發新話題

Guns modishit 豆腐渣工程

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 16:47 發表
咁既理論,做相機咪個個賓至如龜,是旦搵支靚少少鏡都幾千銀起跳...
我淨係記得上次去MK 買皮幾野相機連鏡要等因為唔得閒理我...
係你唔出聲者,仲好意思講出黎

回覆 120# 的帖子

放心,佢唔換而我又要玩一定會買過第二條,我一定唔會好似你勸,要認低威要認錯要講對唔住而去換條滑架。
dave兄,有樣野叫不為五斗米折腰

唉! 我相信大家食完花生後會有同一個結論! 誰對誰錯!   唔理個買家係什麽人! 我會站在買家方!

其實做生意可以好簡單! 客人要求唔咪離普及無理取鬧! 逹成客人要求係做生意之光榮!

我經驗係產品及服務質量唔逹到客人心目中要求或他們之底線! 即係話件產品或服務叫做唔掂! 就會產生好多不必要麻煩! 呢個世界只有唔掂既貨物及服務! 市場上係冇唔掂既客人!

有一次我去荼餐廳食晚飯! 食食下碟炒飯內發現"一件曬衫夾中間個條生鏽彈弓"跟着我用手機影底再WhxtsApp俾間餐廳個老闆! 呢位中年到尾呀伯都叫做朋友! 叫佢睇住啲火記小心工作.......當時呀伯身在加拿大! 通知該火記换個一碟! 埋單時同個收銀好心單聲! 條肥仔係老闆個仔固佢玩手機一啲禮貌都冇! 找完錢單聲:-

我: 碟炒飯有生鏽彈弓! 小心啲 !
收銀: 只固住玩手機! 冇反應!
我: 再講多一次.......!
收銀: 哦!
我: 喂! 你知道係好大問題嗎?
收銀: 即時在收錢機內取張五百元给我! 冇講野! 繼續玩手機!
我: 喂! 你取出張五百元係乜野意思?
收銀: 收左佢啦! 講來講去你都係想要錢致嗎?
我: 你知唔知道一打去食環你舖頭可以好麻煩?
收銀: 再拿多一張五百出來! 玩夠啦! 拿, 成千銀你好走啦, 如果唔咪對你唔客氣!
我: 心想! 敎訓下你條仆街仔! 打去食環個大幫到再打去食環再去公立醫院及報案! 再去老謙落案話有人意途行賂.......!

當然個老闆好嬲我! 他說只要你單聲我就回來打X個衰仔! 我話今次俾個教訓佢! 等他以後有禮貌同即極做好盆生意! 之後幫佢拆掂左! 宜家個肥仔和善左又好似近期又做埋老豆!

做生意對每一個客人態度好緊要! 因為真係唔會一望就知任何客人背后係乜能力同背景! 一時心情唔好一時狗眼看人底就出事! 好多人餚底都只係全因一時刻唔順超忍不住去吋人在先就跟着出事! 所以用禮貌及實幹做事態度面對客人係做生意生存之道!

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 16:47 發表

咁既理論,做相機咪個個賓至如龜,是旦搵支靚少少鏡都幾千銀起跳...
我淨係記得上次去MK 買皮幾野相機連鏡要等因為唔得閒理我...
你皮幾野點會係大客
我見過一個客人一次買五支70-200 f2.8
唔要完裝包裝(因為個盒係支鏡兩倍)唔洗check貨全部放入一袋羅走就得。
現金即paid全個過程不夠10分鐘便走人......

引用:
原帖由 simcom 於 18-9-2015 17:09 發表

係你唔出聲者,仲好意思講出黎
證明你唔知環境
皮幾野?咪即係去槍街要支SPORTLINE 咁上下程度
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2015 17:12 發表

證明你唔知環境
皮幾野?咪即係去槍街要支SPORTLINE 咁上下程度
現在一個FF旗艦機身都要五六萬,皮幾野貨價計番真係一支Sportline級數

引用:
原帖由 raiden666 於 18-9-2015 16:47 發表
我覺得樓主又冇做錯咩野WOR

E家係GM 玩9佢...

得你認為佢搵人麻煩姐.....

GM在fb叫樓主返鋪頭加錢換時,樓主就轉話題
第二日就出姨貓同廠講自已一般操作想免費換

樓主咁回覆嘅係唔加錢換啦,咁廠13號冇準備加錢換貨都好正常喎。

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2015 17:11 發表

你皮幾野點會係大客
我見過一個客人一次買五支70-200 f2.8
唔要完裝包裝(因為個盒係支鏡兩倍)唔洗check貨全部放入一袋羅走就得。
現金即paid全個過程不夠10分鐘便走人......
天外有天! 山外有山!

有錢佬洗錢.......冇得講! 我有個本地客! 同佢食一餐午飯短短一個鐘頭內望住佢講電話洗左一億三千幾萬! Agent call 全棟供八個大單位豪宅連十六個車位! BXNZ車行sales打來求救生意買兩架S500新車!

佢成日話自己係 small potato!

總之呢單野,廠方取銷$250補購方案。
無事先通知處理上係有問題。
但同時間佢地係相方同意$250方案,與之後被廠方取銷方案!
中間一定有一些溝通上令到廠家會甘樣做。
但樓主至今都無正面回答過?

先唔講買賣雙方人品脾氣如何,從來貨銀交易只談合約精神。
1. 廠同客傾好左13號交$250換slide,呢個係有法律效力嘅協議。
2. 假設之後樓主13號前再出email去攞著數,如果廠無明確回覆話唔換,之前嘅協議係仍然有效。
3. 到樓主13號上去俾人放飛機,就等同賣方單方面毀約。
又假設如果往來email已原整公開,從理據上賣方似乎比較吃虧。

回覆 129# 的帖子

我講過全部溝通cap圖出曬,係我插完追問完(最後一封email同最後一個fb pm)先有個
"是的,我們決定不提供更換.因為我們收到閣下的電郵,其中提到閣下認為自己在這件事情上沒有犯錯,所以不應該支付任何費用.而就該觀點,我們認為這件事上邊我們更沒有做錯.所以更不應該承擔責任.如果我們為你提供更換,反正證明我們犯了錯.如果閣下堅持該觀點,我們也會堅持."
咁ge 回覆,係被人放完飛機先追問完有個咁ge reply

引用:
原帖由 gunlock34 於 18-9-2015 17:30 發表
我講過全部溝通cap圖出曬,係我插完追問完(最後一封email同最後一個fb pm)先有個
"是的,我們決定不提供更換.因為我們收到閣下的電郵,其中提到閣下認為自己在這件事情上沒有犯錯,所以不應該支付任何費用.而就該觀點, ...
我同意,在於GM公司的公關立場,佢地今次的確係做得好差勁。

回覆 132# 的帖子

Event time line(大致上係)
FB pm 問完有相(無覆)email 問,fb 覆(email冇覆過),同意用250加損壞滑架換貨,GM send email黎,再覆,之後無再對答過. 直到13號我被人放飛機白行一轉,先用email fb 問,隔一日再追,GM先話唔肯換

如果唔係有人分享係FB,都唔知,忍唔住都要花生一下,實在太精彩啦!差不多的事件,同一個人的表術,可以咁兩面,小弟真係要同黃生你敬一個禮,精彩!精彩!

樓主! 唔理你係乜人! 你POST上來之目的以逹到! 唔會幫襯G.M.就算改名换姓再開新店都唔會上當! 咁你記住班人下次改名換姓或去别地方工作時記得開post通知大家!

發新話題