發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

3皮野...
SONY A700都唔錯架!
V4既質數同D300有得比
仲有AF既CZ同AF既RF玩
機身有防震,買鏡唔洗諗有冇IS

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:59 發表
3皮野...
SONY A700都唔錯架!
V4既質數同D300有得比
仲有AF既CZ同AF既RF玩
機身有防震,買鏡唔洗諗有冇IS
但係d noise質數,令到張相好有質感
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

睇完post #104有冇明d呀車車?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:04 發表

但係d noise質數,令到張相好有質感
SONY再睇多一代先.

落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:06 發表

SONY再睇多一代先.
我用緊sony dc ...... 一去到iso 800 d 相多數都唔要得
iso400 都接受到o既

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:06 發表

SONY再睇多一代先.
我都buy sony的加入,不過佢真係要幾代機之後,先會係皇者lor
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

sony都仲未係個皮, 等多幾化先.
我想問咁我係5D上面用sigma 12-24影, 你用APS-C有咩可以用呢?
35,50 mm個視覺係APS-C上面變晒, 有D野唔係淨係睇focal length, 仲要睇視角同埋壓縮感
我FF crop tele可以後期加工, 你wide得唔得? 影個陣落鏡? 我夠識落枝大白啦咁, 超.
你有冇見過FF個VF大幾多光幾多呀? 部機點快點快, 你都睇唔清楚你影緊乜都係無用
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:15 發表

我用緊sony dc ...... 一去到iso 800 d 影多數都唔要睇
iso400 都接受到o既
noise control的就canon係比較好,除左sony一間大同d ge benq d雞牌,其他都係差唔多

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:05 發表
睇完post #104有冇明d呀車車?
大致上明
係唔係即係.....用同一枝鏡計....
ff 就出晒成個影
而 aps-c 就只係影到中間果d再放大
錯覺睇落 枝鏡用係用係aps-c d機會zoom 遠左
但由於有個放大o既關會多左燥點*0*
咁其實可以話 ccd 個面積大會好過細*0*
我中於明白之前有師兄講......dc d 鏡同 單反d 鏡好難比較o既原因

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 01:22 發表

大致上明
係唔係即係.....用同一枝鏡計....
ff 就出晒成個影
而 aps-c 就只係影到中間果d再放大
錯覺睇落 枝鏡用係用係aps-c d機會zoom 遠左
但由於有個放大o既關會多左燥點*0*
咁其實可以話 ccd 個面積大 ...
你明左ga la! 不過唔係放大,只係,佢只係影到大格中間果個面積,而果個面積就係佢既所有
燥點既出現唔係因為放大,而係因為大家貼得近,所以熱,熱就會干擾d訊號,所以影響d畫面

基本上越大就越好,因為影得越大,放大就可以變得更大,如果一樣size,當然就質素高d啦!
就好似你拎張A4去放大A2會冇拎張A3去放大A2咁清咁!

影相係要捕捉最準確個一刻先按個快門, 唔係按左狂掃先睇下邊張中, 但係好似有人本末倒置

講落,高師兄你公司轉左機未??

回復 114# 的帖子

多左noise同APS-C淨係用鏡頭成像中間部份淨係有間接關係,
因為APS-C做細粒左, 所以pixel density要做高過FF, 變相noise又高過FF, 亦都可能唔夠resolution. 50D配雞tele先睇到依個現象.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:23 發表

你明左ga la! 不過唔係放大,只係,佢只係影到大格中間果個面積,而果個面積就係佢既所有
燥點既出現唔係因為放大,而係因為大家貼得近,所以熱,熱就會干擾d訊號,所以影響d畫面

基本上越大就越好,因為影得越大,放大 ...
明左我又係時侯計下其實我會要用咩鏡

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 01:23 發表
影相係要捕捉最準確個一刻先按個快門, 唔係按左狂掃先睇下邊張中, 但係好似有人本末倒置
有得'簡'相同無得'簡'相,影相同開槍有好多野都好似,條件理想的,可以好似sniper一槍ko,條件唔理想的一次開2槍,第一槍唔得有第二槍補,兵荒馬亂的用機槍,掃完先望下死幾多個

呢d係做野同當興趣玩的分別

發新話題