發新話題

Hopup設定及討論

引用:
原帖由 kidult 於 4-2-2013 23:48 發表
向外國forum , 都幾多人buy " stts"個 design,  我同外國用家吹過下水,  佢地對fix hop up都兩極, 有d 話好遠好直(50m)  , 有d 就過jam 到pk,  
我呢, 就試過加啤呤落個ring,  so far 都幾好表現
個stts其實係新野定已經出左好耐,之前未見過

fix hop up係咪即係好似傳統aeg咁,個hop up唔會好似ptw原裝粒roller識轉?

另外想off topic問一問,如果支槍每射7-8槍,有一槍係炒高既,會係咩既問題???

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 09:44 發表
STTS個hop其實出左一排,
Version 1(blue version)
佢用CTW數整,所以有D人用係PTW會有 BB Feeding problem(chamber有D問題),但係用到冇問題既人就讚不絕口
http://s-t-t-s.co.uk/stts_hop.htm

Version 2(Sil ...
我用KSC 0.25,個hop up我自己搞左好多次,已經整到好好,都唔明點解仲會炒,所以諗會唔會係其他問題,例如彈既牌子同彈重,或者係舊電打到下午唔夠電

引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 11:11 發表
fix hopup 有兩種. 一係原裝, 用aa 膠滴死佢. 一係. 用一舊四四方方既膠套落去.
圖中係加大ROLLER,再用AB 膠改.
差不多係AEG 既上旋原理

用四方型既原理係, 粒BB彈行哂成成個RING 既平面長度(4.4mm) , 理論上 ...
其實黐死佢好d定比佢轉好d呢,如果比roller轉,覺得有時其中一兩粒彈佢唔識轉,就會拎到粒彈炒高

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 13:36 發表
到手ok光滑∼
但係個roller係Fix既唔會轉.
我上星期試左 2012 hopup 原裝 Glued Roller,都唔太穩定
所以下次會試下等轉彈試試...
即係黐死會變到唔穩定???

引用:
原帖由 jpg 於 5-2-2013 14:45 發表
Mag 個隻CNC 好以幾正,
應該夠晒硬淨。
我同幾個朋友研究過,無論個roller 點改
如果隻c 形clip 唔夠硬淨,始終會穩定,因為個roller 一受力,
好可能變形。
即係D彈炒係因為佢變形???

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 14:55 發表
我覺得係excel 0.25問題
轉下彈,試多幾次先可以下定論
我下次都試下打0.28g,我個frd用0.25g都係有間中炒既問題

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 15:01 發表
(好彩的話)
hopup易較左
穩定,唔會時有時冇

但因為STTS始終都係 (MDD hopup mod by Marcus)既量產形....所以我諗都係等
version 2 好 DD

你指銀色個隻2013年版???

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 15:23 發表
yes....我只係搵到一個網站係可以ship to HK.....
計埋shipping成1K...
2月尾有貨
太貴了,唔值,只係一個HOP UP

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 17:06 發表
"This improvement is so good that when fitted to a Celcius 6.00mm Reformation II Barrel, the standard Celcius Training Weapon barrel, you will be able to hit a torso sized target (2ft x 2ft) with a .2 ...
有無咁勁呀,咪成支真手槍咁準

引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 23:28 發表
我覺得40m 內打cd 咁既size target,  我已滿足, m130 係我最大可容忍火力
只要set到有hop up之後,唔會7-8槍就有一槍炒天,我已經收貨,炒天真係好煩..........

引用:
原帖由 ctman 於 7-2-2013 09:26 發表
可以睇睇呢度,可以清楚D,雖然都係冇乜result post...
http://www.airsoftohio.com/forums/showthread.php?p=405919

睇裝個個人既REVIEW都係一般

發新話題