23 12
發新話題

Nova X Marui Kimber Raptor II

Nova X Marui Kimber Raptor II

話說三個月前小弟還自命係不會被Colt以外的1911所毒嘅人,在不明白為何槍友們會喜歡Kimber和Springfield的1911嘅心態下,
小弟分別上過Kimber和Springfield的官網看看他們的1911有何吸引力,一看之下小弟立即被兩廠的其中一型號所毒,
其中被Kimber所毒的正是今次的主角~~Raptor II~~

但三個月前Kimber Raptor II市面上只有Prime for WA的改件或港製全鋼Raptor II,兩者都是超高價同難入手的貨物,亦令小弟却步
直至一個月前行槍街發現Nova出了Kimber Raptor II For Marui 1911的改件,小弟當時真係自己問自己係吾係發緊夢,二話不說立即比錢

如果問小弟砌這支Raptor II最痛苦係乜,答案一定係搵零件的過程,但亦因此而識左幾位好熱心嘅師兄,真係好多謝你們嘅幫忙

買了marui night warrior做肉,除了有六角Grip screw同Trigger可用外價錢亦較平

安裝過程要鋸短飛機座右邊尾部,圖中紅圈位置需要打磨

安裝擊鎚時要落足潤滑油,不然有可能出現半鎚問題

最後都換埋Nova的Trigger

Nova 1911套件比其他廠商優勝的地方就係有假撞針&拋殼勾零件,早期的Nova kit是沒有的

Chamber係用Shooters Design,但因Shooters Design的外管冇貨,最後用了吉打的MEU外管(nova的鋼外管與SD Chamber的牙不合)

這支Kimber Raptor II其實在7月尾已經完成,但小弟攝影技巧&器材都未能表現出此槍的吸引力,
後來得同事幫助下於上星期拍下幾張相到今天一起出Post

再次多謝各位熱心嘅師兄提供情報,同多謝賣main spring housing俾小弟的前輩
多謝觀賞!!

引用:
原帖由 geese-f-howard 於 12-8-2013 19:33 發表
話說三個月前小弟還自命係不會被Colt以外的1911所毒嘅人,在不明白為何槍友們會喜歡Kimber和Springfield的1911嘅心態下,
小弟分別上過Kimber和Springfield的官網看看他們的1911有何吸引力,一看之下小 ...
呢枝真係勁毒,師兄落足料砌,好嘢!
買唔起朗哥枝全鋼真係唯有咁解毒………
不過其實咁砌都七八千,俾多少少有全鋼玩
不過續樣件搵同自己動手砌又係一個好正嘅過程
Thumbssss up

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-8-2013 20:06 發表

呢枝真係勁毒,師兄落足料砌,好嘢!
買唔起朗哥枝全鋼真係唯有咁解毒………
不過其實咁砌都七八千,俾多少少有全鋼玩
不過續樣件搵同自己動手砌又係一個好正嘅過程
Thumbssss up
認同,雖然唔及得上全鋼Raptor,不過續樣件搵同自己動手砌令自己對支槍加咗好多感情分!!

好槍!!
話說當時好似出完v12無耐就出呢套kit
而小弟咁岩買左v12仲回緊氣...
結果一回完氣raptor kit就賣曬了

引用:
原帖由 fredpiek 於 12-8-2013 20:27 發表
好槍!!
話說當時好似出完v12無耐就出呢套kit
而小弟咁岩買左v12仲回緊氣...
結果一回完氣raptor kit就賣曬了
真係要回吓氣,唔係好快會破產,
但最大獲係小弟最愛嘅Commander已經出咗

burn sliver paper

我整過支R27之後已經發誓不改1911了

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-8-2013 20:51 發表
burn sliver paper

我整過支R27之後已經發誓不改1911了
小弟仲要砌多三支1911先可以收手

回覆 5# 的帖子

朗哥嘅v10全鋼上下身kit?
淨上下身都應該10k or above
砌哂成枝應該貴過枝全鋼Raptor
(定係成槍,朗哥話一槍兩匣…?)

回覆 7# 的帖子

小弟差唔多款款1911都中意

奈何要砌一支「像真度高」「按原廠setting黎砌」o既1911隨時5~6k上落

砌啲罕有/客製o既金身kit更加係講緊10k上落

以小弟o既能力...只好

大大 你用NOVA KIT 有無炒飛機回位彈弓 問題?
我整左支KIMBER WARRIOR 因為個後西 唔同原裝 hold唔住條彈弓 一打就炒 換左2條都係咁.........
最難搵都係D散件....
有時有$都買唔到....

回覆 10# 的帖子

有無痴塊膠紙?

引用:
原帖由 kai_matt 於 13-8-2013 07:50 發表
有無痴塊膠紙?
你意思係用膠紙痴住條彈弓 同飛機坐?

回覆 8# 的帖子

唔係V10,
係正統Colt的Commander,都係Nova出嘅Kit
朗哥支V10一來我買唔起,二來小弟對沒有Barrel Bushing的1911興趣不大

第一次砌1911系嘅時候喺何b見到

回覆 10# 的帖子

小弟冇發生師兄所講嘅問題,學kai_matt師兄咁講用膠紙痴住條彈弓 同飛機坐應該解決到問題

23 12
發新話題