34 123
發新話題

Savage Axis .223 Bolt Action Rifle

Savage Axis .223 Bolt Action Rifle

買咗支 Beretta 3901 後,朋友同我都有興趣玩 Rifle,但而家銅價高,大 caliber 子彈好貴,去一次 shooting range 會用好多錢。而 .22 雖然平,但 ping ping ping 又唔夠過癮,咁就決定買支 .223。朋友睇中咗支 Savage Axis .223 Bolt Action,於是就行動啦。槍跟埋支 Bushnell 3-9x40mm scope,落咗訂一個星期後去攞,槍鋪老闆幫我 mount 好個 scope 做簡單 calibration,上網買咗二百幾粒子彈,就去 shooting range 試槍了。

當日霸到個 100 yard 位,好彩有多支望遠鏡,因為個 scope 係睇唔清楚自己射邊度,另買了個 bi-pod。射咗十幾槍,就 tune 好個 scope。Sharp shooting 真係唔係打機咁易,之前去過 range 租槍玩過 .308 Bolt Action,但都係玩玩吓,今次認真的練習,trigger control 真係唔易的,身體要好多配合,睇戲嗰啲百發百中真係冇可能的。而且唔同牌子嘅子彈又有唔同 ballistic characteristics,真係要自己擁有一支槍,慢慢練習先知咩事。

Recoil 同槍聲感覺唔錯,個 butt stock 有軟膠保護膊頭,最白痴係個 magazine 放咗喺屋企,要續粒子彈入。好處係... 每槍都慢慢射,更有心機瞄準。

附件

18-7-2012 09:52

本帖最近評分記錄
  • HugoLaLaLa 威望 +36 精品文章 22-7-2012 10:25
  • HugoLaLaLa 金錢 +36 精品文章 22-7-2012 10:25

師兄係邊打?

引用:
原帖由 sam94042203 於 17-7-2012 21:54 發表
師兄係邊打?
Calverton Shooting Range, Calverton, New York. Long Island 入面。

圖中不是我,是我朋友,我渣機影相。

真係好正.....打bolt action個feel真係唔同D
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

打 Bolt Action 每吓上彈嘅感覺好 cool,Lever Action 就好牛仔 feel。我想買多支 .22 level action,同埋我支 dream gun ---- M1 Garand!!! 但要儲錢做其他嘢,M1 Garand 都係冇得買住了...

By the way,嗰日旁邊個細路,十歲左右,玩支 AR,啲槍聲勁到我心口都震埋,我唔知佢用咩 cartridge,佢阿爸射嗰排子彈冇咁勁,到佢射時換咗個 magazine,支槍真係惡到企喺旁邊會驚的,啲彈殼兜口兜面彈落我個身度...

附件

18-7-2012 11:30

[八掛]
係NY可以合法擁有槍械
重有支係Semi-auto shotgun添
定係要放槍會等等?

要講 GUN LAWS 真係有排講,十版都講唔完。每個州都有唔同 laws,亦寫到好詳盡。首先搞清兩樣嘢,第一,美國擁有槍械係憲法給予的權利,是美國基本的人權。第二,NYC (New York City) 係 NYS (New York State) 嘅其中一個城市,好多人講New York,冇講 city 定係 state,就會好易搞錯。
New York City 的確係違憲,因擁有槍械要事先申請 permit,市政府侵犯人權,但暫時無奈何。而 NYS 其他地方,只需要買槍時經過 background check 就可以了。長槍包括 Rifle 及 shotgun,槍管夠 28 吋就合法,pistol 要起碼半年時間申請 permit,而 NYC 居民係比較難申請到。其他違憲城市包括 Washington DC 同 Chicago。

Assault weapon 要特別牌照,semi-auto 沒管制,rifle 及 shotgun 不能有照過 5 粒子彈 capacity,但 pre-band magazine 規範 (即係可以買 band 之前製造的 high capacity magazine)。
Shotgun 只要冇符合以下所有條件,先算 assault weapon;
1. Semiautomatic
2. Manufactured after September 14, 1994
3. Has two or more of the following:
- Telescoping or folding stock
- Pistol grip
- a fixed magazine capacity in excess of five rounds
- an ability to accept a detachable magazine

NYS 冇限制每月可以買幾多把槍,但 pistol  好似每次都要去攞 permit 買,唔清楚。總之你有錢,一次買一百把槍都得,只係限制每次最多只可以帶三十把槍出街,而家唔使鎖槍。出 NYC 則要鎖槍鎖子彈,放尾箱,只可以停車去廁所、食嘢、入油,要即刻走。因我住 Long Island,去 upstate NY 要經過 city,所以去外州或 upstate 就要上鎖了。否則,冇嘢要注意。

而且,州法律寫明,500 呎範圍內冇居所,是可以開槍的,否則要鄰居同意。所以啲人 backyard 夠大,自己堆啲泥做 backstop ,就可以練槍了。講住咁多先,gun laws 實在太多了。

非常羨慕........
專殺興風作浪的小人

回覆 7# 的帖子

多謝師兄

而且,州法律寫明,500 呎範圍內冇居所,是可以開槍的,否則要鄰居同意。所以啲人 backyard 夠大,自己堆啲泥做 backstop ,就可以練槍了

呢樣先最吸引

How much did you pay for the gun and ammo??

引用:
原帖由 wongchester2005 於 26-7-2012 23:57 發表
How much did you pay for the gun and ammo??
The gun is $3XX plus tax.

.223 ammo bought from online shop, free shipping to home. Around $7 ~ $8/box, 20 rounds per box.

師兄,想問下你知唔知red jacket係邊...想去...

引用:
原帖由 zenger00 於 31-7-2012 03:08 發表
師兄,想問下你知唔知red jacket係邊...想去...
Red Jacket Firearms? 喺 LA,拉直線距離等如香港去阿富汗。

正 Gun shop 都係東岸的好,加州槍管好嚴的,replica 放屋企都要用玻璃櫃裝住,NY State 都唔使咁煩。而且,啲新槍周圍都有得賣,online order 咩新嘢都買到,去 gun shop 睇特別嘢嗎? 主要睇啲古董嘢。

回覆 14# 的帖子

被毒,所以想去觀摩下...
THX
順扁問問..邊個洲D槍管最鬆??

34 123
發新話題