發新話題

SV 6 inch hicapa

Hi-capa 看來Slide及滑架做工都係CP及Nova
不過你想要個款只有SD就無法啦

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 09:57 發表
嘜都換哂

純觀賞出發:上下身+手柄都是差不多色,感覺齋左少少。
我相信主因係slide無high light的銀色,
我之前砌過STI全銀都係用灰grip,不過條slide有high light, 多番D details

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:09 發表
我影相真係唔掂
明明一樣嘅grip, 我影到好似白色咁==
影product最好唔好用閃燈直打,
如果無得側打......用自然光都好。

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:23 發表
但係我唔用閃光燈會好暗==
用咗閃光燈就太光
自然光係咪要朝早影/3\
如果用閃燈....你又係用一般DC....試下減EV,
再唔係....係閃燈位置加一片牛油紙果D東西.....令到閃光柔和D

引用:
原帖由 2slow 於 8-2-2013 10:23 發表

未見過有Airsoft版
但Kimber有出過高容量Polymer下身, 個樣好似Para-Ordnance

https://encrypted-tbn0.gstatic.c ... AlWYsZ7VZNEdlBCtgdl
呢個款下身我接受唔到,無線條無美感

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 11:26 發表

用屋企光管。距離 3 米以上就得。
一閃變死屍色。

除非你係用單鏡閃燈 + 加遮光片 打上天花版。

如果太暗,上網整個美圖秀秀 etc 一鍵美化
係啦,我所指的自然光,即係室內的足夠光線,
不過採自然光要留意一點,唔好用太wide去影,一來易變形,二來長焦距時唔會甘易比自己部相機的背影cover到object上面而影響左張相的正常光暗位。
其實我post的相片中,有八成以上係用Nikon P310 DC仔影的,只有好少部份係用OM-D或DSLR影
特別係我step-by-step果D...砌住甘影....緊係用DC影麻。另有些close-up都係用DC的"花花"mode,即係macro mode影

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 11:47 發表
你頭嗰啲我都唔多明
淨係明最尾兩句
我係用單眼仔影
所以無微距==
不過採自然光要留意一點,唔好用太wide去影,一來易變形,二來長焦距時唔會甘易比自己部相機的背影cover到object上面而影響左張相的正常光暗位。
如果你用DSLR,kit多數係18-55或18-105/135
你用DSLR就方便講好多, 用機頂燈有得減power output, 把閃燈power output 減幾級試下。
另,如果太wide(18mm)時因為由相機去到被攝物個距離好短,所以有可能會有個影係被攝物上(如果採用自然光),所以最好選用40-55mm果邊長焦距少少...甘個被攝物卅相機的工作距離長左
就無甘易比相機本身個影cover到。

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 12:03 發表
好多謝你咁有心機講
我試下較下個閃光power

下面嘅意思係咪叫我遠少少然後zoom黎影
係,遠少少試下

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 12:11 發表
小弟 PIC :

鏡色麻 18 - 50 ,機 6 千蚊 NIKON 低階機。
加左塊日本仔偏光鏡。ISO 250 ,光圈 3.2 ,屋企光冇打燈

其實影PRODUCT ,尤其是比較光滑的東東,用偏光鏡可以控制光線,從而令D 倫敦更出。

htt ...
用CPL係好,不過我好懶.....唔係成日用腳架

引用:
原帖由 kai_matt 於 20-2-2013 18:34 發表
Magwell added;
The two sides of the slide hv been polished
still cannot handle the flashlight.....
crapy photos

http ...
Dual Tone效果好好多

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-2-2013 12:31 發表

咪又係同一個老母
雖然大家都係港產牌子,
可能最終都係由一間代工廠出產。
但我作為用家角度去砌果時,
SD/ CP就大大不同啦!
單係個下身,SD係用番老馬的分體式下身,
而CP/NOVA 就係一件過,hammer組件由一個casette套入的設計。
已有明顯上下高低分別。
SD下身我無試過,不過Cxxation的下身我砌過,
情況同SD一樣,也有如樓主相同的公差問題,不是無修直上。
反而NOVA下身的確能做到無修直上,高下立見!

話說昨日我係西京時,見到一個客(唔知會唔會係呢道其中一位師兄)
佢一入店就問有無一款5.1滑架唔洗執可以直上。
店員都答不到.....其實我裝過四條CP滑架都能夠無修直上。
不過無理由係人家的鋪倒人米傢麻

引用:
原帖由 kai_matt 於 21-2-2013 12:56 發表
我買哂料砌cp sv hybrid 5.1
未得閒出post咋
=)
你再砌CP....就知高下立見
等你作為用家的意見

發新話題