發新話題

[VFC] MP5 氣化問題

引用:
原帖由 RCman 於 2-7-2013 17:17 發表
講開MP5匣,四隻匣已經有兩隻漏氣.....
折開睇過設計唔漏氣至奇
下?? 我四隻匣都無事喎
anyway, 其中一隻我拆過換'無彈後定'果舊野,砌返後發現有漏氣
再拆開睇下, 發現底部漏氣, 應該係設計問題掛, 舊橡膠塊既密氣效果一般
最後用silicon paste搽滿所有邊位,咁就得喇,   
如果再漏的話 (應該會  ) 我會用Permatex 密封膠搞搞佢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 16# 的帖子

睇嚟係死証

引用:
原帖由 2slow 於 3-7-2013 11:43 發表

下?? 我四隻匣都無事喎
anyway, 其中一隻我拆過換'無彈後定'果舊野,砌返後發現有漏氣
再拆開睇下, 發現底部漏氣, 應該係設計問題掛, 舊橡膠塊既密氣效果一般
最後用silicon paste搽滿所有邊位,咁就得喇,  ...
完全係設計問題啦!再加上用料問題!
最後就係好有問題

引用:
原帖由 RCman 於 3-7-2013 16:17 發表

完全係設計問題啦!再加上用料問題!
最後就係好有問題
咁你仲買K仔?

話時話V記既UMP匣都一樣, 遲早要用密封膠
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 3-7-2013 16:47 發表

咁你仲買K仔?

話時話V記既UMP匣都一樣, 遲早要用密封膠
講開匣,有一個MP5個匣入而支鋁通比我KO左,
要想想點改良下至一次過補漏果兩條匣。
K仔等A版出先算....忍忍忍!
剛弄了個KA S&W M7A1 body
都係慢慢買下內件處理下M4 project先

特簿底坐 + 特規底膠代替O-RING , UMP 仲攪笑, 頂底都係甘做, 仲要頂底用4粒又短又細螺絲頂住甘大壓力既TOPGAS, 另外VFC MP5 冇彈設計卡住係中間之餘,隻飛機腳都唔知點解SIZE 唔整大小小有1mm都好..... 真係正到冇朋友...  相比WE/GHK 人地聰明好多...
你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 3-7-2013 17:18 發表
特簿底坐 + 特規底膠代替O-RING , UMP 仲攪笑, 頂底都係甘做, 仲要頂底用4粒又短又細螺絲頂住甘大壓力既TOPGAS, 另外VFC MP5 冇彈設計卡住係中間之餘,隻飛機腳都唔知點解SIZE 唔整大小小有1mm都好..... 真係正到冇朋 ...
佢用特規膠都算啦....如果D用料好...都唔會甘易漏氣....都唔明VXC設計匣果班人想緊D咩野

引用:
原帖由 怒人甲 於 3-7-2013 17:18 發表
特簿底坐 + 特規底膠代替O-RING , UMP 仲攪笑, 頂底都係甘做, 仲要頂底用4粒又短又細螺絲頂住甘大壓力既TOPGAS, 另外VFC MP5 冇彈設計卡住係中間之餘,隻飛機腳都唔知點解SIZE 唔整大小小有1mm都好..... 真係正到冇朋 ...
UMP 因今次彈匣儲氣室用鋁合金拉料,做到彈匣特輕,容量盡大。
所以保留左膠皮平面壓平面,既鑊氣設計。
如果儲氣室底板做凸用o-ring,四邊防漏氣的話,未必可行,
因儲氣室四角留位做螺絲柱,o-ring四邊防漏氣係依個複雜形狀情況下,可能鑊氣重大。

引用:
原帖由 RCman 於 3-7-2013 17:15 發表

講開匣,有一個MP5個匣入而支鋁通比我KO左,
要想想點改良下至一次過補漏果兩條匣。
K仔等A版出先算....忍忍忍!
剛弄了個KA S&W M7A1 body
都係慢慢買下內件處理下M4 project先
MP5個匣入面支鋁通?? 點整爛ga
有無parts配呢?

唔係掛, 又砌M4

引用:
原帖由 rik-rok 於 4-7-2013 10:42 發表

UMP 因今次彈匣儲氣室用鋁合金拉料,做到彈匣特輕,容量盡大。
所以保留左膠皮平面壓平面,既鑊氣設計。
如果儲氣室底板做凸用o-ring,四邊防漏氣的話,未必可行,
因儲氣室四角留位做螺絲柱,o-ring四邊防漏 ...
所以咪應該重新設計lor...
果四粒又短又細螺絲, 加上佢個匣d料, 真係分分鐘大力d都扭撻牙

引用:
原帖由 2slow 於 4-7-2013 10:53 發表

所以咪應該重新設計lor...
果四粒又短又細螺絲, 加上佢個匣d料, 真係分分鐘大力d都扭撻牙
唔撻牙, 都撻螺絲頭, 相比起, MP5 匣設計好好多

你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 4-7-2013 11:02 發表

唔撻牙, 都撻螺絲頭, 相比起, MP5 匣設計好好多
你無錯呀,4粒入面有一粒已經因為又拆又整, 個螺絲頭比我扭到撻撻地喇

引用:
原帖由 2slow 於 4-7-2013 11:13 發表

你無錯呀,4粒入面有一粒已經因為又拆又整, 個螺絲頭比我扭到撻撻地喇
甘配番D六角頭換曬佢安全D,咪到時入左出唔番咪PK?

引用:
原帖由 Dardoman 於 7-7-2013 00:08 發表
希望有副廠出一隻鐵皮,full marking, 內部有分隔:分開液態氣與氣化了的氣,廠商可參考GHK的AK 匣!
我支古董MGC MP5K PDW叉一次氣,可打狂full 2匣多一點約120發!
VFC出這MP5K外觀就一流,飛機,hopup 都ok!但 ...
真係咁差咩?
http://youtu.be/PlMRdEtxjkU
你支古董MGC MP5K PDW仲要入電喎?

發新話題