發新話題

(5) wargame ~ war / warsport / wargame

真正的wargame將會是拿bb彈槍打paintball game

我大概可以唔算WGer ,
因為我enjoy既係"好似上左前線"果種simulation帶來既刺激.
反而小貓係enjoy個game本身.
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 VEC 於 12-8-2007 00:20 發表
btw, 不單是軍服, 還有軍用警用物資, 仿真槍枝, 難以判別的勝負都是wargame難以成為sport的地方.
在下眼中的wargame是"模擬"一個軍事/警察行動, 係咪sport於在下乃是其次, 不少玩gear/像真槍的槍友都 ...
wargame比較難變成sport , 一大原因似乎是難以脫離"仿戰爭"的影子.

籃球足球有左賽例就成了sport , 因為佢本身就係"正本" , 無模仿什麼.

引用:
原帖由 d@2007 於 12-8-2007 00:26 發表
前一排重有friend問我打wargame會唔會打到入醫院...
我覺得呢個同war唔wargame無關....打籃球會唔會入廠丫咁 ?

又如我玩sport climbing夠危險啦下化~ 舊年先跌死左一個高手

不過sport climbing呢 , 即將打入亞運添啦...

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-8-2007 01:14 發表
嗯,打game的臨場感;搜集軍種資料,去演繹角色的樂趣,可以是說是咸魚青菜各有所愛,但wargame就把兩者連在一起.個人認為是一個不錯的"融合"."搞破壞"的偏見我想連日本這個"把wargame發揚 ...
game友自身的行為都係要因吧....

其實運動裝定義也可以好Loose , 例如踢街波會打大赤肋著白飯魚踢

不過wargame我覺得最不能成為sport的死症是賽例.
wargame不像如羽毛球 , 場地大小形式有標準
更不像排球 , 明確地個波落地出界就是失分...
更更更唔似足球個波要有規格...

我想講的是如果wargame用漆彈打 , 會唔會易接納做Sport少少...?

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-8-2007 02:05 發表

但為什麼日本可以?我想這是人的問題大於規則.我個人認為規則只是像合約一樣,是有規管性,但是否遵守或毀約則是看"人".

再者,我們經常說的"game品",大概是指有否遵守會場/雙方的約定 ...
修養....多少人有

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-8-2007 23:45 發表

我認為這是個人的待人接物能力的問題,連合約/約定都遵守/服從不了,他/她的教養一定十分有限
無錯 , 有人踢波都可以玩到打大交 , 修養真係個人問題...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 18-8-2007 11:57 發表
Wargame, 只係香港等少數地方既叫法...
大多數地方係叫 Airsoft,就如 Paintball 一樣,用個技術名
咁就唔會有戰爭感覺,如果大家改口叫Airsoft,外界就唔會對呢樣野咁反感
又係喎 , airsoft 呢個名舒服d.

發新話題