67 12345
發新話題

無謂討論又來了....

無謂討論又來了....

今次想講吓日本槍(廠)的前景...............
個人應為是不思長進的在等死中.................

先說電槍市場, 在一年也沒有兩枝新槍的情況下, 中港台歐美東南亞甚至日本的本土市場也會守不住, 被中港台三地搶晒(Top便是最好的例子), 如果再沒有新系統的出現(我最想係gas blow back rifle).....相信都幾大件事.....好似如果日本仔話出枝膠身SR25要賣$3500.....咁多位又會點揀??  好似遲D話出枝膠身AK74(定AK104????), 又要收$1800.........咁多位又會點揀????
而氣槍市場........雖然老翻的技術還是不行, 但各日本廠.卻..................
WA...只有一未Hi-Cap/1911.......連其他槍都無.....
KSC...我想是唯一仲有D前景
馬老二.......系統是好, 但做工嘛嘛....
而Sniper Rifle....VSR-10, 有台仔VSR-11, Type 96 有國狗頂死晒, Tanak 的M700有KJ, 還有**的AW338...........而M82也是台仔的........Tanak現在才出L96.....仲救唔救到呢..
現在看來日本槍只剩shotgun和一些冷門槍(好似98K等)有前途了.............

你要明白
日本法律限制住佢地

引用:
原帖由 Kane 於 15-9-2007 00:49 發表
你要明白
日本法律限制住佢地
但係佢哋D"龜速"研發時間先係問題, 馬記上一枝係89式......都成年前啦(M14 socom同D細嘅唔計)你睇吓喺呢一年中港台出嘅新槍, 十枝都唔止啦....

[quote]原帖由 queen 於 15-9-2007 00:55 發表

但係佢

回覆 #2 Kane 的帖子

好似仲收緊中,
一個沒有民間真槍的地方,
做到咁多都已經係好成績.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 01:00 發表
好似仲收緊中,
一個沒有民間真槍的地方,
做到咁多都已經係好成績.
咁香港同台灣也沒有民間真槍了............日本玩閹槍好似易過香港同台灣...........

回覆 #6 queen 的帖子

槍會咪民間囉...

計我話市場會好似紅海咁分開...

日本走精細 / marking / 像真路線

中港台走款式線....
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 伯言 於 15-9-2007 01:29 發表
槍會咪民間囉...
這個日本也有, 但槍會始終是少眾, 亦以手槍居多, 而且我唔信香港槍會有EBR, SCAR......咪一樣做到

引用:
原帖由 皇家御貓 於 15-9-2007 01:34 發表
計我話市場會好似紅海咁分開...

日本走精細 / marking / 像真路線

中港台走款式線....
"中"就係, 港台......你睇吓VFC.............

其實都幾煩架 , 比著我見到呢頭出 , 果頭抄
出左設計都諗過先出
出果個逐條數度 , 番果個成條數抄
真係好無癮

回覆 #6 queen 的帖子

佢地D法例係緊到道具/民間槍會都冇,
AEG/GAS槍膠身都係法例之一,
日本人民在國內就算有錢有面都唔會接觸到真槍的.
香港係可以用槍會名義買到總算係一支叫"私人"的真槍,
況且細心想一想,今日所有野(幾乎)都係因為馬記出左一支革命性的電槍而開始,
就算香港卅台灣生產者有自己數的波箱,
藍本都係摩打攪齒輪攪拍弄頭而開始的,
設計成本(錢卅時間)價值不菲,
始果唔係馬記開路,
香港卅台灣生產者未必捨得比.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 01:41 發表
佢地D法例係緊到道具/民間槍會都冇,
AEG/GAS槍膠身都係法例之一,
日本人民在國內就算有錢有面都唔會接觸到真槍的.
香港係可以用槍會名義買到總算係一支叫"私人"的真槍,
況且細心想一想,今日所 ...
過去的努力和成就不代表未來, 現實係馬老二在AEG的市場佔有率已經越來越細了....
如果再沒有像上次馬老二那種"電槍革命"的大變動, 相信情況不太樂觀了.....

另外說到真槍的話, 相信以馬老二的財力, 揾專人長駐美國做度數都唔難

國狗 - 只懂 copy 其他廠商的產品, 不著重quality, 只是以平價作為賣點 .

長此下去, 只是一個沒完沒了的惡性循環.  

大家都冇新野玩, 又或者要用高價才有新野玩. 之後, 又有人高呼話等國狗去copy 人地 d產品.  

計 老番 cd, mp3 後, 又一個 令 人 厭惡 的名 字.

引用:
原帖由 rrrrrrrickylau 於 15-9-2007 02:10 發表
國狗 - 只懂 copy 其他廠商的產品, 不著重quality, 只是以平價作為賣點 .

長此下去, 只是一個沒完沒了的惡性循環.  

大家都冇新野玩, 又或者要用高價才有新野玩. 之後, 又有人高呼話等國狗去copy 人地 d ...
國產也有自己的產品了,雖然是少數廠,如:mp40,scar,f2000.相對當年就是死也不願出74的馬記來說的進取.
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

67 12345
發新話題