67 12345
發新話題

無謂討論又來了....

引用:
原帖由 PMX 於 15-9-2007 13:50 發表

所以真係好煩 .........

唔好講威力 , 講質感對比某d 槍會輸好多 ......

同埋日本仔呢年真係無咩驚喜 , 係得馬記仲有d 新野.........
所以中國人的頭腦開始轉了.他們現在將手上的資源生產出合成品來舉個例他們將M14加上EBR Kit組合起來成為合成品去銷售.而且質料更給人驚喜,如撇開國狗這個名字改為made in TW的話相信以千五元左右大家都會去追捧

引用:
原帖由 queen 於 15-9-2007 00:47 發表
今次想講吓日本槍(廠)的前景...............
個人應為是不思長進的在等死中.................

先說電槍市場, 在一年也沒有兩枝新槍的情況下, 中港台歐美東南亞甚至日本的本土市場也會守不住, 被中港台三地搶晒(Top便是最好的例子), 如果再沒有新系統的出現(我最想係gas blow back rifle).....相信都幾大件事.....好似如果日本仔話出枝膠身SR25要賣$3500.....咁多位又會點揀??  好似遲D話出枝膠身AK74(定AK104????), 又要收$1800.........咁多位又會點揀????
而氣槍市場........雖然老翻的技術還是不行, 但各日本廠.卻..................
WA...只有一未Hi-Cap/1911.......連其他槍都無.....
KSC...我想是唯一仲有D前景
馬老二.......系統是好, 但做工嘛嘛....
而Sniper Rifle....VSR-10, 有台仔VSR-11, Type 96 有國狗頂死晒, Tanak 的M700有KJ, 還有**的AW338...........而M82也是台仔的........Tanak現在才出L96.....仲救唔救到呢..
現在看來日本槍只剩shotgun和一些冷門槍(好似98K等)有前途了.............
照你的講法, 日本 槍比d copy 頂死晒.
日本 一出 新款, 大陸就出 copy....少左好多買日本槍...d copy 槍仲在國際市場上用低價搶生意....
因果問題, 如支持 copy槍, 要予左將來 冇/少 新槍款出.

[quote]原帖由 motospeeder 於 20-9-2007 14:37 發表

那麼數數AEG, 日本這兩年的新槍, M14 SOCOM, 89式.....仲有MP7, M93R, USP, GLOCK 18, VZ-61.....
到中港台了......直抄的不計....各種M60系, M249系, M4/M16系, AK系, G36系...都數唔到有幾多....仲有SCAR, FNC, SA80, EBR, SR25, FAL, HK53, F2000(雖然唔太好), 呢D槍如果等日本出, 我真係唔知我有無命等到........仲未計D計劃中好似SLR, M240, TYPE 97 等等..
以老馬的習摜, 一年通常只有一枝全新AEG, 今年....除VZ-61外好似仲未有全新AEG, 但係中港台方面.......都數唔到有幾多啦....
而GLOCK 18, USP呢D手槍, 就算無老翻都無人買啦, 而MP7的而且確係好, 但係....無老翻都好, 咪又係無乜人買......
大陸COPY的平價, 不是日本槍的主要死因, 因為買開日本槍的, 一向對大陸COPY真係望都唔會望(直至枝U仔同EBR之後, 相信好多人都會改), 最致命的是無款............只食老本.....

引用:
原帖由 MG-42 於 21-9-2007 17:28 發表
"因為買開日本槍的, 一向對大陸COPY真係望都唔會望"...   冇錯,多數靚仔同學生買,廿幾三十歲人好少買國狗...

不過依家變左係....

"因為買開港,台電槍的, 一向對Marui電槍真係望都唔會望& ...
tm 槍我只有2支
mp5a5 賣了
& m14

引用:
原帖由 MG-42 於 21-9-2007 17:28 發表
"因為買開日本槍的, 一向對大陸COPY真係望都唔會望"...   冇錯,多數靚仔同學生買,廿幾三十歲人好少買國狗...

不過依家變左係....

"因為買開港,台電槍的, 一向對Marui電槍真係望都唔會望& ...
我平時整槍多 , 領教過佢 D "好"野
我唔想自己枝槍都要費神去搞 , 就好似 P-90 , 我打死都唔會望國產 / 台灣/ 不明來歷廠

周邊零件還可以
你叫我買國產槍 ?? sorry 真係 "好耐都唔該" , 我寧願貴 D

67 12345
發新話題