發新話題

無謂討論又來了....

無真槍, 參考cap gun...

引用:
原帖由 rcbusin 於 17-9-2007 23:41 發表
師兄的一言真係勝過....

引用:
原帖由 rcbusin 於 17-9-2007 23:41 發表
唔好亂up當祕訣

引用:
...........咁cap gun....又參考咩吮

引用:
原帖由 queen 於 17-9-2007 22:51 發表

香港市場是非常之細, 但中港台歐美等地加起來的市場之大, 可非日本本土市場可比
首先, 中/台有幾多銷路就不得而知, 但歐美跟本唔興玩BB彈就係事實.

而且, 中國真係有幾多人喜歡玩wargame呢? 同埋, 中國未有生產之前, 有幾多人會買得到日本既槍, 而家中國自己出槍, 你估日本可以打得入中國市場嗎? 係大陸買支國產同日本仔既槍, 差價可能去到十倍, 又有幾多人捨得買日本槍.
至於台灣, 可能會比香港玩既人會多, 但請睇一睇, 台灣既進口貨全部要打稅, 再加上台灣本土既又唔貴. 所以, 出口市場係咪你睇得咁大呢?

引用:
原帖由 華田 於 17-9-2007 02:40 發表

如果有, 但係成品賣到過萬....一樣唔會普及.....
打gas.....有人又會話" 唔同gas 做到唔同力, 到時火力咪又唔一樣, 好多奸人堅"
但係而家因為愈黎愈多人玩電動汽槍, 以個市場應該係愈黎愈大, 而唔 ...
如果開間鋪賣大量難搵既零件(日產,)都幾好搵
NO COMPROMISE!

引用:
原帖由 MG-42 於 17-9-2007 20:19 發表

日本仔重質?

Top M60 < 井勝M60

Marui AK47 < 井勝鋼AK47

Smokey's AKS74 < 井勝AKS74 , VFC AKS74 , G&G AK103

Smokey's M82A1 < VFC M82A1

Marui M4A1 < GNP M4A1
...
馬記g36c 唔好得過星星??? 唔係瓜... 老友你米寫得就寫...

SMOKEY個枝咁舊...又係KIT, 你攞黎同最近D野比...

同埋, 要將馬記ak47同井記比, 似乎太唔公平...

如果唔理價錢, [系統A]的M4可以贏哂其他廠的M4.

日本仔, 尤其係馬記, 係以玩具的質素為出發點, 外型未必太像真, 但波箱的設計比任何地方的廠家都要好(除咗價錢超貴的[系統A])

港/台的廠家而家都係靠外觀/像真去吸引買家, 而波箱的發展就較為慢.
眼光光~

讓小弟發表一下愚見:

日本的(最新)法例火力只可以在0.98J以下,馬記已經是0.8-0.85左右,不可能加強了

波箱的話,馬記現在都有專利(日本本土)其他廠只會賣改造部件(否則當年的大廠JAC不可能倒斃,它大可以抄馬記的波箱).star,g&p等等在日本都是賣鎗外殼.(當然star 的m249好像是有成品賣,因為波箱是它自己開發.)

還有一點就是hop-up系統.它同樣是馬記的專利,日本的其他廠是不可能照抄
(沒有hop-up的鎗射程差,看ksc跟馬記的對比就知道,ksc的hop-up原理是和馬記的不同)

樓上的說mp7等等完全不行,但我自己就覺得這樣細的波箱跟短管,出來的效果是非常驚人(集彈,射程)當然,如何你只是玩過大陸貨是看不到這系統的利害.(mp7大陸貨確實不行)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-9-2007 23:14 發表

之前有人post過一段youtube片...講泡菜國既室內手槍wargame...除左shell之外都做到了...(手槍本身有blowback)
But I mean is, if AEG rifle could do this, would be excelent .
YOU DON'T NEED DRUGS TO HAVE FUN!! (興 奮 勿 亂 性
濫 藥 會 致 命)

引用:
原帖由 MG-42 於 18-9-2007 21:39 發表

我既意思係唔識改進~!! Smokey舊? Asahi夠舊啦...  事實係日本廠大部分都係唔識改進又唔用靚料(除左KSC,Asahi,Tanaka)

固步自封... 出完就算,唔再去改良,全因日本成個市場唔同廠分好曬market,冇行家搶 ...
師兄, 我並唔係反對你.

如你所講, 日本廠的確係唔長進, 好多時都係食老本.

但問題係, 人地的老本, 港台而家都未學好, 雖然係比以前好, 但還須改善.

馬記的89式, 賣俾自衛隊一枝十幾萬YEN, 再加上當地自衛FANS, 相信都執咗唔少~~~外國人鍾唔鍾意馬記, 我諗佢地唔多CARE.
眼光光~

引用:
原帖由 Swift 於 18-9-2007 15:09 發表

首先, 中/台有幾多銷路就不得而知, 但歐美跟本唔興玩BB彈就係事實.

而且, 中國真係有幾多人喜歡玩wargame呢? 同埋, 中國未有生產之前, 有幾多人會買得到日本既槍, 而家中國自己出槍, 你估日本可以打得入 ...
hmmmmmmmmmmmmm
中國係唔俾玩玩具防真槍架.....
不過都有大陸人黎香港買槍拎上大陸玩.....

引用:
原帖由 mike-mike 於 19-9-2007 01:25 發表

師兄, 我並唔係反對你.

如你所講, 日本廠的確係唔長進, 好多時都係食老本.

但問題係, 人地的老本, 港台而家都未學好, 雖然係比以前好, 但還須改善.

馬記的89式, 賣俾自衛隊一枝十幾萬YEN, 再加 ...
食老本令我覺得日本廠唔係無能力做到港台所謂既新科技 , 只係唔做....
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 midnight40000 於 18-9-2007 18:26 發表
讓小弟發表一下愚見:

日本的(最新)法例火力只可以在0.98J以下,馬記已經是0.8-0.85左右,不可能加強了

波箱的話,馬記現在都有專利(日本本土)其他廠只會賣改造部件(否則當年的大廠JAC不可能倒斃,它大可以抄馬 ...
star 的m249好波箱是它自己開發???PGC = Star???

引用:
原帖由 華田 於 19-9-2007 01:50 發表

hmmmmmmmmmmmmm
中國係唔俾玩玩具防真槍架.....
不過都有大陸人黎香港買槍拎上大陸玩.....
岩, 所以中國跟本冇市場, 中港台歐美, 點睇都係日本本土市場重要D, 同埋日本人既心理係同其他地方/國家唔同, 佢地文族意識係強得很, 佢地連搵supplier都盡量搵返日本公司合作, d錢係寧願比返自己人賺. 呢樣野好多國家都做唔到.

發新話題