發新話題

無謂討論又來了....

引用:
原帖由 皇家御貓 於 15-9-2007 01:34 發表
計我話市場會好似紅海咁分開...

日本走精細 / marking / 像真路線

中港台走款式線....
日本只剩下可靠和高準確性兩樣而已(以aeg說),精細 / marking / 像真路線也不是日本的專利,台灣的vfz,鄭勝就是例子.

而走款式線則是中港的特長(?)國產,za和st@r.
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

這話題令我諗起老番cd/vcd/dvd..  有錢開發的公司, 一出新product就俾人抄, 冇錢賺, 仲點會做開發?

日本既市場已經夠賺,佢仲會諗其他地方既市場咩 ............
NO COMPROMISE!

有人玩平價車,有人玩高級跑車。
有人20皮買支電筒,有人成千買suxefire.

根本不同買家,不同口味,不同市場,各有各生存之道。

引用:
原帖由 老鼠 於 15-9-2007 11:04 發表
日本既市場已經夠賺,佢仲會諗其他地方既市場咩 ............
...天才!

引用:
原帖由 老鼠 於 2007-9-15 11:04 發表
咁我係唔係可以咁講:你屋企每月比你的零用都夠你用了,你都唔會諗大個仔要出黎做野

引用:
原帖由 6MM 於 15-9-2007 11:53 發表
有人玩平價車,有人玩高級跑車。
有人20皮買支電筒,有人成千買suxefire.

根本不同買家,不同口味,不同市場,各有各生存之道。
yes...agree

唔知,樓主想講出D咩

引用:
原帖由 路比 於 15-9-2007 12:20 發表

咁我係唔係可以咁講:你屋企每月比你的零用都夠你用了,你都唔會諗大個仔要出黎做野
咁又點同..........
NO COMPROMISE!

引用:
原帖由 queen 於 15-9-2007 01:59 發表

過去的努力和成就不代表未來, 現實係馬老二在AEG的市場佔有率已經越來越細了....
如果再沒有像上次馬老二那種"電槍革命"的大變動, 相信情況不太樂觀了.....
另外說到真槍的話, 相信以馬老二的 ...
引用:
原帖由 law 於 15-9-2007 10:05 發表
這話題令我諗起老番cd/vcd/dvd..  有錢開發的公司, 一出新product就俾人抄, 冇錢賺, 仲點會做開發?
law兄已經講左個事實.
日本國內市場夠唔夠玩,我不知道,
夠玩的話~唔會死,
唔夠的話~好快死,
不過說到底,唔係日本生產者有問題,
係人地copy得太過,
原本香港/台灣生產商只生產補品/損耗品,
你出槍,我出配件,你/我互補對方不足,
有一天,生產商發現自己的補品/損耗品,可以組合成一支成槍,(加上又可能過左專利期)
故事就由這兒開始.........
香港/台灣生產商未必會比錢做開發,做自己的槍,
因為要好多時間金錢,
我唔敢話一定唔會,但事實到現在,
香港/台灣生產商都冇做過一支可與馬記波箱設計兀敵的氣槍,
幾乎全部係從copy開始,冇新產品,冇新野可欲copy,舊設計有日會玩完,
講賺錢/copy,香港生產商最叻,
但講開發,跟日本還有一段距離.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 13:17 發表

夠玩的話~唔會死,
唔夠的話~好快死,
係人地copy得太過,
你 ...
開發....都有**廠嘗試既 , 不過outcome就見仁見智...
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

回覆 #26 皇家御貓 的帖子

當然,消費者受唔受,又係另一問題,
馬記AEG還有很多不足,
與真槍操作差很遠,
但我只見一間廠真係有心想突破這問題,
其他的,多是新瓶舊酒之類....

引用:
原帖由 高!高!高! 於 15-9-2007 13:17 發表

夠玩的話~唔會死,
唔夠的話~好快死,
係人地copy得太過,
你 ...
以CD/VCD/DVD 這例子我可不太認同, CD/VCD/DVD 是直接copy, 但是卻沒有創作, 就算他們用一樣的音樂來創作出"口水歌", 也沒人買吧.
但以AEG為主的copy工業, 像M4和AK那樣, 港台在這平台上做出的新槍多不勝數, 而日本, 就只有4枝M4..........兩枝AK...........而像ZA, **, VFZ的scar,  FAL, M249等, 雖然亦是馬記舊系統, 但係個殼已經是全新開模, 自行開發, 用回CD做例子, 便像舊歌重新編曲再唱...
而L85系(不論**定豬豬), FNC等就更加係新東東了...........
而國狗......除了SCAR和F2000外, 就真係全是照抄...............

引用:
原帖由 Kane 於 15-9-2007 00:49 發表
你要明白
日本法律限制住佢地
所以真係好煩 .........

唔好講威力 , 講質感對比某d 槍會輸好多 ......

同埋日本仔呢年真係無咩驚喜 , 係得馬記仲有d 新野.........
塑膠戰隊

摩打攪齒輪攪拍頭<<<<<<這系統,
就是最有價值的地方,
開發個殼,有限錢.
香港出的殼,香港人想要,會買,
但日本人要佢地自己的89式多過L85.

發新話題