發新話題

[認真] 起香港讀唔到大學仲可以點?

個人意見

讀書唔勁唔係你ge 錯
盡左力就得
終於人人能力唔同
樓主要做ge 係重新發掘番自己ge 長處同興趣
再睇有無課程可以配合
唔怕辛苦都係優點
正如樓上有師兄都有講
藍嶺工作無人做
你肯去做分分鐘人工仲好

附上一年前新聞
彭博怪論資低生 讀大學不如通渠
https://hk.news.yahoo.com/彭博怪論資低生-讀大學不如通渠-220449343.html
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

其實係香港先咁白鴿眼 ,掃個地,推個垃圾車都比人啤...
實q 後生d 又話後生,老d 又話老冇用...
搬貨又覺得讀唔成書先搬,
總之你唔係醫生律師做生意就低人一等...好似...
勞力工其實真係幾好搵,最怕你唔捱得,
但講真上一代,生活迫人,嘜工都要做,自己父母就做過走小販賣衫賣嘜賣物,同d 走鬼隊嘈交喊打喊殺係常事,
邊有咁多咩冇型像唔做比人趕唔做呢支歌仔唱,最後搵到個正苦鋪位做下海sin,養大一家幾口。

自己都做過派信打字仔搬貨仔仲要濕貨臭崩崩,願得做一定餓你唔死仲幾好pay,
至於買樓就唔好諗咁多,一係你父母大把錢一係你自己大把錢一係等沙屎雷漫金溶風暴,否則一個素人跟本買唔起呢個係九成九的事。好采既上到岸係好d 但機會唔係時時有,但做好saving 有舊錢係手係必須,
唔好諗咁多理想工作呢d 野,做到係福份,做唔到唔過份,
當有一日你d 錢多到養到個仔打柴都有剩果陣,你去做走鬼賣胸圍叫做藝術同享受生活,你窮果陣做叫做陰公。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2014 12:13 發表
其實係香港先咁白鴿眼 ,掃個地,推個垃圾車都比人啤...
實q 後生d 又話後生,老d 又話老冇用...
搬貨又覺得讀唔成書先搬,
總之你唔係醫生律師做生意就低人一等...好似...
勞力工其實真係幾好搵,最怕你唔捱得 ...
不能同意更多

做不了專業型,就做萬能型
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

努力學好中文國語同英文! 自己想辦法移民去臺灣或新加波!  香講比怪獸當道以冇得翻轉頭! 一個"地小人多以發展城市"越來越多新移民但有冇農業工業及高科技工業, 只得地產業,金融業及好一般鏈所店購物式旅遊業.......塘水煮塘魚經濟就只係最終弱肉強食! 大業主, 大公司, 大財團, 大機構當道! 要逹到安心(衣食住行)生活質素的確要費神費力! 如果一世人就咁過一生! 不如襯重係香港人重有自由移民權利就盡快去實行!

香港比你入到港大讀醫又如何! 咪又係手作仔功夫做死一世謂留層樓及供書敎學比灑條頂咀頂肺既化骨龍.......

唔要求駁一世命發逹 ! 只要求生活得平靜安心! 踏架carbon架環島遊, 又唔車望揸"波子"只望有四個輪代踄, 又唔會自卑冇名錶名牌衫褲鞋襪.......去臺灣駁一駁啦! 至少重有airsoft玩具玩呀!

連黃子華都估唔到,今時今日最有能力買勞力士果班真係勞力士(建築、運輸)

引用:
原帖由 geoprotex 於 19-9-2014 14:37 發表
連黃子華都估唔到,今時今日最有能力買勞力士果班真係勞力士(建築、運輸)
好多係供架,未供哂賣出去分分鐘升值有錢賺,但家陣都少見了

我見過有個搭棚佬褲擋有一大塊LV皮,走埋去問佢搞乜,佢話堅野泥ga,特登買個袋泥割,得佢先耐磨.我問佢咁咪好浪費?!

佢答:袋貴定啫貴?

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2014 16:03 發表

好多係供架,未供哂賣出去分分鐘升值有錢賺,但家陣都少見了

我見過有個搭棚佬褲擋有一大塊LV皮,走埋去問佢搞乜,佢話堅野泥ga,特登買個袋泥割,得佢先耐磨.我問佢咁咪好浪費?!

佢答:袋貴定啫貴?

8 ...
裝修佬都百幾萬買架新BMW X5車架生

btw 袋同啫都貴

LV本身價值好似源自鐵達尼打撈發現到佢裝著既衫係乾既
同似家既裝飾品唔同 反而有人由頭到腳都係同一名牌好似制服咁先堅

大學和社會大學是不涵接課程,不要攪錯。

現在香港的主流氛圍還是由80s開始的“做少少,賺多多“才是叻仔,專業但賺錢少的和辛苦但賺錢多的,都是地底泥。這樣的不平衡心態。
這種心態由上至下的不停灌輸給下一代,而形成現在的社會觀念和氛圍,這已不能說是哪個人,哪個政府,哪個團體的錯,因為這是我們全體一起形成的。

一心只想著逃離的,其實只是在遺禍下一個華人社會,甚至是地區文化,這和蝗蟲其實沒有兩樣。因為你只是把自身的錯誤觀念,帶到下一個社區。

還有,叫人逃離的人,為什麼還這麼留戀我們所在的這塊“爛地“?

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

回覆 39# 的帖子

師兄所言甚是。
預其唯恐天下不亂,不如努力解決問題。

二千年會考零分部隊,打左十幾年工,見工見我工作經驗多好少唔請。

但人浮於事,起呢個成日話終身學習既社會,死死地氣都要拎返個HD ......

而家讀唔到,將來可能會得,由其學費係你自己搵返黎,咬落啖啖有血有汗 !!

交到學費咁易pass咩,pass左又未必會升你,升左都吾夠大學畢業既玩

利申:小六,辛苦但賺錢少的

《河湟有感》司空圖

家陣夜間進修課程深過以前

《河湟有感》司空圖

回覆 43# 的帖子

我身邊的同事都不停進修而且可以開公數,我就對讀書無興趣亦對公司無乜歸屬感,一路最鐘意講公司是非。我對同事講,我係會讀書,早就廿幾三十年前讀,唔係依家先嚟同阿囡掙書讀。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2014 17:30 發表
交到學費咁易pass咩,pass左又未必會升你,升左都吾夠大學畢業既玩

利申:小六,辛苦但賺錢少的
開頭為份工讀HR , 死背始終唔係我強項

o徙左皮幾野,中途轉去識吹就得既媽劇亭

讀書同做人一樣,避重就輕兜路唔緊要,最緊要到目的地

發新話題