23 12
發新話題

新手買長火求教

新手買長火求教

本人為超級新手,只打過2,3場cqb
最近想買把長火打室外場
個人對masada極有好感
想請教下各位師兄咩牌子好同預算要幾多到
thx~

回覆 1# 的帖子

for masada, u only got 2 choices
either A&K or Magpul
Magpul got gbb version

引用:
原帖由 troy1003 於 29-5-2013 00:14 發表
最近想買把長火打室外場
thx~
http://shop.ehobbyasia.com/catal ... /?q=masada&cat=

引用:
原帖由 troy1003 於 29-5-2013 00:14 發表
最近想買把長火打室外場
thx~
Masada 好睇唔好渣,如果你打outdoor, 支槍一定要夠輕,重量分佈要平均
masada 由於外巴佬係金屬,加上又長,重心係晒前面, 如果你要渣住呢支野跑,你打打下就唔會唔想用呢支槍
我自己有支A&K masada, 用左兩,三場都唔用了
我只係單用holo 鏡瞄下人,真係托到我手軟

其實而家M4 大行其道一定有道理,因為我自己而家都用M4, 佢重量分佈平均,長托都唔累,又多野玩,多配件,多公家野
如果你第一次打,就買masada 我怕你會後悔,我建議你最好先買M4
KA ,紅火等等,都係岩新手用, 價錢唔貴,又易改

打wargame 唔同打電腦Game, 買槍千萬唔好貪型,因為我就係中過招

引用:
原帖由 hoperper 於 3-6-2013 09:57 PM 發表

Masada 好睇唔好渣,如果你打outdoor, 支槍一定要夠輕,重量分佈要平均
masada 由於外巴佬係金屬,加上又長,重心係晒前面, 如果你要渣住呢支野跑,你打打下就唔會唔想用呢支槍
我自己有支A&K masada, 用左兩,三場都 ...
其實好多槍都前重後輕....
你托支masada一定舒服過我托支249,唔好講到咁嚴重....
m4的確係好選擇~

引用:
原帖由 jeffrey2525 於 3-6-2013 22:34 發表

其實好多槍都前重後輕....
你托支masada一定舒服過我托支249,唔好講到咁嚴重....
m4的確係好選擇~
M249 都唔同級數,M249 係重機槍~~
所以我都係用rifle 去比

引用:
原帖由 hoperper 於 4-6-2013 20:00 發表

M249 都唔同級數,M249 係機槍~~
所以我都係用rifle 去比
前重...其實好多都係前重...例如M14 EBR(用過就知經典....)

要後重可以揀犢牛式(Bullpup)

如F2000, L85, TAR21, TYPE95等等
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

If I were you I would buy g&p m7a1 9" I have one, very accurate(after modifications), better than m16

引用:
原帖由 tinyau1134 於 4-6-2013 20:23 發表

前重...其實好多都係前重...例如M14 EBR(用過就知經典....)

所以我用緊Ares T21
十分好用

however tar 21 no parts if broken and quite heavy

引用:
原帖由 shcheng 於 4-6-2013 22:45 發表
however tar 21 no parts if broken and quite heavy
No parts?
佢用好多公家數, 我彈弓用Core 110, 天梯入marui 直入
係餉hop up 係自家數

至於重唔重,我自己覺得唔太重,因為係bullpull 式槍,可以將尾托頂死自己個駁頭,做得更balance
我係長槍版, 內管有成500MM, 同市面上的sniper 有得揮
所以佢既係一支assult 槍,但係又可以做火力cover 或者sniper 都得,基本上,叫萬能型O既槍
我上次打game, 比我個friend 用T21, 自己用G3A3, 兩個人做炮台,都殺左唔少人

Tar 21,都係一支好槍,改好左之後,打到60M 以上

新手唔好買 tar 21 ,你唔會識整,槍鋪亦唔係間間肯接,
起碼十九樓果位師父話比佢都唔整 ( 佢話 ) <-- 我同佢唔熟的。
tar 21 我自己爆過,爆期間真係有衝動而且真係實行左是橋旦包物一包塞入櫃底算,成個設計真係折磨人...
最後都係死死氣拎番出黎整好再用...

tar21 先天氣密良好出氣穩定管又夠長可以用番輕一級彈弓,
但最好用 8.4 v 電算,我 9.6 v 電掃了。
天梯有人話要用某種xxxyy 超輕天梯灰色的,反正冇咩所謂有前車可鑑照跟,得左。

但槍整完之後其實大同少異,唔會話某D 槍型打到又準又遠又嘜又七,小弟手上支支槍都自己親手攪,
D 料都係用番相似的,打出黎,M249 同 M4 差唔多,M4 同 TAR 差唔多,SCAR 又同 TAR 差唔多,
總之支支差唔多,最差就係國狗MP5 未執,但執完之後都係差唔多不過差一點點,
但國狗 AK 執完之後又係差唔多...

新手如果考慮到後勤易拆輕便多佩件,m4 吧.. 反正多人用一定冇死。
G36 就輕巧三號波箱亦較好攪 ( 我覺得 ) ,
但佢個彈匣有點肥,未必塞到入一般M4 匣袋的,自己買VEST 時注意番。

MASADA 沒玩過但渣過,唔覺得有咩大問題,
如果講唔好渣,我反而覺得 TAR 唔好渣,重心偏後,右手負擔大部份力,左手太得閒,
而RELOAD 速度亦慢過M4,這是天先設計,雖然唔係話致命,但新手我建議都係學識M4 果種中置匣型好些,
因為絕大部份槍都係咁。

G36 同 M4 就相似,重心均勻D,平時拎唔覺,抵肩瞄準就好覺。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 tinyau1134 於 4-6-2013 20:23 發表

M14 EBR真係經典LOR

其實唔怕小眾同接受到,可以試下,APS的UAR~~~
超輕,加上犢牛,又平,啱新手上路~

小弟就用緊G&P magpul moe m4

我覺得打outdoor唔錯,上552加3X波蘿鏡

原裝冇power up 都夠準

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2013 18:27 發表
新手唔好買 tar 21 ,你唔會識整,槍鋪亦唔係間間肯接,
起碼十九樓果位師父話比佢都唔整 ( 佢話 )  
Tar 21 都算係趣味性槍款
我自己就好鍾意
M4 我都講左夠大路, 一定岩新手用
所以我而家都有一支M4

23 12
發新話題