發新話題

[認真] 起香港讀唔到大學仲可以點?

我家陣認為一間為業績不停要學生升學/讀名校係好學校
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 於 18-9-2014 05:37 發表
中五畢業路過
邊期先
70s同90s際遇差好遠

引用:
原帖由 reniless 於 18-9-2014 00:10 發表
唔知樓主幾多歲,比著我會早啲出嚟打工做嘢好過。
早d 出黎打工依家無so
有資歷無證書都係無用
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

打工做嘢有收入先係經濟,屋企有米就無嘢好講。
廢話咁講,一日省一包煙錢,十日後你就可以買到十包煙。
食煙可以,但食飯唔得,唔可能今日唔食飯,十日後先食飯。
---
真係要睇下父母依個單一經濟體系夠唔夠強。

翻讀! 讀到掂為止!

打死一世工! 冇發逹 !

所以讀書讀到掂至工作! 點都好過十下十下翻呢份工又轉下個份工!

香港係好弱肉強食社會!

只要勤力一定有出頭天!

引用:
原帖由 Vindicator 於 18-9-2014 12:42 發表

早d 出黎打工依家無so
有資歷無證書都係無用
不能同意更多

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 11:09 AM 發表
我家陣認為一間為業績不停要學生升學/讀名校係好學校
有部份名校為業績 採取超英美式政策
或者唔係間間都係咁 但我自己小學就因為近屋企自願考左入去
間野當年號稱東九龍數一數二 而我畢業果班幾乎大部份都入左傳統果幾間頂級名校
佢業績係好 不過幾年後約返出黎交換下試卷就知道出事
基本上小學訓練過量 大部份升學後都熄晒火

K型社會生存要用K型方法先得

《河湟有感》司空圖

讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都無問題唔覺有咩辛苦.......撈到而返廿日有17K左右人工,下個月跳槽過HKA升到20K左右~~以29歲未到又無咩學歷嚟講仲要有樓供算係咁~~~好過有好多死讀爤讀撈d所謂白領工30歲人搵得15k仲要無得升連社會遊戲點玩都未知嘅人多多聲~~

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-9-2014 00:53 發表
讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都 ...
嘩!乜咁正!咁會考讀泥托咩

《河湟有感》司空圖

讀書本來就唔一定適用所有工作架啦
反而依家風氣偏向夾人去讀書 搞到勞動類工作青黃不接
仲有除左勞動類別 工藝類一樣缺人 香港既課程太死板

勞動類同工藝類地底泥,香港人尊重過咩,只係認錢.依家出街D人對地盤佬態度係好左,因為以為個個好有米

勞動類同工藝類都係一星期返六十個鐘,除開時薪衰過寫字樓,仲係好辛苦喎

吾係郊游,係耕田

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 0o0p 於 19-9-2014 09:56 發表
讀書本來就唔一定適用所有工作架啦
反而依家風氣偏向夾人去讀書 搞到勞動類工作青黃不接
仲有除左勞動類別 工藝類一樣缺人 香港既課程太死板
斑精英以為用錢可買起一切,讀吾好上補習斑咯,無人做工程咪揾外勞咯,無藝術咪整個西九咯,然後成果就會自動向預想方向爆出泥了...

思維上香港的中上層同沙特斑王子無分別

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-9-2014 00:53 發表
讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都 ...
<-- 30 歲人白領搵15 k 職都冇得升
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題