發新話題

IKARIAM <- 一隻類似Simcity + AOM的game

引用:
原帖由 5ch5 於 10-12-2008 17:39 發表
Boniface你係唔係71:50 st boniface...
我運左600酒比你呀 c兄~~
因為我要散貨~~就黎比人打呀

你係邊度呀?我有小小兵力,唔知幫唔幫到?

因為我要散貨~~就黎比人打呀 咁我幾時比番你呀?
誠誠誠師兄

引用:
原帖由 5ch5 於 10-12-2008 18:11 發表
因為我要散貨~~就黎比人打呀 咁我幾時比番你呀?
誠誠誠師兄
我有900 蚊,可以買到幾多石頭就幾多,可唔可以?

我搞定左呀 唔該Physalis

師兄

引用:
原帖由 5ch5 於 10-12-2008 18:27 發表
我搞定左呀 唔該Physalis

師兄
喔喔喔~ 您有石頭多就話我知啦~
我可以用水晶同硫磺換~

關於隻game的軍事問題,小小心得同大家分享...

小弟玩到而家已經有三個島,水晶、石、葡萄都已經可以靠自己了,主城的Level有10, 其餘一個7、一個5, 但係我依然唔會好主力發展軍事,唔好話「進攻」型的軍事,就連防守型的都不算,為什麼呢?

因為人地派兵來打你,主要都係搶你資源,如果各位還是在開盤初期,城鎮等級不高,老手一看就已經知你本身也沒什麼資源,不會派大部隊來打你,至於那些pat pat痕撩交打的人,能力也相當有限,就算打輸比佢,你都冇幾多野比佢搶,所以我連生產士兵都懶,集中資源火速發展自己的城鎮規模、加速研究好過。

另外如果著重防守的話,有兩點小貼士可以教教大家:第一就是碼頭不要升高過Level 3, 因為人地打贏o左你,要搶你o的資源,都要靠你個碼頭來運走你o的資源,所以當你一發現有人攻你,而你自覺應該冇得打的話,千萬不要花錢生產士兵,一來很大機會趕不及生產,二來死了士兵的話資源就白花了。我的做法是:拆碼頭!明知佢係來搶野,冇理由留返個碼頭比你抄自己家咁笨,拿拿聲拆碼頭,就算打輸比你,你都運唔到野走,吹咩!

第二個貼士,我覺得就是預期生產咁多士兵出來耗用軍費,倒不如提升間諜小屋,察覺敵人有冇派間諜入你個城。正如剛才所講,高手如果要派兵打你時,多數會考慮你是否值得打,所以他們往往會先派間諜入你個城。你個城間諜Level高的話,就容易捉到人地o既間諜,所以可以預知人地係咪想攻你。

總括而言,遊戲初盤大家資源不多,不建議主力發展軍事,因為你連城市人口都未穩定,何來咁多收入養軍?軍費很貴的呀!

至於另一種情況引致你被人攻打的,就是你做錯事被人派軍「教訓」你,這時高手老手新手都打你,咁就冇得好講喇。做錯咩事會比人咁打法呢?咪就係你唔捐木囉!300都好,記得自動自覺捐木喇!唔係o的老手就會「出手」提醒你o架喇!
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

回復 120# 的帖子

多謝哂你d石頭

回復 127# 的帖子

老實講成個島都無人肯捐木.....
得兩條友肯,其中一個係我....
你都咪話唔谷氣

睇開d啦.

回復 129# 的帖子

你係咪去o左個冇人的島做開荒牛呀?
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

引用:
原帖由 積夫 於 11-12-2008 11:17 發表
你係咪去o左個冇人的島做開荒牛呀?
或者個個都好梅.

有左皇宮,原來殖民地代價咁大的代價咁大都有回報架,
我岩岩搬遷21,3我個friend隔離島,有人照下系好D

回復 131# 的帖子

個島係爆哂既
但個個就做哂潮州人,但著數就照攞

回復 133# 的帖子

我就係想殖民去隔離個石頭島
而家民意低落,真係要諗辦法搞搞佢

發新話題