發新話題

Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray

Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray

唔知算唔算珍品?
由於法律規定唔可以係大學範圍有槍械,小弟返學從來都無放枝shotgun 係車尾箱 ,但就有時令到小弟都幾不安,加上上個月先有個黑人係學校”老凹”2個香港學生 所以小弟就唯有上網睇吓有咩自衛工具啦
係Stun gun 同pepper spray 當中我最後揀咗pepper spray,雖然stopping power 唔及stun gun,但勝有可以保持距離,加上唔會電到自己
小弟揀Ruger 尼隻喺因為佢唔會好似嗰啲鎖時咁難用,,Ergonomic差,但又覺得槍型嘅會太誇張攪到人地不安
所以就買尼隻,佢size 唔大,只有11 gram,但係勝在可以掛係belt再用衫姐住,要用嘅時候只要好似一般手槍conceal carry 咁扯高件衫就可以好似cqc咁拎個pepper spray 出黎
HKD$78

Ruger stealth pepper spray有2個safety,1 係嗰個plastic cover, 下面藍色就係un holster 嗰制

上網一睇先知原來係香港係犯法嘅 ....個人認為應該合法化 ,始終唔係啲咩殺人武器
女仔好應該有返枝旁身
多謝支持

其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,不過可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦

又唔可以咁講嘅,只要政府行發license , 做background check,登記所有pepper spray 嘅話應該無事嘅,我認為pepper spray is okay不過電槍就唔得啦

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 17:09 發表

香港既唔係國家
亦唔係共產主義

而嚴格限制槍械亦在很多民主發達國家實施
始終香港都係強國地方,尼啲嘢就真係難啲會放寬

引用:
原帖由 chris1 於 7-3-2013 17:06 發表
合左法黑幫又多樣架生用
祖國蟲民又可能多左落黎搵食
如果政府做足登記,管制嘅話應該會好啲

引用:
原帖由 tango1997 於 7-3-2013 22:06 發表
我覺噴霧對D老外無乜用。。。。由其吸左野high爆既。。。。分分鐘無反應不特止。。。。老羞成怒撕開你兩邊!
Thats why i have a shotgun in cruiser ready mode in my car all the time  ( other than travelling to school/police station/court)

Federal 2"3/4 #00 buckshot

引用:
原帖由 gtoray 於 8-3-2013 16:18 發表
好奇問下
Shotgun可以經常性帶出街
需要特別登記或有什麼限制嗎?
手槍或長槍又如何?
係加州上年開始手槍有無上彈都要上鎖入合, open carry 係犯法嘅,conceal carry 就要permit, 不過除非你捐過錢俾你當地police chief你都無咩可能囉到
至於長槍就係2013 1/1開始唔可以open carry, 一定要入盒
只要唔係入gun free zone,合法carry 唔洗permit or license

係咁㗎啦加州....

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2013 18:41 發表
香港最好!只有好小數人有槍牌,槍擊案等同零!要玩就去太角!太角都正!唔洗有好多錢只要識當地人及軍人就乜野都有得玩!日頭講槍!夜晚講女!
又唔係咁講嘅,講真要自製ar 15 真係唔難,你好多嘢都可以不受限制咁買or 偷運,只係香港人無尼個目的姐,加上香港都無槍尼個文化嘅,自然無人會有興趣去做啦

發新話題