43 123
發新話題

Hopup設定及討論

Hopup設定及討論

小弟係PTW新手,新槍落地覺得hopup唔係太穩定,
扒左文,但搵到好多坊間hopup mod,
想問下有邊種係各位覺得最好用及穩定呢?謝謝

Roller
1.) 2008 hopup
2.) 2012 hopup
3.) 2008hopup + HIROBO油管
4.) 原裝 Glued Roller
5.) FCC Black Roller
6.) MAG CNC Stainless Steel Curve Roller Packing
7.) UK Tackleberry Hopup mod

Cushion
a.) 原裝Cushion
a.) 原裝Cushion 加鐵枝
b.) AEG 老鼠屎
c.) 彈弓
d.) STTS MDD hopup

好多聽都未聽過~~~~~

哈哈.....因為係扒埋外國個個 forum.....

附件

4-2-2013 17:45, 下載次數: 267

MAG CNC Stainless Steel Curve Roller Packing

stts_hop_02 copy.jpg (25.92 KB)

4-2-2013 17:45

STTS Hopup 可以好似馬記咁較hopup

stts_hop_02 copy.jpg

stts_hop_03 copy.jpg (12.81 KB)

4-2-2013 17:45

STTS Hopup

stts_hop_03 copy.jpg

向外國forum , 都幾多人buy " stts"個 design,  我同外國用家吹過下水,  佢地對fix hop up都兩極, 有d 話好遠好直(50m)  , 有d 就過jam 到pk,  
我呢, 就試過加啤呤落個ring,  so far 都幾好表現

就試過加啤呤落個ring?????
請問怎樣做? 謝謝

引用:
原帖由 kidult 於 4-2-2013 23:48 發表
向外國forum , 都幾多人buy " stts"個 design,  我同外國用家吹過下水,  佢地對fix hop up都兩極, 有d 話好遠好直(50m)  , 有d 就過jam 到pk,  
我呢, 就試過加啤呤落個ring,  so far 都幾好表現
個stts其實係新野定已經出左好耐,之前未見過

fix hop up係咪即係好似傳統aeg咁,個hop up唔會好似ptw原裝粒roller識轉?

另外想off topic問一問,如果支槍每射7-8槍,有一槍係炒高既,會係咩既問題???

STTS個hop其實出左一排,
Version 1(blue version)
佢用CTW數整,所以有D人用係PTW會有 BB Feeding problem(chamber有D問題),但係用到冇問題既人就讚不絕口
http://s-t-t-s.co.uk/stts_hop.htm

Version 2(Silver version)
剛剛出左,跟番PTW數,bugs fixed….未有review…想買個試試

Fix hopup 係用AA膠滴兩滴係原裝Roller 3點同9點roller pin位chi死唔俾轉

7-8槍有一槍炒高….小弟都有咁既問題(Excel 0.25)..亦都係開post原因
Ching 用咩豆?

fix hopup 有兩種. 一係原裝, 用aa 膠滴死佢. 一係. 用一舊四四方方既膠套落去.
圖中係加大ROLLER,再用AB 膠改.
差不多係AEG 既上旋原理

用四方型既原理係, 粒BB彈行哂成成個RING 既平面長度(4.4mm) , 理論上粒BB彈SPIN 既力度會好大 .
要用重彈去CONUNTERACT 佢個UP THRUST. (唔知有冇理解錯. 歡迎理性討論)
大前提係... 你要好好手工. 保持絕對水平

borrow from systema-ptw forum

附件

5-2-2013 11:11

啤呤RING..都係純粹試驗性質... 要再有時間先可以諗諗點再攪

附件

5-2-2013 11:14

5-2-2013 11:14

Wah...kidult兄好堅....
今日剛剛買了這個Mag fix hopup roller...有機會再試試

附件

IMG_0571 copy.JPG (46.79 KB)

5-2-2013 12:11

IMG_0571 copy.JPG

hehe. 訂左, 未得閒試, 你到手未? 光滑嘛??
CNC.. 有少少信心.

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 09:44 發表
STTS個hop其實出左一排,
Version 1(blue version)
佢用CTW數整,所以有D人用係PTW會有 BB Feeding problem(chamber有D問題),但係用到冇問題既人就讚不絕口
http://s-t-t-s.co.uk/stts_hop.htm

Version 2(Sil ...
我用KSC 0.25,個hop up我自己搞左好多次,已經整到好好,都唔明點解仲會炒,所以諗會唔會係其他問題,例如彈既牌子同彈重,或者係舊電打到下午唔夠電

引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 11:11 發表
fix hopup 有兩種. 一係原裝, 用aa 膠滴死佢. 一係. 用一舊四四方方既膠套落去.
圖中係加大ROLLER,再用AB 膠改.
差不多係AEG 既上旋原理

用四方型既原理係, 粒BB彈行哂成成個RING 既平面長度(4.4mm) , 理論上 ...
其實黐死佢好d定比佢轉好d呢,如果比roller轉,覺得有時其中一兩粒彈佢唔識轉,就會拎到粒彈炒高

點都要測試, 但我心理上. 偏向滾動,
理論上 (啤呤RING)
當粒彈打出去. 就算只(hi) 到1 點. 佢都會向上滾動. 我用啤呤係想令BB彈滾動既FICTION 降低,
動能唔會因為FICTION 要有所衰減, 理論上係會遠D..

不過都係理論上.. 我試過室外試分別好似不大...

到手ok光滑∼
但係個roller係Fix既唔會轉.
我上星期試左 2012 hopup 原裝 Glued Roller,都唔太穩定
所以下次會試下等轉彈試試...

43 123
發新話題