發新話題

唉!!!

引用:
原帖由 wonglk 於 1-8-2007 14:30 發表
基本上人地著軍服入去玩cosplay係冇問題...點解師兄們要咁樣話人??

人地都冇話限定要扮d乜先可以玩cosplay,
加上人地full gear行街你都吹唔帳啦.....

我覺得某幾位師兄應該玩過cosplay先話人
就算唔玩, ...
咁請問咩野先叫cosplay 呢?
講得衰d, 叫做扮野, 模彷一d 人物
但係我諗唔係隨隨便便著d 野上身, 跟住話俾人知佢係做緊cosplay 囉....
等如今年有人扮機械人, 同埋扮一d 戰隊....呢d 叫做認真, 扮得傳神.....
起碼人地真係做足功課, 扮起上黎似丫......

引用:
原帖由 wonglk 於 1-8-2007 14:41 發表

咁相入面既師兄都衰唔晒啦,係有幾位著波鞋

加上睇清楚,cosplay係自由性質
就好似一位大姐姐都可以cos夏娜一樣(夏娜是動畫一名女主角,一位小妹妹)
咁唔通cosplay 一個機械佢就要成幾十米高???
樣d 呢無得救, 唔通為cosplay 而去整容?
咁0固位大姐姐除左個樣, 有咩野係做得失真架???
再睇番0固班所謂軍人, 我覺得佢地係因為唔想俾0固25 蚊入場所以著到咁囉

引用:
原帖由 wonglk 於 1-8-2007 14:58 發表

又唔好咁話人
話要集齊d gear都唔係易事
拎主m14果位師兄扮得幾好架,好似,夠傳神

加上樓上有幾位師兄見到有少少失真就......
你就話佢夠傳神丫............
咁請問你知唔知佢地到底扮緊咩呢???
除左你知佢係軍人....

引用:
原帖由 wonglk 於 1-8-2007 15:37 發表
本人大前提係討論..唔係爭論
http://zh.wikipedia.org/wiki/Cosplay
指愛好ACG、電影、漫畫、動畫、影集或偶像團體的人,刻意穿著自費製作的類似的服飾,加上道具的配搭,化妝造型、身體語言等等來模仿角色的 ...
而家係講緊底佢地扮緊咩野角色.............
你睇戲見過軍人著波鞋??? 打仗會有軍人淨係著件避彈衣去打? y 帶都唔拎一set ????

引用:
原帖由 wonglk 於 1-8-2007 15:42 發表
回應返華田師兄:

有時人地cos你地憧痕彊\cos乜
因為有d動漫唔係太出名:如happiness
所以cosplay唔係一睇就睇得出cos乜叫成功

都係一句,興趣
咁叫破壞.......
就算人地睇唔出係乜, 都應該盡力去做好自己, 我深信一對boot 都唔係好貴....
點解唔拎對boot 出黎, 而係要著對咁既波鞋呢?
如果係認為掙少少啫, 有咩所謂, 咁就大錯特錯......
愈多人咁諗, 咁cosplay 界都會玩完......因為個個都認為掙少少無所謂, 我地以後會睇唔到真正既cosplay 了.........
以後大家入動漫節, 係塊面畫兩下, 扮下hello copy 囉.......
咁就個個都cosplay 緊了

引用:
原帖由 老頭子 於 2-8-2007 00:48 發表
如果要標籤佢地係識女
未免太主觀
人地可能想SHOW OFF 一D前所未見既裝備,
出得大埸面都可能襯到咁
打WARGAME就冇所謂姐,俾盡你笑既都係十幾廿人
出到去笑既,可能係一仟幾萬

你話cos GHOST RECON隻 ...
唔好話識女仔丫........
係連25 蚊入場費都唔想俾.....

引用:
原帖由 RYODLi 於 2-8-2007 01:20 發表
其實我有D野又想問…
如果佢地D gear正常D、齊D既話,雖然都係講唔出自己cos緊D咩角色
但各位師兄又會點諗呢?
我會覺得ok 喎...........
起碼我睇完, 知道佢扮咩野丫.....

發新話題