32 123
發新話題

[KA] KA M4 GBB身, 點樣執齊內部件最抵玩

GP bolt carrier 加 energy飛機組唔錯
呢個組合用GP 匣及G5匣效果都好好
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Dardoman 於 13-6-2013 21:26 發表
路過搭訕,gp的料太軟,不太耐操,為何不省下$買一支井記,買條真骨就搖都不搖!DD RIS II 是不錯的選擇!

http://www.ar15.com/archive/topic.html?b=3&f=118&t=531600
樓主話要抵玩喎...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 kai_matt 於 13-6-2013 21:06 發表
能量飛機無得賣喇
想試gas paradise新出嘅鋁飛機
噢 ??? 能量飛機無得賣?
無耐前好似係見過槍街有喎...

anyway gas paradise 邊樹有

引用:
原帖由 F_Fillet 於 13-6-2013 21:43 發表

我全部軍火既總值都未必夠買
有咁既筆值, 都唔會用係AR上...
呢枝野一時衝動已經洗左我太多錢, 唔會再多駛了

所以先想把心一橫用平野搞掂佢, 諗緊放番枝M4幫補下
如果平唔到, 不如止蝕
但有D野都係要買;c ...
咁樣的話用5KU或AABC件睇下砌唔砌到啦, 不過預左要執執ga la

引用:
原帖由 F_Fillet 於 13-6-2013 22:07 發表

加加埋埋都唔係平呀.. 何B又樣樣野都無貨
再度唔掂就上啱咪BLOOD訂!!反正要買托同骨片

枝KA都可以話交學費, 依家摸熟左結構, 真係寧可直接砌
依家除左多份上身玩可長可短, 剩低D野真係送都 ...
話時話啱咪BLOO係咪可直接上煙廠街訂野買野ga ??

引用:
原帖由 horenhim 於 14-6-2013 11:44 發表
是咁的,
小弟支KA用
兩年前的國產鋼火控+
井井bolt KA飛機+
GP HR buffer+
Prime aeg barrel hop up+
firefly hopup膠 RA精密管

一路到而家都好健康
"...一路到而家都好健康..."
落場定係係家裡自hi先

引用:
原帖由 F_Fillet 於 15-6-2013 23:48 發表
QXF果套野應該都係無彈弓果D野?
加埋尾通, buffer, firingpin座, buffer座, 唔計剩料都唔會平過wok kit

KA身條數我都想知, 係開倉買既SW身/6MM COLT成槍身係一樣,
但有師兄講過KA身係窄過GP, D PIN係短D
而我換 ...
能量飛機今日係射手見到, 剛想post上黎比大家知...
點解唔買G5匣呢

引用:
原帖由 F_Fillet 於 16-6-2013 04:32 發表
想問下各位用GP PMAG+KA身既師兄, 你地個MAG CATCH係咩廠?
同埋你地所謂fit既, 係bolt在前, 還是後定在都fit?

依家個問題似乎係個PMAG除左鬆, 仲上得太高(1mm左右)頂住條bolt, 食bolt+misfeed/double feed
KA b ...
用PMag最好用番GP mag catch, 否則自己磨少少 mag catch

引用:
原帖由 F_Fillet 於 17-6-2013 21:49 發表
用左KA oring => 一樣, 兩個ring size根本無咩分別

拆番4,5號, 再修短飛鏢, 都係打到幾槍又爆氣

問題都係blow back 完全唔夠力, 仲衰過ka飛機,
完全唔明點解咁多人推介

btw, M4 gbb真係比槍玩多過玩槍,
一 ...
不如總括一下你成支槍現在既setup先啦... x!!

引用:
原帖由 F_Fillet 於 18-6-2013 15:17 發表
KA s&w 身
GP PMAG

VFC hopup座
AABB chrome blot carrier
energy飛機
其他野都仲係KA原裝

新進展:
直接換做AABB飛機完成品(特價$44, 成個飛機唔駛砌, 再加一紅一黑後備O-ring 同 e-ring...
話時話紅黑o ...
我估係你cut飛標cut多左, 我有兩隻能量飛機唔洗mod都運作正常
概然你有幾隻飛機係度點解唔對比一下

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-6-2013 00:30 發表
最新進展:
我係成個火控換左, 我開呢個post就係問呢樣野...
btw, 個saph sear係完全掂都掂唔到個hammer, 又多件垃圾

個energy飛機, 我又研究左一陣, 發覺佢個入氣位係比AABB同KA都低成1mm
加埋PMAG就算磨埋mag ...
hopup已經收盡,
而AABB就仲有小便彈, 零距離唔穿報紙, 甚至唔夠力出槍管
未用過VFC hopup 坐真係唔知, 但小便彈應該係關hopup 坐事, 話時話你有無裝下面呢舊野?

擺係upper receiver的

回覆 69# 的帖子

"...新進展:
直接換做AABB飛機完成品(特價$44, 成個飛機唔駛砌, 再加一紅一黑後備O-ring 同 e-ring...
話時話紅黑oring有咩分別?)..."

答番你呢個問題, 紅oring比較大, 自己用AGM或GP bolt carrier 時先會用, 其它bolt用可能大緊, 令致飛機出入困難

回覆 80# 的帖子

今日出左去買一set 能量飛機, 一來見有得買就買番set作後補, 二來試下你個問題

砌法如下圖, 直落完全無改任何部件, 用番佢跟黎的黑色o-ring

用GP原裝bolt, 飛機外殼都係無改無修直上, 用手試拉飛機出入正常

飛標無cut過, 入氣口無磨過

用KA Troy金身 及GP既Pmag, 拉bolt上彈暢順,
唯一係能量飛機頭close bolt時感覺到佢比較緊, 同KA個金身敏合問題 (G&P及Prime金身係用barrel extension無呢個問題)
不過我特登唔執睇下有無問題

測試結果, old school方法用汽水罐, 裂底中力度, 爽穿兩面(當然用top gas啦)
再試單發及連發都無問題

圖中可以見到我用AABB出果隻Ambi Magazine release, 有磨過少少

引用:
原帖由 loveless 於 24-6-2013 02:12 發表
我o個支因為換柄等緊套A2 buffer, 所以暫時抽走左彈簧, 得個睇字.
佢用緊元素鋼bolt+agm飛機.
呢支我係在UN買KA淨身乜都冇跟, 成支槍係有乜就手就塞入去, 唔o岩修到o岩.
有好多件磨少少修少少就用到
但好難用文字 ...
幾靚仔喎
loveless兄你個KA身係自己抹晒d marking?

"。。。根據前面MATT師兄, 佢個M7A1身都係fit GP PMAG, 而你地好似都無磨mag catch
但我個MP15身, 就同另一D poast既KA身case一樣, 入PMAG係鬆既, 仲可以前後搖
而且全原裝都要磨mag catch先得
極度懷疑KA至少有兩條數。。。"

用KA身我有磨Mag catch的
其實我有幾隻唔同時期買既PMAG都有唔同既公差, 有兩隻黑身PMAG竟然要好大力先插得番入GP既Magpul身
其它入KA身有d好fit, 有d就有虛位

"。。。仲有carrier因素, 所以話兩個case其實好唔同,
雖然我都諗唔到點解可以完全唔work咁大獲。。。"

aabb carrier自己無買未試過, 咩重量? 可能夾其它飛機會好正呢

"。。。我唔係唔enjoy整槍, 但當你越洗越多意外錢落去, 洗晒D錢,
用晒D工餘時間, 一晚大裝大拆十次八次, 重複大半個月
仲係壞完一樣又一樣, 你就明我既唏噓。。。"

砌GBB就係咁, 以前我都一樣又想最平砌把見得人又打得既GBB, 之後就買埋一大堆唔等洗既件, 當交學費
你話晒D工餘時間, 但我又幾enjoy個過程, 真係學到唔少野ga, 砌得多你就自然會識執生, 第時行少好多怨枉路

砌GBB 我覺得主要係d件要平衡先得, 自己既首則係執到d零件運作暢順, 吻合為最關鍵

32 123
發新話題