19 12
發新話題

新手一問(有關品牌問題)

新手一問(有關品牌問題)

各位師兄你地好
我之前玩過幾場War Game(都係租鎗)
依家想買返支鎗自己用
有個朋友(都係玩左唔耐)叫我買ARES
佢話佢用緊都唔錯

但我睇POST又唔多見依個Brand
想問下各位ARES o既鎗好冇?
同埋我第一次買鎗要注意D咩?
THX

你有冇心水槍先, 例如M4, M14, P90, MP7之類咁?
基本上好睇你鐘意咩槍

諗住買M4
因為見D人話M4 D配件普遍D

引用:
原帖由 BlackDog 於 16-6-2014 11:41 發表
各位師兄你地好
依家想買返支鎗自己用
佢話佢用緊都唔錯

同埋我第一次買鎗要 ...
其實冇話絕對既好同唔好,只係視乎你點用,粗打?定唔粗打?
C兄你話你新手,第一次買槍,你買之前不如諗諗以下問題先再決定
1.首先,你買槍係為左加入wargame大家庭開始wargame生涯?定係三分鐘熱到人有自己私伙槍跟住你自己又跟住買?
2.你落場次數幾耐打一次?
3.你買槍係以自high定以實用為主?
4.即使你買左,你屋企人又比5比你放係屋企?會5會反對?
5.以你目前經濟能力,負擔到幾$支槍?
6.你既體能拎住一支全金屬槍打足一日頂5頂到?
4.如果你係書生,計好條數先買槍,我唔想報紙頭條寫"學生哥為買氣槍餓死街頭"
5.如果你係十年都唔做一次運動,我建議你唔好買全金屬槍,因為會好吃力!

我之前一個阿米巴 o既開箱文
(阿米巴 同Ares係同一間公司)
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1

我自己有2支鎗 一支CA P90 一支阿米巴M4
但我個人唔推薦CA 因為用完支P90之後有D不愉快經歷

回覆 4# 的帖子

多謝C兄提醒
其實我自己打左多次war game
又好似組到一Group人 我諗都會長玩(除非之後夾唔到時間啦)

至於鎗實唔實用其實我都唔太清楚點先叫實用....
所以諗住買支鎗返黎用住先再諗之後點
當然唔會想粗用啦 始終自己第一支鎗

另外屋企人方面可放心~我已經出黎做野有自己經濟能力

運動方面雖然依幾年少左 但我諗全日拎金屬鎗都OK掛

另外我想問下師兄 馬記系統有咩特別呀???

引用:
原帖由 BlackDog 於 16-6-2014 12:53 發表
多謝C兄提醒
其實我自己打左多次war game
又好似組到一Group人 我諗都會長玩(除非之後夾唔到時間啦)

至於鎗實唔實用其實我都唔太清楚點先叫實用....
所以諗住買支鎗返黎用住先再諗之後點
當然唔會想粗用啦 始 ...
冇話乜特別,佢亦唔識飛
不過多配件咁解

引用:
原帖由 Zero_ 於 16-6-2014 12:45 發表
我之前一個阿米巴 o既開箱文
(阿米巴 同Ares係同一間公司)
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1

我自己有2支鎗 一支CA P90 一支阿米巴M4
但我個人唔推薦CA 因為用完支P90之 ...
想問下師兄
CA有咩唔好??
另外係咪其他牌子o既鎗都有果個電路板GA?
定係佢自己GA??

引用:
原帖由 kaige321 於 16-6-2014 12:59 發表

冇話乜特別,佢亦唔識飛
不過多配件咁解
師兄指配件多係指外掛配件多?
定係鎗入面o既零件??

引用:
原帖由 BlackDog 於 16-6-2014 14:07 發表

師兄指配件多係指外掛配件多?
定係鎗入面o既零件??
氣槍外掛配件多數都兼容
而內部齒輪等等有d都兼容,但有d牌子有自己既特別系統
所以揀馬記系統即使有咩冬瓜豆腐個人認為會易d搞番好

引用:
原帖由 BlackDog 於 16-6-2014 14:06 發表

想問下師兄
CA有咩唔好??
另外係咪其他牌子o既鎗都有果個電路板GA?
定係佢自己GA??
衰野唔點講啦~

阿米巴個電路板係自己出o既
有咩事可以直接搵返佢地CS搞掂
另外波箱入面o既配件大部份都係同出面兼容

唔該晒咁多位師兄
聽落馬記同ARES D配件都差唔多可以共用
但聽落ARES有電路板好似好D

粗粗地,買枝金弓玩住先囉,之後真係中意同諗住長玩先再買貴野玩都味遲啦

引用:
原帖由 vp70usp 於 16-6-2014 23:28 發表
粗粗地,買枝金弓玩住先囉,之後真係中意同諗住長玩先再買貴野玩都味遲啦
要玩國狗.. 首選DBOY CYMA ,次選金弓...WELL 之流
雖然幾間一齊起步,但金弓食老本得很,反觀另外兩間不停有小改良,暫時個人觀感CYMA 是跑得最出。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 BlackDog 於 16-6-2014 11:41 發表
各位師兄你地好
依家想買返支鎗自己用
佢話佢用緊都唔錯

同埋我第一次買鎗要 ...
老老實實,當年我都係呢個原因買入第一支槍是 M4 ,但其實AEG 呢家野,
常用既唔係2 號就3 號,咩槍型其實真是自己喜歡,M4 多人叫你揀因為美佬用緊,周不五時又出新配件,要CLASSIC 有CLASSIC 要型有型要重有重要騎呢有騎呢,
其次最多雜件玩應該係AK,一般分為鐵木真玩家同美帝潮式玩家,看你喜歡,

如果以玩具作出發點,輕,重心平均,易於維修補養的槍就是好,
輕的話MP5 , UMP, AKU , G36C 等亦是細細把又可以宿/折托的選擇,

M4 本身並不太好拆,先起尾蓋,拔走摩打線,甩摩打,扭甩手柄,打走2 條PIN,尋尾托/棒,退出來..
當然做熟了也沒甚麼,但如果要測試,又要砌番埋... 唔似 AK 呢D 可以不裝槍身直接測試開不開到槍。

說到尾是先決定了槍款再決定牌子。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

19 12
發新話題