發新話題

Remington 870 Combo 開箱

Remington 870 Combo 開箱

今晚終於 pick up 咗支 870 了,呢個 combo 係包括一支 field barrel,一支 rifle barrel,再加個 2-7x32 scope。買呢支槍主要係準備用嚟打獵用,裝上 field barrel 又可以同朋友一齊打 clay。

支 field barrel 跟 modified choke,因我主要用嚟打 clay,個 choke 太緊的彈唔夠散,所以就買多個 skeet choke。

Weekend 如果好天就去 clay 場試槍。

喺 Amazon 買咗個 laser bore sight,另外再上網買咗一堆普通 slug 同 sabot slug,再下星期就去 shooting range 校好個 scope 同埋練槍等。啲 slug 真係好貴,rifle barrel 用的 sabot 要成 $2+ 一粒,槍槍都射到肉赤。

附件

10-10-2012 12:07

10-10-2012 12:08

Rifle Barrel with scope

Field Barrel

Remington 870 and Beretta 3901

10-10-2012 12:09

Chamber 最可放 3 吋 shell

另外買的 skeet choke

引用:
原帖由 wongchester2005 於 9-10-2012 23:52 發表
Nice, how much is it? did you order it online or just buy it at a local gun shop >
Dick's Sporting Goods 買的,標價 US$449 (稅前),有 rebate、gift card 等,就平好多了。
引用:
原帖由 rho837 於 9-10-2012 23:58 發表
  +四年前香港買要四仟六(小左支管)
香港? 真槍?

引用:
原帖由 cdg021531 於 10-10-2012 00:12 發表
  長槍對SMG, 機鎗冇咩興趣, 反而鍾意雷明燈, 獵鎗呢啲
香港人講嘅「雷明登」,其實係 Remington 呢個牌子,因為香港警察、護衛都用 Remington shotgun,所以好多人以為「雷明登」等如 shotgun (專指所謂「鳥槍」,但實際上又唔係鳥槍,係霰彈槍)。

其實 Remington 係 firearm 牌子,有一系列 rifle、shotgun、pistol、彈藥、firearm 用品等。

引用:
原帖由 小黑 於 10-10-2012 09:58 發表
正呀!
拍條片黎睇下個後座力如何呢?
呢支後座力應該勁過支 Beretta,因支 Beretta 係 semi-auto,上彈都食咗部份力。

其實支 870 主要係用嚟將來打獵用的,打 sporting clay 用 pump 唔夠快,除非打 trap,因打 trap 每次只可上一粒彈,pump 冇所謂。而且 semi-auto 每槍放個彈殼出嚟,旁邊嗰個人中得兩三吓,發火都似,不過打 skeet / trap 都係用 over & under shotgun 先正路。每日打幾百飛,支 870 頂唔住的。

去打 sporting clay 時用嚟招呼朋友,打獵時 partner 冇 shotgun 可以借俾佢,又或者換 rifle barrel 加 scope 當大 caliber rifle 去 shooting range 練槍。

一直練習打 sporting clay,到顯著進步時,先買支 over & under 去打 skeet。Skeet 真係快得好緊要,我次次去 clay 場,都企喺後面睇人打,嘆為觀止!!!

今日去 range 試新槍,只試支 rifle barrel。其實 rifle barrel 係應該射 sabot slug 的,但好貴,十幾蚊美金五粒,所以就買咗俾 smooth barrel 用的 rifled slug,US$13 有十五粒,Winchester 3 吋 shell 1 oz hollow point 鉛彈,開第一槍完住估計唔到咁厲害,同平時打開 2 3/4 吋 8 號彈簡直兩回事,槍聲有 .50 cal feel,打晒十五粒而家膊頭痺咗,好鬼勁。

叫我朋友試,佢話唔好搞佢,我開槍時睇唔到,佢喺旁邊過俾啲聲、煙、同個 recoil 嚇親,個陣彈o隆足足有一吋 diameter,大鹿 torso 中一粒一定死梗。

真正庶楂嘅價錢,食出燒鵝嘅味道,1 oz 鉛彈飛 1760 fps velocity,爽啊!!

附件

range day01.jpg (132.62 KB)

15-10-2012 10:49

range day01.jpg

range day02.jpg (103.6 KB)

15-10-2012 10:50

range day02.jpg

引用:
原帖由 louisli 於 15-10-2012 07:52 發表
rifle barrel 係唔係就係多左鏡橋咁解?
其實好多 topic 中文都好 confusing。

Rifle 係因為槍管有 rifling (來福線),以前啲長槍係 smooth bore,叫 musket,直到十六世紀德國發明 rifling,喺 barrel 內面加上一行行 groove,子彈喺槍管內高速轉動,到離開槍管後子彈會繼續自轉,航跡穩定,達到高度準繩,到十九世紀全世界廣泛使用。唔止 rifel,pistol 都有 rifling。

而我之前貼圖個 slug 子彈盒,亦清楚見到子彈上有 rifling,係俾 smooth bore 嘅 shotgun 用,不過呢盒子彈亦可用於 rifle barrel。

之所以我呢支槍有兩支 barrel,因為一支係 smooth bore,即一般 shotgun。另一支係 rifle barrel,用嚟打 precision target 用。

圖為支 rifle barrel 內的 rifling。

附件

rifle barrel.jpg (61.16 KB)

15-10-2012 23:15

rifle barrel.jpg

引用:
原帖由 katotaka 於 15-10-2012 21:08 發表
用 rifled slug 過 rifle barrel 會唔會對條 barrel 造成「不必要」嘅損粍?
有好多討論區都有講過呢個問題。

其實只要唔係 steel slug,係冇問題的。槍管用精鋼做,彈頭係鉛,就算同槍管磨擦,槍管都唔會有事,可能會有鉛 build up 喺槍管,多清理就冇問題。我每次去完 range 都會用銅擦、bore cleaner、cleaning patch、barrel mop 清理的。

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2012 21:56 發表

我認為barrel係消耗品, 打返咁上下rounds 損粍一定有, 應該換左佢啦...
Remington 870 我唔夠膽講,Stoeger、Mossburg 等平價牌子,如果每日打一百發 steel shot 唔夠一年就打柴了。但如果係 Beretta、Franchi、Browning、Benelli 等牌子,佢哋用 cold forge 打出嚟嘅槍管,加埋靚 coating,真係打足一世都冇問題。

不過打 lead shot 的話,真係唔怕的。而要注意的,係有啲用膠環圈實的 steel slug,會熔膠喺槍管,較難清理,要用溶劑。

Of course it is an Express.

發新話題