20 12
發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2014 00:34 發表

細微角位來來去去都不外乎打磨布/絲刷/牙刷/修甲沙紙銼之類啦
m700個身我估係亞鉛合金, 重過鋁好多, 氧化得極快...
最後隻色係磨出黎的.
係有少少難明,
簡單講大家直覺上都唔會去磨blue氧化/染色層,
但小弟 ...
磨blue氧化/染色層--- 我試過一,兩日後用乾廁紙抹擦會脱色. (成黑色粉末)

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2014 10:58 發表

Blue神早安
小弟好想吸收你意見
試o下講解我這次的做法:
概念上我係當平時修復古董皮制錶帶o個類做法:
1. 基本上我是把藥水"捽"入表面的, 捽到表面發白至等佢繼續發揮化學反應
2. 每次色層到達一定深 ...
第一張照片深度已經很理想,試不要"洗牌",用銅絲刷軽軽擦去多餘氧化物後,用清水洗去抺乾,然後再blue.
如果層次色度理想,就可繼續染幾次,直到自己滿意為止.
*但是在銅絲刷擦的過程中,連起初的層面也擦走現銀色底色,就要重新"洗牌" blue过了.
最終能夠達到自己要求,方法異曲同功,殊途同歸. :-)

C-hing 此作品非小兒科也, "他山之石,可以攻玉".
我也是在學習中.:-)

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2014 18:29 發表
下一步是比較麻煩的 870 尾托.
尾托是曾經爆裂再經修補.
之前槍主可能缺乏適當的技巧及工具,
兩節木之間足有2mm虛位, 填滿了超能膠水
因為長版Maruzen是把氣缸放在托內, 所以這尾托沒代用品,
只能焗住拆開清理 ...
Omg! It's hurt...!

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2014 08:46 發表

當發覺事情非想像中容易時, 我已打算用針筒注洗甲水,
但當時夜已深,手上有機溶劑又只有一小樽洗甲水,
我係諗住切到最厚位至用, 盡量將粘粘溶溶情況減到最低,
奈何未到位就已斷鏟...

我總覺得手作DIY之類,  ...
可能就是當局者迷,我也有這情況... 但只能尽量自我調控吧!
"唔好急但是要快"時常響在耳周...

啲木紋理--- beautiful!:-D

引用:
原帖由 051039 於 12-1-2014 14:11 發表

唔知係咪我唔識搵,見到ge地板木都係底開左坑,有D兩邊仲要斜ge,做地板當然冇問題,但用係我度都唔多掂囉.....
我的DIY wood grips 大部分都係用walnut 木地板製作架,硬淨好用.(要全塊walnut地板實木ah)
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... page%3D4&page=2
For your refernce... :-)

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2014 16:24 發表

o下用砂紙推鍍既鎳銅?
推到風濕都未掂o咼..
鎳唔難, 係層銅至攞你命..

小插曲, 膛蓋0甘細件都要成半粒鐘:
http://i4.photobucket.com/albums ... otgun_56_s_zps3868e ...
感同身受的感覺! 真是嘔哂白泡都未磨走啲銅coating...那些年...! :-(

引用:
原帖由 loveless 於 27-1-2014 01:36 發表
唏噓的M500 千瘡百孔電鍍身..
之前我話會試浸多次稀釋硫酸, 睇下做唔做到灰色氧化層...

結層洗乾淨後...是銀色的
相信可靠打磨變為略偏啞銀,
本來就是想要銀色身, 本來亦是銀色電鍍身, 一切只能怪自己手多 ...
Receiver兩邊可以做雷刻圖案, 或許可解決目前沙孔外表.
http://www.gunlistings.org/kansa ... r_and_figured_stock

引用:
原帖由 陰溝公 於 5-2-2014 01:26 發表

俾你個身毒左羅由 ...
Long flute outer barrel is made of aluminum and the bolt is made of zinc alloy. I thought.

引用:
原帖由 陰溝公 於 5-2-2014 17:47 發表

果然係blue神

其實開頭第一浸係同倒色的,但就一撻撻...

之後唔順超洗完重blue左兩次終於成功冇一撻撻喇...但隻色就深過頭

http://imageshack ...
師兄在浴缸 blue 野,留意去水位金屬會氧化會変啡克色... 我的洗手瓷盆去水位置金屬已經...  :-(

引用:
原帖由 loveless 於 5-2-2014 18:43 發表

同佢講冇用架, 要同佢太座講
U're right! :-D
我老婆已經同我嘈過 N 咁多次...! ...! :-0

引用:
原帖由 陰溝公 於 5-2-2014 18:54 發表

多謝提點

啱啱湊番大帝返黎睏,有排都冇得郁...對比起未攪嘅總算唔太失色...砌返玩住先

下方的是blue 過的,可能是斎用 aluminum black 的效果. 我估. :-)

引用:
原帖由 tango1997 於 6-2-2014 14:37 發表

仆佢啦

即係。。。仆暈佢。。。無得嘈
新年流流,好容易會搞出(人命)㗎!:-D

引用:
原帖由 tango1997 於 6-2-2014 15:45 發表

笠住扑籮
咁咪好難先暈咯? ;-D

20 12
發新話題