100 1234567
發新話題

[GHK] AK105進化論>>>>AK PMC

AK105進化論>>>>AK PMC

AK GBB....就是GHK的代名辭。
GHK.....我第一支AK GBB便是AKU, 是初代版本。
到現在還很壯健。
AK105早於GHK發佈初期,我已很喜歡。
喜歡她的管長,但為什麼是聲稱的限量200支?
真的會限量嗎?
無論如何.........我都想擁有她。
今天成真了!
AK105同樣跟2012版的AKU用上LCT鋼身,感覺會如何呢?
先出一張前言相,細節及圖片容後再出,不好意思。

今天本來是打算在8折彈匣的時候去補購一下常用的彈匣,
及MP5的Co2匣都出了,很想於MP5上享受一下CO2帶來的快感。
於是在網上記下一切想要的東西便出發。
去到GBB櫃位,駭然發現我想要的GHK AK105於櫃內展示!
天呀!剛到著連網頁上也未有更新!真是令我感特然!
口袋內的錢包只好留在店鋪了.......
由於今天是八折彈匣的最後一天,要把握機會。
所以一拼購入了兩個Prowin AKM 64round氣匣,
重量比GHK輕及彈量多了一些。
打折後只需$328一個!就GBB匣來講已很便宜了!

鎗跟來的說明書,入彈器,及膠匣

一拼購入的Prowin匣兩個

鋼製鎗身及配件,非啞鉛件可比

尾抦扣入鎗身的位置,不過扣位不準,要把尾柄向下壓才能對位扣入

Bolt位,因時間關係。詳細分解請看下回,謝謝

Prowin匣 VS GHK匣

Prowin匣入氣要利用這條外接管

Prowin匣跟來的小包配件,內附外接入氣咀,入氣咀O-ring, 加強Hammer Spring

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-10-2012 21:08 發表
今日搵左TAF,佢地話遲下有條AKM/AIMS既M4尾通....
but!!.......AK105用唔到
因為尾通要AKM型尾至裝到,
我已太多M4,唔想羅支AK扮M4

引用:
原帖由 F22 於 27-10-2012 23:06 發表

我都等緊……
等緊?
師兄你係十四樓訂左?

至從上次支GHK PDW
都知道GHK不再善良,今次AK105同樣是............

引用:
原帖由 F22 於 27-10-2012 23:09 發表

係呀!
點解仲要去呢......
試過都怕怕

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-10-2012 23:17 發表

我係台灣訂,應該2個禮拜就到(計埋組裝同EMS)
特別叫佢組多條骨同magwell
我之前都有想過係台灣訂,不過成鎗大盒又重,
EMS過來運費都唔平,而且現在Paypal個rate好高,唔化算
所以最後都無係台灣訂過來。

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-10-2012 23:42 發表

我...用澳紙比的
同埋身在澳洲,無論邊間訂都係差唔多(e性趣就應該最平但web store未有,紅狼有但要收郵費, 14F呢....你明啦)
佢EMS加埋裝工先收TWD 1000,算係咁啦
(始終自己對AK唔係好熟比佢裝埋條骨先SD過黎 ...
哦!原來師兄在袋鼠國的,唔知果邊的氣鎗法如何呢?
甘師兄你真係在台灣訂好過係香港訂了。
我本來下個月plan左去台灣順道去TAF, KIU買野......點知老婆大人話要改去羅白頭國看紅葉
睇下年頭有無機再去台灣一次啦

唔記得講,呢支AK105同樣係與之前的AKU一樣
做到無彈不擊發的Function

引用:
原帖由 khkenny2 於 27-10-2012 23:53 發表
係喇...軍火酷成日見你有post
BTW澳洲買野好貴的....大家都係邪惡海灣,或者SKD,US Patriot果D買
本土就只係得LEGear比較大,但都係貴緊20%+

同埋我推薦你睇下soldier systems daily,好多業界既新聞(新產 ...
袋鼠國食個包都幾十元港紙,咩野都貴
現在個rate仲同加紙一樣對港元去到7.7幾....好貴呀

引用:
原帖由 khkenny2 於 28-10-2012 00:00 發表
我都想多D時間同錢玩槍 (最衰澳洲得SA有得打,但我係QLD)
但無奈有另一個更深既錢坑.....相機
基本上我D WG野都只係1/3相機既洗費
原來師兄你都有攝影傢?
我今次買左AK105,我支Nikon小小黑不能在11月一出便買了
要等過年出DP至有份

引用:
原帖由 khkenny2 於 28-10-2012 00:03 發表

7.7已經低左
係,之前上過8添....不過我仲係童景係5.x-6.x果時
嘩!師兄你係袋鼠國現在已經三點幾,原來你係貓頭鷹來

引用:
原帖由 khkenny2 於 28-10-2012 00:06 發表

我....依家太多機要放咁D
開始玩120 (有部600SE玩pack film同120)
小小黑,等多一排先買啦,回番少少, 9K尾到10K頭就正常D
我玩開C,長焦得小小白無IS 同....135L
攝影器材比氣鎗......個潭底真係深好多。
其實我已有小黑六,不過小小黑還是想在輕便中多一支做選擇
我已經叫做專注,只係DSLR一樣,由F801s用到現在都係N記人
如果再玩120我死得啦....

AK105基本分解

圖片分享,與初代GHK AKU外觀比較,
便發現初代做工粗糙,不過當年來講算已是一支及唯一一款AK GBB了

100 1234567
發新話題