍街換件,點解呢?
原來佢買左個VSR 缸頭,RA TACH 牌子的,買到番去發覺個缸頭咀是「2 個級」的,擔心用唔到,
上網見幅圖明明一個級,佢好想換,咁我咪話你去換LAW,之後睇下佢點溝通。

佢講左3 分鐘野,大概係圖同PRODUCT 不同,個CODE 明明一樣,但圖唔同,你地會唔會比錯貨我,又話你地網頁個圖係舊款云云,
總之講到牽涉好大,之後鋪頭條友就話,我地呢個真係唔清楚,不過唔緊要,我而家SEND EMAIL 去RA TACH 度先,等佢地REPLY 係唔係有兩個VER,
但貨我暫時唔換比你啦,你KEEP 住先,要等RA TACH CONFIRM 左先知邊個錯,如我地有錯就一定換,我係隔黎聽到笑騎騎,高章丫... 個職員。

我之後同佢講:呀大學生... 如果我係你,我講一句架咋... 唔好意思我買錯左件,有單係度,請問可唔可以換過其他貨?

完。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 108# 的帖子

人地問你"  What do you want us to help ?"咁你照覆啦,都係學其他師兄講,我地sort out 左一個solution 就係250加換貨,我係諗住可以免費換,冇話要求一定要免費換。

唔通唔覆? 用你個理解到時GM又可以話個客串串貢,唔覆email,又唔換比你wor

可能你覺得GM做得啱,應該要耍下個客,再唔換比佢。

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 16:02 發表

咁我又問你,人家應承左你 $ 250 蚊換比你,你再SEND EMAIL 去畫蛇添足做咩呢?
純粹報告呀?唔洗你報告啦何必人出糧你做事,
無非就係想R 到盡,之後發覺出事就退番一步話明明傾好 250 ,喂咁唔得WO。
好似有 ...
冇通知客戶無得換呢樣甩唔到.
雙輸.

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 16:10 發表
人地問你"  What do you want us to help ?"咁你照覆啦,都係學其他師兄講,我地sort out 左一個solution 就係250加換貨,我係諗住可以免費換,冇話要求一定要免費換。

唔通唔覆? 用你個理解到時GM又可以話個客串串 ...
咁你又岩,GM 應該盡快今晚REPLY 你 :SORRY FOR THE LATE REPLY

或者咁講,既然去到呢個地步,兩邊既對白都係公開既秘密,
你亦有你既苦充,或者咁,直接打去GM 話係溝通問題,我並唔係想反口云云,請要求你地總行換比我$250 照比,同樣既對白SEND 去EMAIL ( 用中文啦大佬GM 好似香港野來 ),
話會係兩邊FORUM 補番句原來溝通問題云云,當然係拎到SLIDE 之前要開解定,唔係到時你反口換完之後話GM 知衰咪死...
最後一招了,咁都唔得既話就雙輸到盡。

比錢買玩具玩唔到仲要好聲好氣?CGF阿公比唔比講粗口呀?我?&))@&?)你啦。

我估計樓主一啲唔志在嗰少少錢,件貨唔得冇悔意仲發脾四放飛機,做咗乜出嚟遲啲睇返銷售咪知

回覆 111# 的帖子

咁你下次買新槍個陣,記得講 唔好意思,我試壞左枝槍,你可唔可以換個支比我

所以tbb好偉大,啲戲成日一開始又播番上一集尾講乜,樓主可以學下,比大家知你一字不漏post fb message/email

引用:
原帖由 alvin155 於 18-9-2015 16:23 發表
我估計樓主一啲唔志在嗰少少錢,件貨唔得冇悔意仲發脾四放飛機,做咗乜出嚟遲啲睇返銷售咪知
個客用得真RMR,都係俾得起錢果班...做生意唔係應該留呢d客ga mei???

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 16:32 發表
咁你下次買新槍個陣,記得講 唔好意思,我試壞左枝槍,你可唔可以換個支比我
我買槍番到屋企打唔響,拎番去換而成功唔止一次,都唔係好貴的玩具,二千幾蚊咁上下,多謝指教。

貨物出門恕不退換是行唔通的,但貨物出門老奉要換亦是天真的想法,
意外出了,如何找個大家好做的方案去讓大家都話OK 是一門智慧。
做鋪頭也不會特登給麻煩予客人,但問題出了,客人要嘈,而且直情去到「你錯哂我無錯」既地步,即是迫人企硬吧。

退番 幾日,你仲未答點解明明傾好 $ 250 蚊 DEAL 之後又再SEND EMAIL 要求分文不取? 這不是捉虫嗎? 迫到人家要硬鬥硬時先話自己很無辜,就算比你講到GM 執粒,對你有益嗎?
GM 不作回應等你硬膠膠摸門釘是錯,但不妨執住呢點去興師問罪,無謂浪費。

引用:
原帖由 simcom 於 18-9-2015 16:38 發表

個客用得真RMR,都係俾得起錢果班...做生意唔係應該留呢d客ga mei???
咁既理論,做相機咪個個賓至如龜,是旦搵支靚少少鏡都幾千銀起跳...
我淨係記得上次去MK 買皮幾野相機連鏡要等因為唔得閒理我...

我覺得樓主又冇做錯咩野WOR

E家係GM 玩9佢...

得你認為佢搵人麻煩姐.....
引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 16:41 發表

我買槍番到屋企打唔響,拎番去換而成功唔止一次,都唔係好貴的玩具,二千幾蚊咁上下,多謝指教。

貨物出門恕不退換是行唔通的,但貨物出門老奉要換亦是天真的想法,
意外出了,如何找個大家好做的方案去讓大 ...

引用:
原帖由 raiden666 於 18-9-2015 16:47 發表
我覺得樓主又冇做錯咩野WOR

E家係GM 玩9佢...

得你認為佢搵人麻煩姐.....

第一,GM 行為上是比較甩漏的,等佢模門釘呢個行為抵鬧。

但我冇認為樓主「搵GM 麻煩」,而值得質疑既係,為何樓主已同FB 條友較早前傾好$250 1 換 1 ,之後再去信GM 總行投訴同一個問題並要求免費?
而家GM 明顯係要企硬認為自己質量冇問題,而呢套野亦不見災情話裝親都斷,比較客觀可以判定係個別例子,GM 堅持自己質量良好本身是合理的。
可能樓主心諗我再去信GM CS EMAIL 唔嬴都唔會輸,起碼有 $250 協定墊底,但GM 突然企硬始料不及。

就呢個狀況,GM 算是比較鬥氣有違和生才之道。

但樓主見好不收亦不可以說很無辜。

睇野唔好非黑即白,總要講到一方錯哂,雖說是香港常態但我覺可悲。

一堆樹頭雀吱渣完了,那結局想要甚麼呢?
換SLIDE ? 定鬧GM?
基本上不可能共存,要繼續鬧就預左冇得換,想換就唔係按呢個方向行,大家喜歡可以繼續粗口爛舌搵野鬧,鬧埋我都仲得,但最終得個吉,兩星期後個POST 沈底,根本沒人會再係呢個POST 上面動肝火或關心,
樓主就繼續渣住個爛SLIDE ( 或者樓主大把錢已經另外買左 ,可能 )

發新話題