19 12
發新話題

**教車師傅**

**教車師傅**

**教車師傅**

1.你坐在左面,教車師傅坐右面,佢唔出聲,你只能看。

2.你坐在左面,教車師傅坐右面,佢出聲不停教你,你只能看。

3.你坐在右面,教車師傅坐左面,佢唔出聲,你只能試,慢慢摸,一樣識,但自學一定比人教慢。

4.你坐在右面,教車師傅坐左面,佢出聲不停教你,你好快識。

寫比你睇、寫比你學、寫比你知,有幾難?睇完便是知,不是識。
我見過不少軍事或wargame學者,去打wargame,到頭來,只能証實佢真係學者/書虫。

我有個例子:
當知到可以用粉筆打wargame;是知,但不是識。
口傳或文字,最多令你在成班friend面前,吹水時可以比人感覺你吹叻

有道理。

引用:
原帖由 6MM 於 4-2-2007 23:45 發表
**教車師傅**

1.你坐在左面,教車師傅坐右面,佢唔出聲,你只能看。

2.你坐在左面,教車師傅坐右面,佢出聲不停教你,你只能看。

3.你坐在右面,教車師傅坐左面,佢唔出聲,你只能試,一樣識,但自學一 ...
例字是例子
是子不是字

難道孫武打Wargame會好叻嗎???

兵法和個人戰斗力是兩回事來的

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-2-2007 23:56 發表

例字是例子
是子不是字

難道孫武打Wargame會好叻嗎???

兵法和個人戰斗力是兩回事來的
thanks! 最緊要正字!

引用:
原帖由 6MM 於 4-2-2007 23:59 發表

thanks! 最緊要正字!
吹水友咪用實カKO佢

引用:
原帖由 B20_hk 於 5-2-2007 00:02 發表

吹水友咪用實カKO佢
  一定!

引用:
原帖由 6MM 於 5-2-2007 00:05 發表

一定!
不過吹水有助提昇戰斗力

回覆 #1 6MM 的帖子

令人高度反省的一文章......識和知是兩回事,知只是知做起來不一定成功,但識就識...無錯,有資料最多是參考,但成功是否,就不能保證,因此要實際行動,明天一定要完成設計圖

引用:
原帖由 B20_hk 於 5-2-2007 00:08 發表

不過吹水有助提昇戰斗力
直達100%強啊!!

天人大道理.

講真, 去到一 d 好專門既項目, 大家都未必有機會受過正統訓練, 只能吹吹水, 講下自己之前既經驗.

6叔叔為何咁有感而發咁感慨呀?
將會入手の潮物:
1.Nike X Hideout Foodscape Woven
2.NFS限定ABCサル迷彩柄シャークパーカー黒系
3.Levi's Fenom X Fargment Gold Package505w36

但有啲真係吹到超越時空,唔識佢真係俾佢嚇死,識佢嘅真係俾佢笑Q死。

睇完六叔這篇肺腑之言 , 真係要寫個字給你 --- "服"  
六師父 請收下
打wargame 不求生與死
生要盡力打退敵人
死要死得痛快 (要認死姐)

咁六師父幾時又再授徒 ?
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

一矢中的

19 12
發新話題