發新話題

[G&P] 越戰經典---Colt CAR-15

引用:
原帖由 hansoncheung 於 16-3-2013 10:54 發表
師兄支 car15 的確正。恭喜入手好槍。 看了圖之後,小弟有好奇一問, ching 支 gp 個buffer retainer 同lower receiver 均採用真槍設計, 而支 bolt 也有裝了延長零件。 與一般的gp gbb 不同。難道 gp 改用真數??請 ...
豬P呢支同M16VN 係真數, 應該係仿派米
所以係抵玩左

引用:
原帖由 loveless 於 16-3-2013 11:18 發表

GP 在2011年唔知發乜野神經, 忽然出左呢支號稱真數身的car-15. 定價在2千以下. 槍身當然唔係billet CNC.
隔左一排, GP用同一組身再出埋全鋼件VN. 定價在3千以下.

只此兩款. good stuff, almost like a bes ...
個時越戰系列已經上有B0MBER,V1PER, 低價有我們, 佢再賣以前WOC既價唔多會有人要
豬P都算有誠意, 復刻CAR15 ,兩支個價唔貴, 真係買兩支個價都未夠錢買B0MBER

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 17-3-2013 00:18 發表

好似馬記mini版m16
同我頭像一樣 , 樓主裝左短匣又毒到我添

回覆 42# 的帖子

呢支都有興趣, 當初反而諗入VN版, 但因小弟玩陽極都會挑剔, 怕玩番豬P質感睇耐左又挑就打消左念頭 ,
而家諗諗下或者又搞duar coat , 計劃一下可行性先
呢度好多魔鬼...

引用:
原帖由 kai_matt 於 18-3-2013 11:22 發表
唔知係咪小弟黑仔
尋日拉斷咗個charging handle latch
正當愁緊點買番個一樣嘅時候
打多三四匣連charging handle都斷埋.......

Btw, 枝嘢嘅bolt lock已經唔係次次得,就算係wa鋁bolt都 ...
斷T骨前面? T骨本來設計唔會受力被撞到, 條T骨未上膛前後有啲鬆動,就代表有空位唔會撞到
可能豬P T骨有吸震膠頂實而震斷前頭,或T骨前面唔啱位而撞到
唔落T骨吸震膠前面又啱位,正常唔計用料問題唔會再斷,但冇左粒膠令bolt退後一啲,有機會到bolt頭右則食力而斷
搞清楚咩問題先

講起執Bolt lock, 小弟都有條屎橋, 但要睇睇支槍咩程況先啱用,只當參考唔好揾我  
就係執bolt stop座&匣頂杆

Bolt lock運作係因彈匣冇bb彈, 匣頂杆會彈起頂起bolt stop掣而Bolt lock,
但到冇彈時, 個bolt stop會好似右圖咁比匣頂杆頂住撬起去右邊,

咁樣係會令個bolt stop升降唔順, 所以要適量打磨bolt stop座內則(紅色地方)令佢有多啲位唔會被夾實,

搞完就會發現bolt stop升降順好多  

最後係彈匣頂杆痴膠片, 令佢厚左有利頂起bolt stop到最盡

---------------------------------------

另外因bolt stop同bolt底L角接觸面少,Bolt lock就會好快收檔,
如果發現係咁可以磨一磨bolt stop底, 令佢上升角度再多啲接觸面多了就得左,

但唔好磨太多, 磨得多個bolt stop上升太多會刮到飛機底口

以上都搞好, 應該係WA系統最盡增加Bolt lock穩定&耐用度,
因個設計靠2,3mm L角定後始終麻麻

回覆 58# 的帖子

飛機底口小小刮到邊位無乜影響, 刮到去"口"入面先漏走啲氣 前面上彈杆我支冇乜事,
其實WA設計到咁又難怪, 因為真鐵個bolt stop係頂住bolt頭下面,
GBB照跟就唔太可行, 因行程過長同到上彈杆"蝕", 所以估佢就快快手改左係隻L角lock

同埋條bolt 點解易爆L角又唔做厚啲,因為佢偷薄左bolt內部要黎裝內徑大既飛機,但又要為高仿真外型就無辦法,
個人認為可以縮細縮短塊擋片令個易爆位硬淨一啲(但唔爆點賺$$ )

引用:
原帖由 kai_matt 於 19-3-2013 21:05 發表
300%recoil kit係裝唔到嘅

Bolt carrier太薄,種唔到鋼

飛機被削係由於飛機被bolt carrier頂出咗,執過已ok

Charging handle因為粒buffer所以長咗,每開一槍都撞一下,所以斷咗

...
種縲絲應該得, 定係豬P做薄左

回覆 65# 的帖子

冇影響功能唔算係問題既, 只要針對個兩個地方調整可以耐玩,換CNC鋼件再調整基本唔爆又耐磨,
想更耐用只有改番厚條bolt或縮細隻飛機, 但個外型會失真或影響後座力,
KSZ bolt同蛇bolt就係例子,一把落場好但結構冇乜收藏價值,另一把掉轉, 所以GBB仿真同性能同耐用度難以全部滿分至高水平
得一想三太難為Gas推動了,CO2推動唔計

發新話題