53 1234
發新話題

(5) wargame ~ war / warsport / wargame

(5) wargame ~ war / warsport / wargame

(以下係一個比較爭議性的話題,大家看看。)

你知道你在玩什麼嗎?

第一段
war (戰爭)  ~ 戰爭係乜我不用談,大家都知,我只會說:

[軍服是軍人穿的]

第二段
如你覺得wargame 係 sport.

足球,穿足球服
籃球,穿籃球服
柔道,穿柔道服

冇人穿柔道服玩足球的。

war = wargame 嗎?

如果不等於,wargame or survival-game  是獨立的一樣東西嗎?

在美國玩彩彈(paintball)的,為甚麼他們的槍不似真槍;衣服又彩色鮮艷。

原因他們玩法是100%獨立的運動,他們比外人看見的是運動,不是戰爭。

咁為甚麼有人會把真正軍事東西加入獨立的wargame呢?

就係因為軍服。

wargame加了穿軍服,就連真正軍事東西也加了上去。
玩wargame要加入真正軍事東西嗎?

如果硬要wargame人加入真正軍事東西變成軍人;
咁要求一個真正軍人變做wargame人可以嗎?
要求一個玩wargame的人訓練成專業軍人,為什麼不把正確wargame訓練去教一個wargame人?

就係一套軍服,wargame永遠不能成為sport.

就係一套軍服,wargame永遠不能成為獨立的wargame,因它給人硬加入軍事元素。

唔明的,我再說明:
paintball ;IPSC 因為沒有穿軍服,可以成為運動,更沒有硬加真正軍人的事物。

將真正軍事放在WARGAME,令WARGAME人變做真軍人,有人會直說是方向正確,有人會說冇乜用。

在WARGAME CQB內加入軍事元素,筆都是覺得60%對的,
在其他方面,筆者覺得wargame是獨立的

好多時就因為(穿軍服), 獨立的wargame 被軍事東西加入,令wargame處於一個唔上唔落的位置。

獨立的wargame,可以放下一切真正軍人的東西。

在筆者角度:WARGAME便是WARGAME  十分清純,永無雜質。如一有雜質,你便過界了。

請問有保護色的衣物及偽裝衣算是軍服嗎?
它們都不是wargame所需嗎?
帶上工兵鏟, 防毒面具, 當然是絕對yy,
但係著迷彩衫在wargame中不是發揮作用了嗎?
冷眼對血路~ 寂寞是命途~

引用:
原帖由 d@2007 於 11-8-2007 20:28 發表
請問有保護色的衣物及偽裝衣算是軍服嗎?
它們都不是wargame所需嗎?
帶上工兵鏟, 防毒面具, 當然是絕對yy,
但係著迷彩衫在wargame中不是發揮作用了嗎?
迷彩衫在wargame中當然有作用,迷彩衫在wargame中是其中一種附助工具,但迷彩衫的出現,令wargame引入了真正軍人的技巧、真正戰爭。

如果,所有的wargame友都係穿我post出來的相片的衣物玩wargame,真正的軍人,看見這是一個運動,wargame便沒有了軍事元素。

引用:
原帖由 6MM 於 11-8-2007 20:43 發表
如果,所有的wargame友都係穿我post出來的相片的衣物玩wargame,真正的軍人,看見這是一個運動,wargame便沒有了軍事元素。
明白了. 如果要強行將wargame變成sport, 我們將有可能失去一群求像真的軍迷玩家.

剛去過隔離台~
請問6叔你是不是支持將wargame變成sport呢?
如果是, 有必要為一切制定標準嗎?
標準迷彩衫
標準槍
標準場
標準水桶
標準車太
標準草
etc......

真正的wargame將會是拿bb彈槍打paintball game

我大概可以唔算WGer ,
因為我enjoy既係"好似上左前線"果種simulation帶來既刺激.
反而小貓係enjoy個game本身.
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

但係拆開 wargame 呢個字黎睇點都係戰爭遊戲呀
一下子要改變人的觀點真的有點難度
不如六師叔提供一 D sport game 的資料比我地
又或者攪一場 sport game 本人覺得效用會大一點

支持 sport game

btw, 不單是軍服, 還有軍用警用物資, 仿真槍枝, 難以判別的勝負都是wargame難以成為sport的地方.
在下眼中的wargame是"模擬"一個軍事/警察行動, 係咪sport於在下乃是其次, 不少玩gear/像真槍的槍友都會這麼想吧...
在下認為人人心眼(更正: 心目中)的wargame都有不同吧...

我在想, 如果wargame不能開出一條新路, 成為大眾所正確認知的一個健康活動, 早晚會給"收檔"的.
前一排重有friend問我打wargame會唔會打到入醫院...

引用:
原帖由 VEC 於 12-8-2007 00:20 發表
btw, 不單是軍服, 還有軍用警用物資, 仿真槍枝, 難以判別的勝負都是wargame難以成為sport的地方.
在下眼中的wargame是"模擬"一個軍事/警察行動, 係咪sport於在下乃是其次, 不少玩gear/像真槍的槍友都 ...
wargame比較難變成sport , 一大原因似乎是難以脫離"仿戰爭"的影子.

籃球足球有左賽例就成了sport , 因為佢本身就係"正本" , 無模仿什麼.

因這個問題引出了一點小風波,我不會再在題目加任何意見,SORRY...

引用:
原帖由 d@2007 於 12-8-2007 00:26 發表
前一排重有friend問我打wargame會唔會打到入醫院...
我覺得呢個同war唔wargame無關....打籃球會唔會入廠丫咁 ?

又如我玩sport climbing夠危險啦下化~ 舊年先跌死左一個高手

不過sport climbing呢 , 即將打入亞運添啦...

引用:
原帖由 皇家御貓 於 12-8-2007 00:49 發表

我覺得呢個同war唔wargame無關....打籃球會唔會入廠丫咁 ?

又如我玩sport climbing夠危險啦下化~ 舊年先跌死左一個高手

不過sport climbing呢 , 即將打入亞運添啦...
我意思係大眾唔多認識wargame, 有人重以為中幾槍就要入院添...

即係話用氣槍既IPSC
都o吾會成為sport
因為佢地用既係彷真槍既玩具槍?
感覺上是用玩具模仿真實IPSC
除非洐生了一種“非仿真槍的氣槍”用於氣槍既IPSC
才能給人的印象“這是一種運動的感覺嗎?”

p.s.
因為真的有同事
向我說過他對我玩
氣槍IPSC有這種感覺

但係氣槍IPSC已經有晒氣槍自己的新例,
佢地發展得真係幾好,
需要的技巧開始跟實彈IPSC兩條路分開走,
如果IPSC真係成為左亞/澳運項目,
會可能係氣槍組/實彈組~果種,
到時氣槍IPSC支槍已經再唔係現在的樣子了.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

53 1234
發新話題