發新話題

跳殼手槍

回覆 #15 14692 的帖子

馬路神(marushin)出的

FYI ->
MKK =  Maruxxx Kabushiki Kaisya(馬老仙株式會社)
眼光光~

回覆 #16 terry_fan 的帖子

咪即係MKK囉
本來無一物, 何處惹塵埃

點解現在會無得賣,是否法例不X許,
另外佢係咩原理,射完BB彈后會跳彈殼,是否同真槍原理一樣呢???

回覆 #19 yik68 的帖子

你要明白一把玩具槍仲複雜過真鎗, 咩原理.....睇完成堆日文都未必明
點解冇得賣? 打game為求實用, 你唔會一路打一路執殼呱
再者, 又blowback, 又跳殼, 打出嚟粒彈都未必有力啦, 所以都係留番屋企玩算......
本來無一物, 何處惹塵埃

引用:
原帖由 yik68 於 14-8-2007 23:36 發表
點解現在會無得賣,是否法例不X許,
另外佢係咩原理,射完BB彈后會跳彈殼,是否同真槍原理一樣呢???
>>點解現在會無得賣,是否法例不X許,
唔關法律事, 主要係因為冇市場.
冇市場的原因, 又有追尋番佢的原理, 而唔同廠係作動方式有所不同.
基本係一枝BLOW BACK槍, 彈殼係用黎裝住bb彈, 操作類似真槍.
不同的是, 個彈匣因為要擺彈殼, 氣放唔到係彈匣度.
以馬老仙為例, 佢係GRIP度偷位放氣筒, 但咁樣彈匣就做細咗, 彈殼都要做細埋...
呢種設計首先不為MODEL GUN迷所好...
但同時因為當時BLOW BACK技術未完善, 咁細個氣筒實在打唔出咩力出黎.
佢亦俾用家自己拖喉, 但更加令到人反感...
當然, 去打WARGAME的人亦都唔肯去邊打邊執彈殼.
(馬老二曾經出過MP5同MPL, BB同彈殼可以分別擺係彈匣到, 氣就放係GRIP度, 玩家可以依自己需要, 放齊兩種或是旦一種, 相當好玩)
簡單d黎講, 基於種種的技術限制同實用性問題, 呢種野並未能打開一個新市場, 只有隨時間慢慢消失.
但對於鍾意舊槍的人黎講, 又有一種味道, 成為收藏對象.

眼光光~

回覆 #21 mike-mike 的帖子

good ....

回覆 #21 mike-mike 的帖子

有道理!!

多謝捧場, 整d舊相呃post先
眼光光~

回覆 #24 mike-mike 的帖子

而...原來師兄都有收藏....
仲有冇多幾枝???post出黎睇睇ar...

引用:
原帖由 terry_fan 於 15-8-2007 22:05 發表
而...原來師兄都有收藏....
仲有冇多幾枝???post出黎睇睇ar...
呢枝係朋友嘅, 手就係我嘅

呢類HANDGUN我自己只有一枝...以前都好似POST過...
眼光光~

回覆 #26 mike-mike 的帖子

你朋友個支係金身or膠身???

引用:
原帖由 terry_fan 於 16-8-2007 10:59 發表
你朋友個支係金身or膠身???
我記得係膠身.

我唔知有出過金身, 以馬老仙個d力應該推唔郁...拖喉另計

以下係一位日本同好的HP, 可以見到枝GOVER都其實好膠下...

http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/colt45-cart.htm

http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/cz75-cart.htm

呢枝就更珍貴...係有火藥發火, 但用gas 做blowback的一枝混合槍.
但為咗放gas搞到個彈匣咁...
http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/cz75_sb_7mm.htm

印象中好似日本就只有馬老仙出過呢種有彈又有殼的手槍(RIFLE, SMG, 尤其係SHOTGUN就幾間廠都出過下), 但大約係9幾年度, 係香港亦都見過一種glock, 係同差氣殼嘅.(唔係日本做)

如果有師兄可以SHOW下佢地D珍藏, 等細佬們一飽眼福, 就真係感激不盡
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2007 09:51 發表

>>點解現在會無得賣,是否法例不X許,
唔關法律事, 主要係因為冇市場.
冇市場的原因, 又有追尋番佢的原理, 而唔同廠係作動方式有所不同.
基本係一枝BLOW BACK槍, 彈殼係用黎裝住bb彈, 操作類似真槍. ...
聽落師兄提及既m@rui出既跳殼槍好似幾唔錯.........其實小弟覺得如果呢種枝術成熟,打出黎既力唔錯既,d彈殼好似bb彈,即用即棄得黎又唔貴既,都唔係無得做既........(有咩唔啱請插)
NO COMPROMISE!

引用:
原帖由 老鼠 於 17-8-2007 11:43 發表
聽落師兄提及既m@rui出既跳殼槍好似幾唔錯.........其實小弟覺得如果呢種枝術成熟,打出黎既力唔錯既,d彈殼好似bb彈,即用即棄得黎又唔貴既,都唔係無得做既........(有咩唔啱請插)
技術上有以下問題:
1. 氣密
多個殼始終係差d...
2. 氣量
要blowback跳埋殼, 一枝手槍真係唔知要將d氣擺係邊...好似馬老仙咁[縮殼擴匣]的做法, 歷史都已經俾咗教訓佢啦.
至於放氣落殼度的做法, 我未掂過呢種手槍(SHOTGUN就有, 好正!!), 唔知...

其實而家的RAM槍都係用縮殼的手法(M4, MP5之類的長火, 手槍好似係冇殼的), 唔知老鼠師兄又覺得點呢?

我玩過下枝M4, 做好保養的話應該有得玩嘅.
眼光光~

發新話題