25 12
發新話題

(1)WARGAME ~ 時間;心理

(1)WARGAME ~ 時間;心理

今次講下時間;心理。

(當然以下有地型、槍械、人數、任務等等限制。)

["呢場打幾奈?"]  係一個你一定一定一定一定一定要問的問題,

如你得一條友,你可以問自己好多問題,由於題目講時間,請你問自己:

(我想幾時死)

如你係小隊隊長,你一樣可以問自己好多問題,由於題目講時間,請你問自己:

(你想啊邊個邊個幾時死)

例如全場GAME一個小時:

0至10分鐘為勝負期

10-30分鐘為忍耐期

30-45 分鐘為鬆散期

45-60 分鐘為放棄及狙殺期

再看回之前問題:[你想幾時死]

我想你已經明白,幾時最好殺,幾時最好死。

你會問:咁對戰場如何啊?

筆者玩初WARGAME時,香港是沒有比錢場,100%打街,比錢場設計只為勝負期及放棄狙殺期,

所以比錢場的對戰GAME,頭10分鐘已經知道勝負,之後便很短的忍耐期。放棄及狙殺期,只維持最後1分鐘上下。

如你問我點打?我通常先打勝負期,令自己隊伍安穩之後,再打鬆散期。

至於心理,與時間更為息息相關。

想開槍、心急、等候其間叫喊、忘記開始前之前陣法...
這一切都係由忍耐期跳去鬆散期的明顯先兆。
如對方早過自己有此先兆,可以說勝了一半,
精準的致命射擊,這時便幫到你。

好多時候,及大多數game友,都是以(見步行步)的心態進行攻擊,
可能大家都習慣住在城市,眼睛望東西長期處於5米內,
所以在wargame中,越係新手就越望得近,相反越係老手就越望得遠。

時間因素是影響game友由最初的緊張狀態,變為放鬆狀態,
以一個非專業而未有經特殊訓練的wargame 友來說,
由正常到緊張狀態要2-3分鐘,保持緊張狀態少於8分鐘。
要打一個普通game友,等少於10分鐘,已經有7成勝算。
普通game友好快與隊伍及陣法分離,所以玩wargame,
學習在作戰其間,用時間開始想對手的戰意及實力,比(見步行步)好得多。

此章完成,下章為 "wargame ~ 戰略"

謝謝你的時間,腦汁。

本帖最近評分記錄
  • golliwog19 威望 +10 原創內容 8-8-2007 17:21
  • golliwog19 金錢 +10 原創內容 8-8-2007 17:21

呢個時間分段極有同感 !!
以前響外島打可復活game , 一場要個多小時

的確contact後第一輪交火是最激烈,

然後失勢一方自會死守 , 搵到好位守既話戰況便會慢慢膠著.....

又當大家發覺徒勞無功便會散漫 , 少開槍多諗計

最後奇襲成功/失敗 , 覺得大勢已去的一方只會盲目地邊打邊跑至被KO.

VERY TRUE
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

6叔開金口了 太好了~~

不過有時d game 係打到死晒人先完, 咁個時間咪要自己估出來?
冷眼對血路~ 寂寞是命途~

引用:
原帖由 皇家御貓 於 7-8-2007 13:33 發表
呢個時間分段極有同感 !!
以前響外島打可復活game , 一場要個多小時

的確contact後第一輪交火是最激烈,

然後失勢一方自會死守 , 搵到好位守既話戰況便會慢慢膠著.....

又當大家發覺徒勞無功便會散漫  ...
念經~~~   你仲記得ar~~
以前係島打~一場game 真係可以打個幾鐘~
進行期間真係可以體會到隊友既默契,隊長既帶領,隊形,一d 簡單既戰略等
我仲記得有一次,做一個伏擊就令到敵人全軍覆沒
但呢d情況應該好難再出現了

我同常係鬆散期有斬獲

引用:
原帖由 新仔~健 於 7-8-2007 18:12 發表

念經~~~   你仲記得ar~~
以前係島打~一場game 真係可以打個幾鐘~
進行期間真係可以體會到隊友既默契,隊長既帶領,隊形,一d 簡單既戰略等
我仲記得有一次,做一個伏擊就令到敵人全軍覆沒
但呢d情況應該好難再 ...
好耐無同你地咁玩啦 , 快快encore啦

全隊都有機 , 兵分兩隊互com先要緊呢...

引用:
原帖由 皇家御貓 於 7-8-2007 18:34 發表

好耐無同你地咁玩啦 , 快快encore啦

全隊都有機 , 兵分兩隊互com先要緊呢...
兜後打先正,行海邊   
而家個島仲可唔可以打?

引用:
原帖由 新仔~健 於 7-8-2007 18:52 發表

兜後打先正,行海邊   
而家個島仲可唔可以打?
白沙?

引用:
原帖由 新仔~健 於 7-8-2007 18:52 發表

兜後打先正,行海邊   
而家個島仲可唔可以打?
太耐無去真係唔知 , 但就唔太好啦...

海邊條村已回復"操作"

假日多左好多生態 / 古蹟團

引用:
原帖由 皇家御貓 於 7-8-2007 18:54 發表

太耐無去真係唔知 , 但就唔太好啦...

海邊條村已回復"操作"

假日多左好多生態 / 古蹟團
平日....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-8-2007 19:03 發表

平日....
有多少人閒日會Free丫...

引用:
原帖由 Kane 於 7-8-2007 18:53 發表

白沙?
鹽田仔   

噢~咁打返以前果d 玩法都難lu~~~
星期日經常有好多觀光團~~  成個campany 咁多人
睇黎要放棄鹽田仔

回覆 #1 6MM 的帖子

全程快打慢, 游擊戰
本來無一物, 何處惹塵埃

令我想起一鼓作氣, 再而衰三而竭既戰術!

要求置頂!

回覆 #14 adrianyahk 的帖子

加入精華啦.....
本來無一物, 何處惹塵埃

25 12
發新話題