32 123
發新話題

請問點持手槍先係正確同準?

請問點持手槍先係正確同準?

小弟最近先開始打WAR GAME

但發現身邊既朋友持手槍手法各有不同

請問大家有沒有影片 / 可以簡單講解如何持手槍射擊才是正確嗎?(例如左手手肘應該向下定向左,右手應該直還是曲?)

唔該哂各位師兄 =]

唔該哂師兄!

上面果條影片我睇過 , 不過都唔該哂! =]

但我想問下 , 射擊果陣右手要直定係微灣? 同左手既用途既最大作用係咩?

THX

引用:
原帖由 sai1315s 於 7-11-2013 22:51 發表
唔該哂師兄!

上面果條影片我睇過 , 不過都唔該哂! =]

但我想問下 , 射擊果陣右手要直定係微灣? 同左手既用途既最大作用係咩?

THX
應該係唔同的持槍方法有唔同的功用,例如長槍點解睇片會見到有軍人手踭打橫,走起上來會唔會批到隔離果個?轉彎又會唔會撞親手踭呢?
反觀CQB / Tactical的教學裡面好多時會教你彎腰縮埋黎射...

左手的用途當然係provide stability啦

引用:
原帖由 louisli 於 7-11-2013 23:13 發表

應該係唔同的持槍方法有唔同的功用,例如長槍點解睇片會見到有軍人手踭打橫,走起上來會唔會批到隔離果個?轉彎又會唔會撞親手踭呢?
反觀CQB / Tactical的教學裡面好多時會教你彎腰縮埋黎射...

左 ...
原來係咁,咁請問右手(姐係開槍隻手) , 係唔係應該微灣? 定舒服就好

我發現自己左手保持槍隱定 , 右手就捉緊槍柄 , 咁樣射目標比較準

咁請問有冇正統既手法?  定係咁樣自己認為射得準同舒服就OK?

唔該哂師兄你既回覆=]

引用:
原帖由 sai1315s 於 7-11-2013 23:26 發表

原來係咁,咁請問右手(姐係開槍隻手) , 係唔係應該微灣? 定舒服就好

我發現自己左手保持槍隱定 , 右手就捉緊槍柄 , 咁樣射目標比較準

咁請問有冇正統既手法?  定係咁樣自己認為射得準同舒服就OK?

唔該哂師 ...
就我個人黎講,最主要係自己舒服,畢竟都只係"玩具"

軍醫不知何謂正確,但一般喜歡咁樣揸......

Happy shooting!

附件

8-11-2013 00:49

8-11-2013 00:49

9mmX19 十公尺10發的準確性....

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 sai1315s 於 7-11-2013 23:26 發表

唔該哂師 ...
Applegate instinctive fundamentals
http://www.youtube.com/watch?v=BeSpwAA_0DU

對我黎講,順手,穩定同舒服已經算ok

軍醫比較習慣用"韋法"式

HAPPY SHOOTING!

附件

8-11-2013 01:21

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

一般都是維沃爾持槍法吧。

我跟Magpul果套,雖然氣槍後助力細好多

引用:
原帖由 sai1315s 於 2013-11-7 23:26 發表

唔該哂師 ...
你肯定?

你有無試過右手輕握槍枝, 食指用最少力 90 度拉 trigger , 左手就捉緊槍柄, 咁樣射目標準度如何?
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

32 123
發新話題