18 12
發新話題

[others] blowback力度

blowback力度

玩GBB成日都只靠感覺去試blowback有幾大力
小弟認為太過subjective喇
所以一直想用d比較科學既方法測試後坐力
有諗過用磅尺或電子磅等等

現在終於有人整左出黎啦,

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FUNHkInI7TE
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

唔錯但係有得買我都唔會買

測到咁又點呢...?

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

Recoil 唔係應該越細越好?

引用:
原帖由 T-800 於 26-6-2013 03:55 發表
測到咁又點呢...?

Happy shooting!
測到咪知道邊把GBB既後坐力強D囉

因為GBB界好多人會在意後坐力的大小,認為玩GBB/GBBR 就是為了它像真性的操作及模擬了真鐵的recoil
有時d人會為呢樣野而argue, 比較不同廠家/不同設計的後坐力, 亦認為這是決定是否選購的一個因素...

現在有人設計了呢個比較科學D既方法去量度後坐力的大小, 小弟認為有一定的準確性而唔係只靠個人感覺嘛
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Tekkno 於 26-6-2013 05:48 發表
Recoil 唔係應該越細越好?
you are damn right! recoil大小能夠影響準繩度呢個大家都知ga la
玩開真鐵就當然想把槍越少recoil越好啦
相反玩airsoft好多人會追求模擬真槍的recoil
什致有廠家為加強後坐力而出option零件
一個例子如 KRISS Vector, 竟然有加強後座力套件, 我就覺得有d本末倒置喇

引用:
原帖由 2slow 於 26-6-2013 09:23 發表

you are damn right! recoil大小能夠影響準繩度呢個大家都知ga la
玩開真鐵就當然想把槍越少recoil越好啦
相反玩airsoft好多人會追求模擬真槍的recoil
什致有廠家為加強後坐力而出option零件
一個例子如 KRI ...
我不知幾想我啲shotgun 可以少啲recoil

又用返 brake 線去拉 trigger?

其實撞車測試假人以前都會用電線傳撞擊 data,但係發現電線會有影響,最後發展成為內置電腦無線傳 data......

其實 AST 之前都用過 servo 去拉,點解會倒退?

好似有D問題
佢隻槍架重大概6-8磅
隻拉力計係駁落槍架前面
槍拉動槍架重量為之一個數據

如果要搞
俾我就會拆個電子磅, 攞出個load sensor
加緩衝再裝落一個固定的架
擺在槍後面

引用:
原帖由 Tekkno 於 26-6-2013 10:18 發表

我不知幾想我啲shotgun 可以少啲recoil
玩shotgun揸唔實或姿勢唔正確真係會chok到
試過一次打成百發.45 acp, 拎杯水隻手震到

引用:
原帖由 loveless 於 26-6-2013 10:37 發表
好似有D問題
佢隻槍架重大概6-8磅
隻拉力計係駁落槍架前面
槍拉動槍架重量為之一個數據

如果要搞
俾我就會拆個電子磅, 攞出個load sensor
加緩衝再裝落一個固定的架
擺在槍後面
終於有人指出設計問題, 小弟都認為個槍架重量會影響數據
但如果每把槍都用同一個架去測試的話, 數據都可以當做一個指標.

solution都比你諗埋咁你快d實現左佢啦

好記得自己第一次打shotgun係人生最丟架的瘀事之一

引用:
原帖由 loveless 於 26-6-2013 11:11 發表
好記得自己第一次打shotgun係人生最丟架的瘀事之一
發生左咩事? 唔好話你比把槍撞親個頭

引用:
原帖由 2slow 於 26-6-2013 11:21 發表

發生左咩事? 唔好話你比把槍撞親個頭
我頭幾飛buckshot, 居然連10米靶都打唔中
瘀到爆

18 12
發新話題