發新話題

CANON EOS 5D Mark II

我諗我可以諗定轉會ga la...除非出部平價1仔...
而家D3都係三皮既情況下...呢部2皮既FF 係缺乏良好對焦系統,速度之下...真係令人卻步...

起碼等佢跌到萬八先會考慮..

引用:
原帖由 路比 於 18-9-2008 18:05 發表
官價落左,ja係街價又會落多d

5d & 5d#2 的比較
http://cweb.canon.jp/cgi-bin/cam ... ;p1=5dmk2&p2=5d
唔講像數
只講攝影上的功能其實唔係進步得好多
測光同對蕉都係.......... ...
而家可以加得落去的攝影功能重可以有咩先???紅外線攝影??熱能攝影??

佢又加唔到n記的3d tracking對焦,自己搞唔到9點十字對應f2.8或者對應更大光圈的

以canon而家的研發創新同進步的空間,o黎緊呢一兩年都唔覺有可能有好大的突破
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-9-2008 18:55 發表
而家D3都係三皮既情況下...呢部2皮既FF 係缺乏良好對焦系統,速度之下...真係令人卻步...

又要重新適應
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-9-2008 19:12 發表

又要重新適應
NIKON其實好易上手..

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 18-9-2008 19:19 發表

NIKON其實好易上手..
我覺得冇一個brand會難上手..只有煩同冇咁煩...

我之前一路都係用d friend既D70s/D80..上手用乜易~

NIKON原廠冇f/4鏡,唔係好似canon有小,之後又有小小,
照顧唔到我le d唔想背重野的懶人.........
但canon d鏡頭設計死症又唔改...........
所以到依家如果要買機,我都唔知點選擇..............
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-9-2008 20:05 發表
NIKON原廠冇f/4鏡,唔係好似canon有小,之後又有小小,
所以到依家如果要買機,我都唔知點選擇..............
sony

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-9-2008 18:55 發表

一齊N系la~~
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

不過...我而家真係唔多後悔早幾個月買5D囉..
你話我自high我都係咁話....

新果部機身冇舊既咁流線,成部舊時既中低階SLR(似足EOS 5果年頭果d) 咁..我覺得5D d 線條靚d囉..
軍艦部...佢係想扮1仔...不過都係怪囉....

像素當然冇得同佢比啦...不過...iso我覺得進步唔係好大ja wor...官網張6400都係同我既1600/3200差唔多ja ma...

又貴左,又唔係多左好多野...custom都係多左4項...咁點解要買佢je?
等佢跌到好似我買5D果時咁平,都未必會考慮佢 lu...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-9-2008 20:05 發表
同感wor!
果時入5D就係見Nikon冇咩中階鏡...(果時考慮D300)
買左部機身,都唔知點執d鏡..
買DX鏡系,一支17-55都已經九千一萬,普通焦距迫你買副廠..
想買支18-200又殺你五千..俾條命佢好過..
買支6叉既小黑三又舊又冇防震,跟手一去就小黑五,成皮二...係勁呀,勁貴囉!
要wide...買原廠又六七千...痴線!12-24 f4 ja wor!?

而家出埋d 新鏡,重衰! 14-24,24-70,有病地長企萬五水位..
假如而家去買部D700...真係攞命..唔通買支24-120咩...支野光圈又細防震又虧,更加唔好講成像..

d 機幾好都冇用,佢一日唔出d f4鏡,一日都唔知佢想點..

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-9-2008 20:10 發表

sony
sony我個人覺得造得最好係PS3.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-9-2008 20:56 發表

sony我個人覺得造得最好係PS3.
ps3影相

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-9-2008 20:15 發表
不過...我而家真係唔多後悔早幾個月買5D囉..
你話我自high我都係咁話....

新果部機身冇舊既咁流線,成部舊時既中低階SLR(似足EOS 5果年頭果d) 咁..我覺得5D d 線條靚d囉..
軍艦部...佢係想扮1仔...不過都係怪囉. ...
5D用家不嬲都話想5DMKII有1DsMKIII那CMOS
而家兩皮頭就有Canon最頂級那枚21.1mp CMOS,這點己經引死人啦!!
其他拍片,除塵,什麼修正功能,liveview....
咁都話唔吸引??

我怕50D冇market 就真

引用:
原帖由 m4devastator 於 18-9-2008 21:50 發表

5D用家不嬲都話想5DMKII有1DsMKIII那CMOS
而家兩皮頭就有Canon最頂級那枚21.1mp CMOS,這點己經引死人啦!!
其他拍片,除塵,什麼修正功能,liveview....
咁都話唔吸引??
d 阿叔打JJ都係要張長640既美女圖ja ma...要粒勁CMOS,影出來咪又係咁~ 有幾多人會放大張相,出大海報~?

發新話題