發新話題

DIY之彫刻1911木柄(11/2 -完-)

續16

近日很繁忙,沒空DIY,拍一張全體工具圖

待續…

續17

彫剩一朵花

即使是一片花瓣內,也要有凹凸高底…人眼是很鋭利的,注重細節表現能提高鑑賞價值

就算再小心,難免要用快乾膠…這就是玩具真木了

待續…

膠水跡彫走就無事,我吾講你吾覺我用過膠水

引用:
原帖由 kirk123 於 23-1-2014 19:41 發表
將近大功告成! Congratulation! :-D
Cheers! :-D
時間與精神的磨練,❤️機和毅力的考驗! :-)
Good try! :-D
多謝支持先

完全無郁過手…暫時無乜heart…原來我的熱血只能維持一個月

圖床只有10G...因頻寛超額…要一個月後才能恢復…

之前太急又亂up,向各位c-ching致歉

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2014 12:24 發表

我up張相上黎得唔得?
都好喎

拜託拜託

引用:
原帖由 leahcim 於 28-1-2014 13:11 發表
用flickr嘛
擺相上flickr再copy bb code上嚟就可以睇到相
flickr有無頻寛瀏灠限制?

引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2014 16:46 發表
好靚啊∼⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯張相影得∼
無錯,第二邊蓮花效果吾好,係大師影相搭夠

續18

敬祝各位新年快樂!

新年前圖床壞了,因為流量過高所致,每月限額10G用完就要等下一個月了.資本主義沒有免費的東西呀!

彫刻對耐性的挑戰甚於技術.這兩個多星期就是沒有“MOOD”,好歹也堅持下來.

完成了一塊

另一塊還沒開始呢!

待續

謝謝指教

曾考慮過,不過原身太厚,我想把它削薄,至少令到使用者產生錯覺,花紋高低角度全是為了外觀,防滑,防撞刮平衡.

下次再試一下 ...希望有人送多對柄

我無支上得枱面ge槍,所以我"斑"緊

續19

西番蓮

這一塊木鬆散,木刺多,氣孔大…下刀艱難

刀子利不如順紋切.這個木柄尤考刀路次序

完成了一半

找高手操刀,就是比自己亂拍好

同一時間買了一瓶像奶茶的蠱膠,一瓶50…就叫士叻50吧
待續

分左一半比高人L

正路係用電磨筆做…我dl左本"gun stock graving",佢就如你所說…

重有眼鏡型放大鏡.

不過彫一舊吾正路的木,電磨筆無乜用

發新話題