41 123
發新話題

Shotgun Ammo 陸續來 + Shotgun 深入討論

Shotgun Ammo 陸續來 + Shotgun 深入討論

今日放工返到屋企,又有一個大紙盒放咗喺門口。今次主要係 shotgun 子彈,同幾盒 .223,重有一個 bore light,要嚟照槍管用的。

附件

shotgun ammo01.jpg (92.66 KB)

16-10-2012 09:08

shotgun ammo01.jpg

shotgun ammo02.jpg (122.07 KB)

16-10-2012 09:08

shotgun ammo02.jpg

So far 儲埋未夠一千飛,但唔好以後好多,其實打一 round sporting clay 都用一百粒,發燒友去一日閒閒地打三百飛以上。

附件

shotgun ammo03.jpg (139.33 KB)

16-10-2012 09:12

shotgun ammo03.jpg

呢款同琴日打過嘅 slug 同款,但就係 2-3/4 吋,琴日打嘅係 3 吋,Velocity 高啲,有 1760 fps。圖中呢款係 1600 fps,recoil 細少少,彈頭同樣係 1 oz 鉛彈。

用 caliber 嚟計,足有 .729,比 .50 cal 更大。基本上平民係唔俾使用 .50 cal 以上的,但 shotgun shell 除外,因射程唔夠真正 rifle 子彈遠,而且穿透性低,平民一般用作獵殺大型動物用。

彈頭本身已有 rifling,射出槍管後會自行旋轉,穩定航程達 50 yard 距離。基本上係俾 smooth bore 槍管用,但因平,所以用嚟調校支 rifle barrel 個 scope 用的。

附件

shotgun ammo04.jpg (134.32 KB)

16-10-2012 09:19

shotgun ammo04.jpg

shotgun ammo05.jpg (138.94 KB)

16-10-2012 09:20

shotgun ammo05.jpg

Remington High Velocity,彈頭同樣係鉛,有 rifling,重 7/8 oz,俾 smooth bare 用,muzzle velocity 達 1800 fps,50 yard 內最準確,因彈頭較輕,velocity 高,75 yard 後下墮冇 1 oz 彈頭嚴重,基本上 100 yard 射程範圍可靠,而且 50 yard 範圍 foot pound energy 比普通 1 oz slug 多 200 磅,更有效 knock down 大型動物。

打獵時 knock down power 好重要,成年鹿 torso 中彈後 (12 gauge slug、30-30 等),好多時都會跑幾十 yard 先瞓低,有時跑成百 yard 都唔死,所以大嘅 foot pound energy 好重要。亦有部份 slug,upon impact 時有 pattern 咁散開碎片,務求令動物多個器官同時受損死亡。

附件

shotgun ammo06.jpg (90.79 KB)

16-10-2012 09:44

shotgun ammo06.jpg

一次買咁多會平d嗎 ?

師兄真係會用黎打動物? 佢地好慘呀
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

Federal Copper Sabot Slug。

Sabot slug 係專俾 rifle barrel 用的,因彈頭冇 rifling,要靠槍管 rifling 提轉。Sabot slug 比一般 slug 貴 2~5 倍價錢,每發都係錢!!! 基本上 sabot 係大 caliber rifle 子彈,航程穩定,準確至 150 yard 以上。

呢款 copper 彈係 hollow point,upon impact 彈頭立即開花,impact wound 足有四、五吋,成年鹿中一槍 torso 差唔多肯定會即死。同 lead slug 唔同,lead slug impact 後會碎裂,copper slug 開花後會維持 one piece,方便成粒攞返粒彈頭出嚟。

附件

shotgun ammo07.jpg (120.39 KB)

16-10-2012 09:53

shotgun ammo07.jpg

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2012 20:48 發表
一次買咁多會平d嗎 ?

師兄真係會用黎打動物? 佢地好慘呀
咁啱有 deal 嘛,咪買多啲囉。

慘唔慘就睇你點睇,鹿多過頭真係會好麻煩,平時 backyard 俾鹿破壞,咬爛晒啲花草,農作物被毀。最恐怖係 highway,特別係鹿,佢哋唔係行出嚟,係突然「彈」出嚟,每年唔知幾多人咁枉死。我舅父幾年前先 total 咗架車,好彩個人冇事,就係因為有鹿彈出嚟。

而家啲鹿愈來愈多,urban area 周不時要 Animal Control 出動捉鹿,有時啲 town 會出通告叫人某日聽到槍聲唔好怕,因為政府要殺鹿。

有老番都講,佢姪女好愛動物,讀 U 都係關於動物的,畢業後去 State Park 做。之前佢好反對 hunting,而家喺 State Park 做幾年後,佢都讚同要 hunting。因為而家 mountain lion 都絕跡,冇嘢 control 到鹿嘅數目,Canadian goose 等候鳥亦太多,政府要捉嚟用二氧化碳焗死......

打獵其實唔殘忍,農場動物一生被困,終結一生。而野生動物被獵時受苦只幾秒。

最殘忍,係飲鮮奶、食雞蛋,乳牛同母雞嘅生存環境先係最惡劣,一生被困細小空間,部份更被剪咀,乳牛要不停懷孕供乳。

Food doesn't come from the refrigerator. That's where our food comes from. Blood has to be shed.

首先多謝師兄分享, 同時又對shotgun ammo 認識多了!
小弟知道外國好多地方打獵都係合法, 不過...為換取刻快感而令一隻有生命又善良動物冇命真係好可惜的...希望師兄唔好介意
你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 15-10-2012 21:11 發表
首先多謝師兄分享, 同時又對shotgun ammo 認識多了!
小弟知道外國好多地方打獵都係合法, 不過...為換取刻快感而令一隻有生命又善良動物冇命真係好可惜的...希望師兄唔好介意
打獵其實都係為保護環境出一分力,北美好多沼澤,都係因為打獵 (duck stamp、bagging tag、hunting license) 而得到 funding,先能夠保存落嚟。

野生動物嘅問題,上面已經講咗,而且鹿群太多,除咗影響人正常生活,佢哋都會因數量太多而有傳染病。

政府某程度上鼓勵打獵,New York State 所有 hunter education course 都係免費上堂的,呢個係 mendatory course,上完先可以攞 license。而每種動物都有獵殺季節,部份有嚴格 bag limit,甚至打完後要上報重量、性別、大小,幫政府做 census。部份 town 政府,更會收獵人多餘獵物,市民打電話去可以免費領取。

南部多個州野豬泛濫,造成環境大災難,任何人可以於任時間殺死野豬,數目不限,大小不限,甚至活捉後放生/運送同樣犯法 (意即必需殺死)。

我都愛動物,但對食用動物就有另一套標準。見到貓狗會好錫佢哋,同樣可愛的乳豬仔,上桌後即變為美食。Where do we draw the line?

我未嚟美國時,都覺得打獵好殘忍,真心的。但而家睇法已經改變晒,真係要親身感受過先會體會到。當然,都有好多本地人唔鍾意打獵,但嘢生動物真係太多了。

引用:
原帖由 lululam 於 16-10-2012 10:08 發表

咁啱有 deal 嘛,咪買多啲囉。

慘唔慘就睇你點睇,鹿多過頭真係會好麻煩,平時 backyard 俾鹿破壞,咬爛晒啲花草,農作物被毀。最恐怖係 highway,特別係鹿,佢哋唔係行出ࢩ ...
小弟住外國多年都係打靶多, 未試過hunting,
一來落唔到手, 二來覺得呢個方法未必能夠control到deer population,
亦有消息指有人/公司為了hunting生意而keep住Deer的population,
及有些hunting land係用tax payer既錢黎manage的,對於大部份唔打臘既美國人好似唔係好公平....

lastly for me it's about ethics. 尤其是hunting for recreational purposes.

well, nothing personal, 小弟都鐘意玩槍, 依家仲keep住好多長短火係外國家裡

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2012 21:31 發表

小弟住外國多年都係打靶多, 未試過hunting,
一來落唔到手, 二來覺得呢個方法未必能夠control到deer population,
亦有消息指有人/公司為了hunting生意而keep住Deer的population,
及有些hunting land係用tax ...
不會吧,好似 Long Island 呢啲咁細嘅地方,啲鹿都多到走入 urban area,而且所謂 hunting area,基實係 State Park,State Park 當然係用 tax money 嚟 run。我好明白香港人嗰種唔想傷害動物嘅心態,比任何人都明白,但我唔認同。

只要佢會飲奶、食雞蛋,或食用奶類/蛋類製品,佢比任何獵人更殘忍。]真的,農場雞、乳牛的生活環境,有多少人去了解、去關心? 這都不關心,莫說打獵時中彈後痛苦的幾秒了。

多數獵人都有高尚道德,必定要中要害,盡量一槍/一箭解決,除火雞外,不 head shot,否則係 shame。打獵後所得,必需作食用,或捐贈他人。

引用:
原帖由 lululam 於 16-10-2012 10:43 發表

不會吧,好似 Long Island 呢啲咁細嘅地方,啲鹿都多到走入 urban area,而且所謂 hunting area,基實係 State Park,State Park 當然係用 tax money 嚟 run。我好明白香港人嗰種 ...
I've to agree 一槍死及用黎食用既做法會比較ethical.

well.. this would be an never ending argument, let's just enjoy the guns & ammo (I would just skip your hunting part) x!!

Yes, I agree the hunting part is controversial to some. Some of my close friends really hate hunting.

And, again, I totally understand what you guys are thinking. Well, just being kind.

I bought bulks of Federal .22lr Ammo from walmart     

師兄,
搞到我好想移民呀!!!
好似我朋友屋企咁, 佢屋企既槍重多過我香港屋企既玩具槍!!
佢地去OPEN RANGE 度打靶, 就好似朝早去飲茶咁,
揸車都係十零分鐘, 登記完自己行去SET 靶紙, 好多時成個都見唔到一個人!!

至於打獵殘唔殘, 真係兩睇囉!!
好似鹿既數目太多個陣, 對開車既人黎講, 真係好危險!!
我地係德州夜晚開車, 兩旁真係成日見到好多兩點綠色,
真係好驚佢地會走出黎架!!!

41 123
發新話題