33 123
發新話題

[G&P] GP WOK M4A1 KIT請教

GP WOK M4A1 KIT請教

各位好
小弟剛入手一套wok m4a1 kit
未著手砌 想直接買埋必要既內部改件裝埋上槍
想請問一下 入面有乜parts 需要換他廠既補品
枝槍先無咁多問題呢

謝謝

應該咁諗, 到底有咩part唔駛換, 因為入面大部份都啞鉛

如果要換最好一次換哂, qrx果度有賣叫 precixion prxduct既brand

佢d補品都係直上

我果支都係wok, 而家變成咁

另外, 你可以參考下
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=113567

http://www.gasguns.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=10248
佢有part係整錯左, 你真係要睇左先

個人感覺wok套kit除左連發司牙, 都同原裝鎚之外, 其實都唔難

不過有d part就要用暴力, 好似delta ring

仲有, 記得加buffer落尾通

同埋, 唔知點解原裝selector係好緊, 但我換左鋼果個又鬆番

如果唔想食水深, 你可以去d雜貨店買d類似大細既橡膠圍, 再diy

我生得聰明得罪你咩!!!

Thank you 請問師兄套bolt係咪要換埋鋼去比較好?

引用:
原帖由 loki 於 11-3-2013 13:45 發表
Thank you 請問師兄套bolt係咪要換埋鋼去比較好?
如果你內件換曬鋼件, 咁用鋼bolt會比較耐蝕, 或者係原裝bolt頭種鋼
否則bolt catch/stop用返原裝夾返原裝bolt就ok

其實小弟認為 WOK kit 換個有bearing既steel hammer已經好耐玩, 其它野爛左再換都唔遲
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

好的鋼件, 硬度會比合金件高, 當兩者混合使用, 互相撞擊/磨擦/相抗扭力, 合金件便會更快出現磨損.
到頭來GBB是講平衡.. 減低阻力之類...
我最近見過碌所謂不計成本的頂級槍, 乜都換晒最貴的鋼件補品, 但槍主根本唔明白機械運作原理, 打開一望居然係冇潤滑劑的....

引用:
原帖由 loveless 於 11-3-2013 16:01 發表
好的鋼件, 硬度會比合金件高, 當兩者混合使用, 互相撞擊/磨擦/相抗扭力, 合金件便會更快出現磨損.
到頭來GBB是講平衡.. 減低阻力之類...
我最近見過碌所謂不計成本的頂級槍, 乜都換晒最貴的鋼件補品, 但槍主根本唔 ...
十分同意, 落咩油都係一個學問, 小弟仲摸索中, loveless兄呢方面有咩高見咁呢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

鋼件一向係打爛野或想長久一步到位先去換, 未爛冇必要換走佢 ,
講到鋼bolt, 其實行得最順會係原裝亞鉛bolt順過鋼, 因為輕啲同較fit位,
除非用重量接近既鋼bolt,又同其它件磨合到咁上下就順,

改補品不如玩熟左時,先改佢更順更爽, 亞鉛bolt偷輕易, 再減短少部分行程, 磨滑入面
裝隻尾部有回彈buffer , Blow back爽快度會有提升

初玩時有位好好人的師兄叮囑過小弟幾個基本原則:

>鋼件盡量一套換, 相關部份盡量用同一牌子
那就是說, 板機/司牙/鎚呢3件要不原裝打斷至算, 若換就最好一次過.
開始都唔太當係金科玉律, 後來試得多都開始明: 真AR板機扣擊鎚卡口位置比GBB來得深, 經得起適量磨蝕, 但GBB不同, 寬容度低好多, 若3個要對抗扭力既組件物料硬度相差太遠, 蝕一件就連帶其餘都要承受非必要磨損.
好多時我又見到落成枝槍都係油/grease, 呢樣又係騎呢, 應是電槍手勢直接移埋去GBB. GBB冇齒輪, 搏命落油只會吸塵反而增加光滑面的friction..

引用:
原帖由 loki 於 11-3-2013 13:45 發表
bolt唔駛急換

但唔好禁網球拍, 用power stroke既方法reload

Roger!

其實GP WOK 套原裝件都已經好耐用
打爛左先一次過換鋼都OK

引用:
原帖由 enochtam2 於 11-3-2013 22:40 發表
其實GP WOK 套原裝件都已經好耐用
打爛左先一次過換鋼都OK
我諗樓主應該係想一次換哂, 費是打爛左再換, 又要裝多次

要改鋼件點解唔買WOC呢

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 11-3-2013 23:17 發表

我諗樓主應該係想一次換哂, 費是打爛左再換, 又要裝多次
師兄真係明白人地心意

33 123
發新話題