發新話題

買對講機小心

引用:
原帖由 Kane 於 25-9-2007 16:21 發表

QUANSHENG 小金鋼
300$ 左右
How is the quality?
今年目標
1. FAIL
2. 90%done!
3. Get a tool box
4. DONE!

引用:
原帖由 andy3210 於 25-9-2007 16:44 發表
吾係409就吾使牌, 要睇埋部機個火數.  同埋一定有 OFTA 貼紙
咁請問一部409水貨機,無OFTA貼紙,但真係得0.5火, 又會犯法嗎?

皇家空軍

引用:
原帖由 Royal_9413 於 25-9-2007 20:47 發表

咁請問一部409水貨機,無OFTA貼紙,但真係得0.5火, 又會犯法嗎?
咁你要Check 返OFTA 個網你部機個model 俾唔俾起香港用.
如果係准用的話係可以申請

師兄,5428已經停產左n年
市面上有的都係假貨,有說明書已經係抄得算足的了
所以抄錯份462的比你都唔奇

數字機最好唔好用係FRS 409 頻道, 需然頻率去到409,
但數字機既內部頻寬與一般式既409 機唔同, 就算互通都唔會有良好效果.
用得數字機就應該用返HAM 既頻道, 唔好影響到其他合法使用既人.

資料來源
http://www.hkara.org.hk/409mhz_tips.htm

跟據以上各師兄意見
本人理解如下
打個比喻:

管有可發射物件OVER 1.9j 要領牌=管有409以外頻率無線電要領牌

你無牌
你可靜雞雞玩(但似乎好多師兄都大搖大擺咁玩)
因執法者都隻眼開隻眼閉
自律既會自我控制
(玩1.9j or within 409mhz)
但一有意外導致或引發問題出現
就有排煩

如有得罪請見諒!

不過D 409機又幾醜樣
數字機的確係靚仔好多
(其實有無師兄買部409機改落個大機外殼度呢?)

去黃金隔離商場仔果間"死*狗"shop啦 , 安心得多.
西門三傑 -- 西門慶、西門子、西門町

引用:
原帖由 皇家御貓 於 26-9-2007 14:00 發表
去黃金隔離商場仔果間"死*狗"shop啦 , 安心得多.
佢可以幫你改用豉油碟添!

引用:
原帖由 laurence 於 26-9-2007 01:19 發表
不過D 409機又幾醜樣
數字機的確係靚仔好多
(其實有無師兄買部409機改落個大機外殼度呢?)
馬sir 果舊算唔算?

各位師兄~咁係唔係即係部機過左409mhz就犯法?

引用:
原帖由 阿仁 於 26-9-2007 16:19 發表
其實話409, 409,唔係exactly 409MHz,佢係一個 range的
即係 409.x MHz - 409.xMHz
咁先可以容納咁多條 409 channel

馬sir 果舊?
有無post過上來呀!

引用:
原帖由 laurence 於 25-9-2007 13:44 發表
公廁那邊第五六間
得一間賣$180咁平仲送掛耳handfree
Roger that
YOU DON'T NEED DRUGS TO HAVE FUN!! (興 奮 勿 亂 性
濫 藥 會 致 命)

引用:
原帖由 阿仁 於 26-9-2007 16:19 發表
無論有無牌, 將數字機用係FRS409 頻道都係犯法,
例如不論你有無車牌, 用汽車係單車徑上到行, 都係犯法.

發新話題