發新話題

無謂討論又來了....

market is king...
market主導一切
人地無犯法,你咬佢食啊?
佢真係犯法米學magpul咁做野lor...
d個話題講左十萬次啦

引用:
原帖由 queen 於 15-9-2007 01:35 發表

這個日本也有, 但槍會始終是少眾, 亦以手槍居多, 而且我唔信香港槍會有EBR, SCAR......咪一樣做到
EBR唔駛槍會有架~QQF都賣過真品EBR槍托,無左M14份槍身基本上同件RIS/RAS無分別~

這是我幾個月來看過最好的主題,大家請努力.
有趣,有趣!

如果有廠肯研發: Pellet head + Shell + Blowback + optional laser marking alert devices (射仲人佢件衫個detector會响  ....

YOU DON'T NEED DRUGS TO HAVE FUN!! (興 奮 勿 亂 性
濫 藥 會 致 命)

引用:
原帖由 Medic_Don 於 15-9-2007 23:12 發表
如果有廠肯研發: Pellet head + Shell + Blowback + optional laser marking alert devices (射仲人佢件衫個detector會响....
之前有人post過一段youtube片...講泡菜國既室內手槍wargame...除左shell之外都做到了...(手槍本身有blowback)

引用:
原帖由 queen 於 15-9-2007 13:47 發表

以CD/VCD/DVD 這例子我可不太認同, CD/VCD/DVD 是直接copy, 但是卻沒有創作, 就算他們用一樣的音樂來創作出"口水歌", 也沒人買吧.
但以AEG為主的copy工業, 像M4和AK那樣, 港台在這平台上做出的新 ...
我都贊成你的意見.  有d本地/大陸公司真係會開發d新product , 但好像大陸d copy m4/mp5 系列, 始終有d人會因為價錢平而買, 咁原本馬記生意就少左.  賺少左, 咪用少d做research囉.

或者咁比喻會好d?
新product/accessories (e.g. F2000, SCAR, FAL, etc.) = 改編外國歌出新碟.
大陸 copy 狗 (e.g. M4, MP5, AK, G36 series, etc.) = 番版碟.

引用:
原帖由 Medic_Don 於 15-9-2007 23:12 發表
如果有廠肯研發: Pellet head + Shell + Blowback + optional laser marking alert devices (射仲人佢件衫個detector會响  ....
如果有, 但係成品賣到過萬....一樣唔會普及.....
打gas.....有人又會話" 唔同gas 做到唔同力, 到時火力咪又唔一樣, 好多奸人堅"
但係而家因為愈黎愈多人玩電動汽槍, 以個市場應該係愈黎愈大, 而唔係愈黎愈細....
個市場根本未飽和, 再講丫, parts 都係一個好大既市場....
如果唔係, 早幾年點會有za 出世, 點會有豬標, 如果市場真係愈黎愈細....
佢地收晒檔返到屋企訓啦......
好似港產片同埋cd 咁....
cd 而家睇d 歌聲咪一樣有人賣到幾十萬, 甚至成百萬隻...
香港每七個人有一個人買喎.....
國狗copy......
正所謂一分錢一分貨, 玩國狗既人咪又係會買番日本或者香港parts 改槍.....
parts 做得好, 都大把人買啦.......
點會死丫.....

引用:
原帖由 華田 於 17-9-2007 02:40 發表

如果有, 但係成品賣到過萬....一樣唔會普及.....
打gas.....有人又會話" 唔同gas 做到唔同力, 到時火力咪又唔一樣, 好多奸人堅"
但係而家因為愈黎愈多人玩電動汽槍, 以個市場應該係愈黎愈大, 而唔 ...
同意 , 我覺得玩 wargame 既人係未有國產既時間 , 少過而家好多 , 而家真係多左好多人玩 , 反而因為國產既基本缺點 , 而對質量更好既名牌槍受注意 , 國產對名牌係利潤上有一定既影響 ,  但市場大左會唔會係一個更好既機會呢 ?

日本- 重質不重量

對日本而言,香港只係一個好細既市場, 而日本本土先係佢地最大既市場,日本人只需要迎合返自己國民既需要就可以生存,如果佢地個市場覺得冇需要,佢地出黎做乜?唔好太以為香港既需要就係佢地既需要.

好簡單,就睇日本本土既電器/車,全部係最好既,就算同款,裡面既功能都有分別.可以見到佢地重視本土市場多於一切。

引用:
原帖由 MG-42 於 17-9-2007 20:19 發表

日本仔重質?

Top M60 < 井勝M60

Marui AK47 < 井勝鋼AK47

Smokey's AKS74 < 井勝AKS74 , VFC AKS74 , G&G AK103

Smokey's M82A1 < VFC M82A1

Marui M4A1 < GNP M4A1
...

日本槍根本依家質同量都冇....哈哈 , 出完就諗住賣一世....完全冇諗住改進,注定滅亡...
冇呢個老豆,都冇你呢個仔

引用:
原帖由 Swift 於 17-9-2007 15:23 發表
對日本而言,香港只係一個好細既市場, 而日本本土先係佢地最大既市場,日本人只需要迎合返自己國民既需要就可以生存,如果佢地個市場覺得冇需要,佢地出黎做乜?唔好太以為香港既需要就係佢地既需要.

好簡單 ...
香港市場是非常之細, 但中港台歐美等地加起來的市場之大, 可非日本本土市場可比

引用:
原帖由 追逐者 於 17-9-2007 22:13 發表

冇呢個老豆,都冇你呢個仔
但係如果仲係一年得一枝新槍, 想唔死都難
佢如果肯比返D力出多D槍, 而唔係出埋D吃力不討好嘅AEG Glock 18, USP, VZ-61咁.....仲有得救吓, 好似出返枝........突然間真係數唔到仲有咩槍可以出...........SAR-21啦!!
而Top......個波箱連國狗都不如, 佢出咩都等港/台改良版啦!!

發新話題